Analiza structurii portofoliilor pentru Societățile de Investiții Financiare. Abordare comparativă - Analiza portofolii SIF 5 și SIF 1

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - Informatii generale despre SIF5 Oltenia si SIF1 Banat-Crisana 3
1.1. Introducere 3
1.2. Societatea de investitii financiare Oltenia (SIF5) 4
1.3. Societatea de investitii financiare Banat-Crisana (SIF) 5
CAPITOLUL 2 - Structura si administrarea portofoliului global SIF5 (2016-2019) 6
2.1. Structura activelor administrate 6
2.2. Structura portofoliului de actiuni 10
CAPITOLUL 3 - Structura si administrarea portofoliului global SIF1 (2016-2019) 16
3.1. Structura activelor administrate 16
3.2. Structura portofoliului de actiuni 21


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - Informatii generale despre SIF5 Oltenia si SIF1 Banat-Crisana
1.1. Introducere
O societate de investitii financiare (SIF) este o societate comerciala pe actiuni, constituita ca urmare a transformarii Fondurilor Proprietatii Private (cunoscute sub numele de FPP), in conformitate cu Legea nr. 133 / 1996. In anul 1991, Legea nr. 58 a stipulat reorganizarea fostelor unitati economice de stat, prin tranformarea acestora in cele cinci Fonduri ale Proprietatii Private. Modul de privatizare al societatilor comerciale urma sa fie prin intermediul unui transfer gratuit al unei parti din actiunile statului, urmata de vanzarea celor ramase dupa transferare. Au fost distribuite certificate de proprietate catre cetatenii romani, domiciliati in Romania, majori la data de 31 decembrie 1990. Ulterior, ca urmare a Legii nr. 55 / 1995, s-au distribuit catre cetatenii romani, majori pana la sfarsitul anului 1995, "cupoane de privatizare care, alaturi de certificatele de proprietate de actiuni, puteau fi schimbate in actiuni ale societatilor comerciale privatizate sau ale FPP-urilor" (potrivit site-ului legeaz.net/dictionar-juridic/). 
Dupa o perioada de 5 ani, FPP-urile au fost transformate in SIF-uri, iar capitalul social initial al fiecarui SIF s-a determinat dupa ce au fost alocate actiunile societatilor comerciale ca urmare a subscrierii efectuate direct pentru acestea de catre cetatenii romani. 
Cele 5 SIF-uri sunt: 
1. SIF Banat-Crisana => cu sediul in Arad; Are 125 de companii in portofoliu, din care la 13 dintre acestea detine pache majoritare in valoare de 554 mil.lei, adica 28,40% din activul sau net de la 30 iunie 2019. Detine pachete majoritare la Vrancart si Biofarm (impreuna cu SIF4). Activele SIF1 sunt axate pe domenii precum: imobiliare si turism.
2. SIF Moldova => cu sediul in Bacau; A ramas cu 48 de companii in portofoliu, dintre care fosta firma Tesatoriile Reunite a fost transformata in proiect imobiliar (Baba Novac Residence) si detine indirect 37% din Veranda Mall si 73% din Mecanica Ceahlau.
3. SIF Transilvania => cu sediul in Brasov; Are in portofoliul sau 97 de companii, majoritatea activelor fiind in sectorul turism: 93 % din Turism Covasna, 63% Turism Baile Felix, 85% ARO Palace Brasov.
4. SIF Muntenia => cu sediul in Bucuresti; Detine pachete majoritare la Biofarm, Muntenia Medical Competences, CI-CO Bucuresti.
5. SIF Oltenia => cu sediul in Craiova. Detine 86% din Argus Constanta, 100 % Mercur Craiova, Flaros Bucuresti, 40% Lactate Natura Targoviste, Electromagnetica Bucuresti, Santierul Naval Orsova.
1.2. Societatea de investitii financiare Oltenia (SIF5) 
SIF Oltenia (cunoscuta sub denumirea SIF5) este organizata sub forma unei societati comerciale pe actiuni, este autoadministrata si are capital fix, 100% privat, asa cum se prezinta pe site-ul oficial sifolt.ro. Datele de identificare de la Registrul Comertului sunt: cod unic de inregistrare -  RO 4175676, respectiv Numar inregistrare J16/1210/1993.
Capitalul social este de 58.016.571 lei, fiind divizat in actiuni cu valoare nominala de 0,10 lei. Sediul este amplasat in judetul Dolj, municipiul Craiova, la adresa Strada Tufanele, nr. 1. 
SIF Oltenia este listata la Bursa de Valori Bucuresti incepand din data de 01.11.1999, iar evidenta actionarilor este tinuta de Depozitarul Central Bucuresti. Depozitarul-custode este Raiffeisen Bank SA. SIF Oltenia este membra a Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (fosta Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv din Romania - UNOPC), a Asociatiei Actionarilor din Romania (AAR) si membru asociat al Asociatiei Europene a Capitalului Privat si de Risc (EVCA). Prezenta SIF5 pe piata de capital romaneasca s-a realizat ca urmare a tranzactionarilor atat de la Bursa de Valori Bucuresti, cat si cele efectuate pe piata RASDAQ.
Principalul obiectiv al activitatii SIF-ului 5 consta in "administrarea unui portofoliu diversificat de active in masura sa asigure un flux constant de venituri, conservarea si cresterea pe termen lung a capitalului, in scopul satisfacerii intereselor actionarilor sai". Acest SIF isi propune sa aplice prin alocarea activelor o strategie prin care este vizata maximizarea performantelor portofoliului pe care il administeaza, tinand cont de conditiile de prudentialitate instituite de reglementarile in vigoare. Se propune o alocare eficienta a resurselor si obtinerea unui randament cat mai ridicat pentru capitalul investit, care sa contribuie in egala masura si la dezvoltarea societatii prin cresterea valorii activelor care sunt administrate de catre SIF Oltenia.
Consiliul de Administratie este format din urmatorii membri: Tudor Ciurezu, Cristian Busu, Anina Radu, Radu Hanga, Ana Barbara Bobirca, Nicolae Stoian, Carmen Popa. Directorul general este Tudor Ciurezu, iar directorul general adjunct este Cristian Busu. Comitetul de audit este format din Radu Hanga, Ana Barbara Bobirca, Nicolae Stoian. Auditorul intern este Ana Cimpoeru, iar auditul extern este realizat de catre JPA Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza structurii portofoliilor pentru Societatile de Investitii Financiare. Abordare comparativa - Analiza portofolii SIF 5 si SIF 1.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!