Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2081
Mărime: 46.51KB (arhivat)
Publicat de: Eduard Stroe
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este distribuitorul national de energie electrica din Romania. Ea a fost fondata in iulie, 2000 prin reorganizarea CONEL, avand ca domeniu de activitate transportul energiei electrice, operator de sistem si dispecer. Ministerul Economiei si Comertului a listat, in august 2006, 10% din actiunile companiei la BVB.

In proportie de 73.7% din actiunile companiei sunt detinute de minister, 13.5% de Fondul Porprietatea, 10% sunt tranzactionate la BVB, iar 2.8% sunt detinute de persoane despagubite pentru deposedarile din timpul regimului comunist.

Ea gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta o retea de transport formata din 79 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35506 MVA si 9028 kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiune a opt sucursale de transport.

Transelectrica SA este singurul operator care asigura serviciul de transport al energiei electrice, de conducere tehnica operationala a Sistemului Electroenergetic National si de administrare a pietei de energie electrica, aceste domenii fiind considerate prin lege monopol natural.

Veniturile totale şi respectiv cifra de afaceri au înregistrat în anul 2011 o creştere faţă de anul 2010, datorită în principal creşterii cantitătii de energie electrică pentru care se calculează venituri aferente serviciilor licenţiate pe piaţa de energie electrică (serviciul de transport, serviciile de sistem, serviciul de administrare piaţa angro de energie electrică).

Cheltuielile totale ale Grupului au fost realizate funcţie de nivelul veniturilor totale realizate corelate cu programele de producţie, investiţii şi cu celelalte programe aprobate la nivel de Grup pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi eficienţă economică a acestuia. In anul 2011, cheltuielile totale ale Grupului au înregistrat o creştere sub nivelul de creştere a veniturilor totale, conducând la creşterea profitului brut.

Imobilizări necorporale - la 31.12.2011 au înregistrat o creştere a valorii nete faţă de anul 2010.

Imobilizările corporale la 31.12.2011, imobilizările corporale au înregistrat o creştere faţă de anul 2010, determinată în principal de demararea şi continuarea unor lucrări de investiţii privind reabilitarea/modernizarea reţelei de transport-dispecer conform programelor de investiţii aprobate.

Creanţele la data de 31.12.2011 creanţele au înregistrat o creştere valorică faţă de 31.12.2010 determinată, în principal, de creşterea volumului de tranzacţii pe piaţa de echilibrare.

Casa şi conturi la bănci la data de 31.12.2011 s-a înregistrat o creştere a disponibilităţilor băneşti aflate în conturile bancare determinată de încasarea creanţelor restante, încasarea de dobânzi pentru disponibilităţile băneşti aflate în conturile bancare, încasarea de penalităţi de întârziere calculate conform clauzelor contractuale, încasări aferente bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă.

Furnizori şi alte obligaţii au crescut la 31.12.2011 faţă de 31.12.2010, pe fondul creşterii volumului de tranzacţii pe piaţa de echilibrare.

Datoriile pe termen lung înregistrează o scădere faţă de 31.12.2010, fiind determinată de rambursarea ratelor scadente în anul 2011.

Capitalul subscris şi vărsat - în cursul anului 2011, Grupul nu a efectuat modificări ale capitalului social.

Rezervele - la data de 31.12.2011 se înregistrează o creştere a rezervelor faţă de 31.12.2010 determinată de creşterea rezervei legale şi a altor rezerve urmare a repartizării profitului anului 2010, rezerve care nu pot fi distribuite, precum şi creşterea rezervelor din reevaluare în condiţiile reevaluării imobilizărilor corporale a unor active aparţinând grupului.

Veniturile activităţii de exploatare au înregistrat o creştere în anul 2011 faţă de anul 2010 determinată în principal de creşterea cantităţii de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică, creşterea tarifelor pentru serviciul de transport şi servicii de sistem funcţionale, creşterea veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune şi a veniturilor pe piaţa de echilibrare.

Cresterea veniturilor financiare în anul 2011 comparativ cu anul 2010 a fost determinată de fluctuaţiile de schimb valutar al monedei naţionale în raport cu monedele în care compania are angajate credite externe pentru investiţii.

Preview document

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 1
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 2
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 3
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 4
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 5
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 6
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 7
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Transelectrica SA - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza Surselor de Finantare ale Intreprinderii Transelectrica SA.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza structurii întreprinderii Transelectrica

CAPITOLUL 1- PREZENTAREA GENERALĂ A ÎNTREPRINDERII PE CARE SE FACE STUDIUL 1.1 Cadrul general de organizare și desfășurare a activității A....

Analiza surselor de finanțare

1.Prezentarea generala a intreprinderii SC COMCEREAL SA Vaslui este una dintre cele mai reprezentative firme pentru agricultura natională,...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii SC Bermas SA

1.Prezentarea generală a intreprinderii Activitatea societăţii a început în anul 1974 ca secţie de producţie a Întreprinderii de Spirt, Bere,...

Analiza Surselor de Finanțare ale Întreprinderii

Descrierea societăţii Compania Antibiotice este cel mai important producator roman de medicamente generice. Misiunea Antibiotice este de a...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Creditul - resursă de finanțare a exploatării și instrument de influențare a rentabilității firmei

Capitolul I. Resurse utilizate de intreprindere in finantarea exploatarii Notiunea de capital, prin complexitatea sa, reprezinta o categorie...

Ai nevoie de altceva?