Analiza Surselor de Finantare ale Intreprinderii Transelectrica SA

Extras din referat Cum descarc?

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este distribuitorul national de energie electrica din Romania. Ea a fost fondata in iulie, 2000 prin reorganizarea CONEL, avand ca domeniu de activitate transportul energiei electrice, operator de sistem si dispecer. Ministerul Economiei si Comertului a listat, in august 2006, 10% din actiunile companiei la BVB.
In proportie de 73.7% din actiunile companiei sunt detinute de minister, 13.5% de Fondul Porprietatea, 10% sunt tranzactionate la BVB, iar 2.8% sunt detinute de persoane despagubite pentru deposedarile din timpul regimului comunist.
Ea gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta o retea de transport formata din 79 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35506 MVA si 9028 kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiune a opt sucursale de transport.
Transelectrica SA este singurul operator care asigura serviciul de transport al energiei electrice, de conducere tehnica operationala a Sistemului Electroenergetic National si de administrare a pietei de energie electrica, aceste domenii fiind considerate prin lege monopol natural.
Veniturile totale si respectiv cifra de afaceri au inregistrat in anul 2011 o crestere fata de anul 2010, datorita in principal cresterii cantitatii de energie electrica pentru care se calculeaza venituri aferente serviciilor licentiate pe piata de energie electrica (serviciul de transport, serviciile de sistem, serviciul de administrare piata angro de energie electrica). 
Cheltuielile totale ale Grupului au fost realizate functie de nivelul veniturilor totale realizate corelate cu programele de productie, investitii si cu celelalte programe aprobate la nivel de Grup pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si eficienta economica a acestuia. In anul 2011, cheltuielile totale ale Grupului au inregistrat o crestere sub nivelul de crestere a veniturilor totale, conducand la cresterea profitului brut.
Imobilizari necorporale - la 31.12.2011 au inregistrat o crestere a valorii nete fata de anul 2010. 
Imobilizarile corporale la 31.12.2011, imobilizarile corporale au inregistrat o crestere fata de anul 2010, determinata in principal de demararea si continuarea unor lucrari de investitii privind reabilitarea/modernizarea retelei de transport-dispecer conform programelor de investitii aprobate. 
Creantele la data de 31.12.2011 creantele au inregistrat o crestere valorica fata de 31.12.2010 determinata, in principal, de cresterea volumului de tranzactii pe piata de echilibrare.
Casa si conturi la banci la data de 31.12.2011 s-a inregistrat o crestere a disponibilitatilor banesti aflate in conturile bancare determinata de incasarea creantelor restante, incasarea de dobanzi pentru disponibilitatile banesti aflate in conturile bancare, incasarea de penalitati de intarziere calculate conform clauzelor contractuale, incasari aferente bonusului de cogenerare de inalta eficienta. 
Furnizori si alte obligatii au crescut la 31.12.2011 fata de 31.12.2010, pe fondul cresterii volumului de tranzactii pe piata de echilibrare. 
Datoriile pe termen lung inregistreaza o scadere fata de 31.12.2010, fiind determinata de rambursarea ratelor scadente in anul 2011. 
Capitalul subscris si varsat - in cursul anului 2011, Grupul nu a efectuat modificari ale capitalului social.
Rezervele - la data de 31.12.2011 se inregistreaza o crestere a rezervelor fata de 31.12.2010 determinata de cresterea rezervei legale si a altor rezerve urmare a repartizarii profitului anului 2010, rezerve care nu pot fi distribuite, precum si cresterea rezervelor din reevaluare in conditiile reevaluarii imobilizarilor corporale a unor active apartinand grupului.
Veniturile activitatii de exploatare au inregistrat o crestere in anul 2011 fata de anul 2010 determinata in principal de cresterea cantitatii de energie electrica tarifata pentru serviciile prestate pe piata de energie electrica, cresterea tarifelor pentru serviciul de transport si servicii de sistem functionale, cresterea veniturilor din alocarea capacitatii de interconexiune si a veniturilor pe piata de echilibrare.
Cresterea veniturilor financiare in anul 2011 comparativ cu anul 2010 a fost determinata de fluctuatiile de schimb valutar al monedei nationale in raport cu monedele in care compania are angajate credite externe pentru investitii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Surselor de Finantare ale Intreprinderii Transelectrica SA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!