Armonizarea sistemelor de impozite și taxe în cadrul țărilor UE

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Directii de armonizarea a sistemelor fiscale in UE.3
1.1. Implementarea acquis-ului comunitar.3
1.2. Comparatii intre structurile sistemelor fiscale din Uniunea Europeana si Romania.5
1.3. Paralele intre impozitele directe si indirecte.7
Capitolul 2. Armonizarea impozite indirecte.9
2.1. Directive europene privind impozitele indirecte.9
2.2. Taxa pe valoare adaugata.10
2.2.1. Principii si reglementari privind taxa pe valoare adaugata.11
2.2.2. Forme de manifestare a taxei pe valoare adaugata.12
2.2.3. Taxa pe valoare adaugata in diferite tari din UE.13
2.2.4. Taxa pe valoare adaugata in Romania.14
2.3. Accizele. 
Capitolul 3. Armonizarea impozitele directe.15
2.1. Directive europene privind impozitele directe.15
2.2. Impozitele pe venit .16
2.2.1. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice .16
2.2.2. Impozitul pe profitul persoanelor juridice.18
2.3. Impozitele pe avere .19
Capitolul 4. Taxele.21
Concluzii.22
Bibliografie.23


Extras din referat Cum descarc?

1. Directii de armonizarea a sistemelor fiscale in UE
Pocesul de armonizare fiscala a devenit necesar in contextul integrarii in U.E. Asadar inca de la constituire Comunitatea Economica Europeana si-a propus sa promoveze o dezvoltare armonioasa, continua si echitabila a activitatii economice prin aproprierea sistemelor fiscale asigurand astfel o crestere rapida a nivelului de trai si a relatiilor intre statele membre.
Armonizarea legislatiei privind impozitele asigura o buna desfasurare a pietei unice. Diferentele mari dintre ratele de impozitare pentru anumite marfuri intre tari diferite, influentau activitatea comerciala considerabil. Asadar a devenit necesara crearea unei piete unice, consumatorii putand sa cumpere bunuri dintr-o tara in alta fara a plati taxe vamale.
Masurile de armonizarea a sistemelor de impozite si taxe create in cadrul Uniunii Europene au repercusiuni diferite asupra statelor membre, in functie de gradul de dezvoltare a acestora, generand, totodata, reactii diferite din partea cetatenilor fata de aplicarea acestora.
1.1. Implementarea aquis-ului comunitar
Aquis-ul comunitar reprezinta ansamblu de drepturi si obligatii ce unesc statele din Uniunea Europeana, totalitatea normelor ce reglementeza institutiile UE si politicile monetare. 
Obiectivul principal al Tratatului Comunitatii Europene este evidentiat in articolul 3 si anume-eliminarea taxelor vamale intre statele Uniunii Europene. Articolul 93(99) face referire doar la impozitele indirecte, iar masurile de prevenire a distorsiunilor pietei se adopta pe baza Articolului 96(100) completat ulterior cu Articolele 96(96) si 97(102), iar prin articolul 293(220) se recomanda semnarea tratatelor de evitare a dublei impunere. Prin Articolul 104 al Tratatului se impune statelor participante la Moneda Unica penalizari in conditiile in care acestea nu evit deficitele excesive. Cerinta de evitare a deficitelor excesive este valabila si pentru tarile neparticipante la Moneda Unica.
Finalizarea Uniunii Monetare si crearea pietei unice a provocat temeri in sensul ca bazele impozitare nationale ar putea fi erodate de concurenta, provocand asftel o deplasare a sarcinii fiscale de la capital catre forta de munca, cu consecinte negative asupra fortei de munca si protectiei sociale.
Prin politica generala de impozitare, Comunitatea Economica Europeana urmareste o serie de obiective: in cazul impozitelor indirecte se urmareste evitarea diferentelor dintre cote de impozitare care ar putea crea distorsiuni ale concurentei in interiorul pietei unice; iar in ceea ce priveste impozitele directe, un prim obiectiv a fost de "Eliminare a ambiguitatilor legislative" astfel evitandu-se evaziunea fiscala, iar un alt obiect avut in vedere de Comunitatea Europeana era evitarea dublei impuneri.
Obiectivul general al prevederile Tratatului de la Maastricht a fost ca bugetele statelor membre sa se mentina in echilibru de-a lungul ciclului economic, asadar o crestere a cheltuielilor publice trebuia finantata printr-o crestere a impozitelor.
Desi toate aceste obiective au fost general acceptate, tarile membre au fost reticente in vederea armonizarii sistemelor de impozite. Potrivit aquis-ului comunitar armonizarea fiscala se realizeaza distinctiv pe cele doua mari categorii de impozite: directe si indirecte. Pana in prezent, progresele inregistrate la nivelul Uniunii Europene ne confirma faptul ca posibilitatile de armonizare par a fi mai reduse in cazul impozitelor direct, fata de cele indirecte. Din acest motiv, Tratatul Comunitatii Europene nu specifica armonizarea sistemelor de impozitare, lasand libertatea statelor membre de a face reglementarile in conformitate cu necesitatile lor.
In cazul unor situatii precum dubla impunere sau activitatiile economice de tranfrontaliere, a facut necesara adoptarea unor masuri legislative valabile tuturor statelor membre. Aceste masuri au fost initiate in anul 1990, materializate in doua directive, si respectiv o conventie. Cea referitoarea la abolirea dublei impuneri a profitului distribuit intre societatile mama aflate intr-un stat membru si finialele acestora aflate in alt stat membru a fost Directiva 90/435/CEE, iar cea de-a doua directiva reduce povara fiscala ce poate impiedica reorganizarea societatilor. Iar Convenctia 90/436/CEE introduce o procedura de evitare a dublei impuneri a profitului dintre doua societati asociate aflate in state diferite in cadrul Uniunii Europene.
Cerinta Uniunii Europene pentru toate tarile care doresc intergarea in Uniune este ca acestea sa aiba legislatia conforma cu acqis-ul comunitar si sa il respecte in totalitate.
Acquis-ul comunitar vizeaza in primul rand impozitele indirecte, deoarece acestea influenteaza buna desfasurare a circuitului economic- libera circulatie a marfurilor si serviciilor, referindu-se in special la armonizarea accizelor si taxei pe valoare adaugata in cadrul Uniunii. In ceea ce priveste impozitele directe, acquis-ul comunitar reglementeaza in mod direct impozitul pe profit al societatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Armonizarea Sistemelor de Impozite si Taxe in Cadrul Tarilor UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!