Antreprenorul

Extras din referat Cum descarc?

ROLUL SI IMPORTANTA RESURSELOR UMANE
Pentru a evidentia rolul si importanta resurselor umane vom porni de la un exemplu, care reprezinta de fapt un extract din carta ,,Principiile de actiune ale grupului Lafarge" in care este definita misiunea si cultura organizationala a acestei companii. Pentru o intelegere cat mai buna a rolului si importantei resurselor umane in cadrul unei organizatii, trebuie sa cititi cu atentie urmatorul exemplu.
Exemplu:
Grupul LAFARGE este unul dintre cele mai mari companii producatoare si exportatoare de materiale de constructii, din lume. In anul 1977 a fost elaborata carta intitulata ,,Principiile de actiune ale Grupului Lafarge", in scopul de a defini de o maniera formala o morala si un mod de a exista, bazate atat pe traditii, cat si pe noul mediu al companiei. Principiile care stau la baza existentei si dezvoltarii grupului LAFARGE sunt: 
1. a actiona pe termen lung, a fi competitiv si a adopta o abordare internationala, in scopul de a deveni un actor important si recunoscut in industria respectiva;
2. a anticipa si a satisface asteptarile clientilor in scopul asigurarii unor avantaje competitive si unei mai bune cunoasteri a acestora;
3. a valorifica investitia actionarilor prin remunerarea corespunzatoare a investitiei, asigurarea unor informari clare si respectarea intereselor acestora;
4. a pune omul in centrul afacerii prin dezvoltarea respectului si increderii reciproce, remunerarea in functie de performanta, dezvoltarea profesionala si profesionalism personalului angajat, promovarea integritatii si transparentei; 
5. de a respecta interesul general vizand participarea la viata comunitatii, responsabilitatea fata de mediu si respectarea angajamentelor asumate.
Analizand principiile de actiune ale grupului LAFARGE putem constata ca intr-o forma directa sau indirecta in centrul tuturor afacerilor companiei se afla omul, resursa uman. In aceste conditii putem identifica cel putin patru roluri pe care resursele umane le indeplinesc in cadrul unei organizatii:
1. rolul de forta motrice, resursele umane fiind cele care genereaza si dezvolta o actiune generatoare de valoare, respectiv plus valoare pentru o organizatie;
2. rolul strategic si de executie, deoarece resursele umane, oamenii, sunt cele care decid cu privire la modul de actiune pentru realizarea obiectivelor stabilite. Resursele umane, managementul superior al unei organizatii definesc conduita si strategia pe care aceasta trebuie sa le adopte pentru realizarea obiectivelor organizationale. Rolul strategic la resurselor umane poate fi evidentiat prin intermediul activitatilor de organizare, planificare, antrenare, coordonare si evaluare pe care fiecare individ le desfasoara in cadrul unei organizatii. De asemenea, rolul de executie deriva din faptul ca, indiferent de pozitia detinuta, fiecare angajat, desfasoara, la nivelul postului pe care il ocupa, o activitate specifica, in vederea realizarii obiectivelor organizationale si individuale.
3. rolul de interfata intre organizatie si mediul extern al acesteia reprezentat de: clienti, furnizori, actionari, institutii si autoritati publice si locale, companii din acelasi domeniu de activitate sau din alte sectoare de activitate, societate civila;
4. rolul creativ deoarece resursele umane sunt singurele categorii de resurse care dispun de initiativa si ingeniozitate care se concretizeaza in dezvoltarea unor idei si produse, generatoare de valoare pentru organizatie. In acest fel, creativitatea devine cea mai importanta solutie de rezolvare a unor crize si instrument de implementare a schimbarilor.
5. rolul de emitator-receptor deoarece resursele umane, oamenii, sunt cei asigura transmiterea informatiilor si deciziilor in cadrul unei organizatii si intre diferite organizatii.
Importanta resurselor umane rezida in faptul ca acestea constituie principalul avantaj competitiv al unei organizatii, deoarece orice organizatiei se naste, exista si se dezvolta prin oamenii de care dispune si doar prin oameni competenti si competitivi aceasta isi poate imbunatati si consolida pozitia concurentiala. 
Analizand informatiile prezentate in exemplul anterior si cunoscand rolul si importanta resurselor umane in cadrul unei organizatii, putem identifica, analiza si supune atentiei dumneavoastra principalele particularitati ale resurselor umane.
Exercitiul 1
Tinand cont de calitatea dumneavoastra de salariat al unei organizatiei, realizati, pe baza informatiilor prezentate anterior, o scurta descriere a activitatii pe care o desfasurati, incercand sa identificati si sa va incadrati in unul sau mai multe dintre rolurile resurselor umane enumerate anterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antreprenorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!