Asigurarea Resurselor Materiale ale Institutiilor Publice

Extras din referat Cum descarc?

Realizarea obiectivelor pe care si le propune o institutie publica, o persoana juridica -autoritate publica presupune printre altele si asigurarea resurselor necesare, dintre care cele materiale ocupa o pondere foarte mare.
Resursele materiale necesare pot fi de natura: produselor, a materiilor prime, a utilajelor si echipamentelor, dar si a serviciilor de diferite naturi: servicii de constructii, de transport, de consultanta si studii, etc.
Asigurarea resurselor materiale si in domeniu public, in conditiile economiei de piata, are anumite trasaturi: 
a) Sunt relatii de transfer (de schimb) intre diferite firme si o autoritate contractanta (autoritate publica, institutie publica, etc.)
b) Sunt relatii economice prin, care furnizorul urmareste obtinerea unui profit, iar beneficiarul urmareste obtinerea unui avantaj economic care poate sa fie un cost "sanatos" (care asigura cel mai bun raport calitate/cost) si uneori, chiar, a unei stari de profitabilitate.
c) Efectele economice se regasesc la nivelul activitatii beneficiarului, in sensul ca se pot satisface mai multe obiective, cu aceeasi valoare financiara.
d) Sunt raporturi economice care depind de "raportul de putere" care exista intre furnizor si beneficiar. In acest caz, beneficiarul fiind in ultima instanta puterea publica - statul poate sa impuna in anumite limite legale reguli care trebuie respectate de catre furnizori, indiferent de "puterea" pe care o detin pe piata.
Asigurarea si gestiunea resurselor materiale in administratia publica se poate defini ca acea functie a autoritatii, institutiilor si intreprinderilor publice, ce are drept obiect asigurarea nevoilor de consum pe termen scurt, respectiv fundamentarea unor decizii eficiente in functie si de posibilitatea de aprovizionare pe termen lung.
Achizitii publice de produse, lucrari si servicii se supun prevederilor legale, indiferent de sursa de finantare, buget sau venituri extrabugetare, daca:
1) autoritatea care efectueaza achizitiile este o autoritate contractanta conform prevederilor legale;
2) obiectul contractului nu intra sub incidenta prevederilor legale pentru care nu este obligatorie aplicarea prevederilor cu privire la achizitiile publice:
a) contractul are caracter secret sau daca implica masuri speciale de securitate;
b) contractul se refera la implementarea si exploatarea unui proiect cu participare internationala;
c) contractul este de servicii si se atribuie unui prestator el insusi autoritate contractanta si care are exclusivitate in prestarea acestor servicii;
d) contractul se refera la servicii excluse de la prevederile legale cu privire la o achizitie publica.
SISTEMUL ACHIZITIILOR PUBLICE 
Achizitiile publice sunt reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata prin Legea nr. 337/2006. 
Sistemul achizitiilor publice desemneaza totalitatea regulilor si actiunilor referitoare la cheltuirea banilor publici si in care cererea lansata de organismele de interes public se intalneste cu oferta propusa de un operator economic
Scopul general al sistemului achizitiilor publice este dedicat satisfacerii interesului public, respectiv dezvoltarea si imbunatatirea mediului de viata al comunitatii
Intre elementele componente ale sistemului intervin relatii specifice atingerii scopului general.
Elementele componente ale sistemului sunt:
o autoritatea de reglementare;
o autoritatile contractante;
o operatorii economici;
o supraveghetorii sistemului. 
Relatiile care se stabilesc intre elementele sistemului sunt de regula:
o de comert, unde o parte solicita sa cumpere produse, servicii si lucrari si cealalta sa le vanda;
o de suport, unde o parte solicita sprijin pentru aplicarea regulii jocului si cealalta il ofera;
o de supraveghere, unde o parte aplica regula jocului si cealalta verifica aplicarea corecta a acesteia;
o de infaptuire a dreptatii, unde partea lezata isi valorifica un drept pe calea actiunii in instanta.
Autoritatea de reglementare
In cadrul sistemului de achizitie publica autoritatea de reglementare este reprezentata de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
ANRMAP este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului. Rolul ANRMAP este elaborarea, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice.
Autoritatile contractante
In cadrul sistemului, autoritatile puterii publice si alte persoane juridice de drept privat ce desfasoara activitati in domeniul utilitatilor sunt denumite autoritati contractante si joaca rolul de cumparator. Acestea, dispunand de resurse financiare, incearca sa satisfaca nevoile comunitatii de produse, servicii ori lucrari publice prin atribuirea de contracte. 
Autoritatile contractante pot fi:
o oricare organism al statului - autoritate publica sau institutie publica - care actioneaza la nivel central ori la nivel regional sau local. (Ex. Ministerul Administratiei Publice, Agentia Nationala a Mediului, consiliile judetene).
o oricare organism de drept public, altul decat cele de mai sus, cu personalitate juridica, care a fost infiintat pentru a satisface nevoi de interes general fara caracter comercial sau industrial si care se afla cel putin in una dintre urmatoarele situatii:
o este finantat, in majoritate, de catre o alta autoritate contractanta;
o se afla in subordinea sau este supusa controlului unei autoritati contractante;
o in componenta consiliului de administratie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumatate din numarul membrilor acestuia sunt numiti de catre o autoritate contractanta.
(Ex.:Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian).
o oricare asociere formata de una sau mai multe autoritati contractante (Ex: Asocierea dintre Cancelaria Primului - Ministru si ANRMAP, formata pentru atribuirea unui contract de furnizare a diverselor consumabile);
o oricare intreprindere publica ce desfasoara una sau mai multe activitati relevante atunci cand aceasta atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru destinate efectuarii respectivelor activitati (Ex.: Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, Regia Autonoma Apa - Canal Timisoara, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A, Compania Nationala Administratia Porturilor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Resurselor Materiale ale Institutiilor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!