Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4030
Mărime: 31.49KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cap.1 Prezentare generală a S.C. Mechel Campia Turzii S.A.

Mechel Campia Turzii SA face parte din grupul Mechel. Mechel este o companie care activeaza in domeniul de minerit si metalurgie si uneste producatori de carbune, minereu de fier, nichel, otel, produse laminate si produse din sarma.

Întreprinderea a luat fiinţă în anul 1920, începându-şi activitatea ca producător de sârme şi cuie. Prin realizarea unor investiţii succesive a ajuns unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din ţară şi străinătate. În prezent, sub conducerea concernului rus Mechel, societatea ocupă un loc semnificativ în industria siderurgică datorită diversităţii ofertei sale de produse, a implementării sistemului de management de mediu performant şi a automatizării procesului de fabricaţie.

-Obiectul principal de activitate al societăţii constă în:

- Productia de metale feroase sub forme primare si de feroaliaje

- Structura capitalului social

Conform bvb.ro, in data de 05.10.2009 capitalul social al Mechel Campia Turzii s-a majorat, el ajungand la nivelul de 240.260.522.4 lei, fiind impartit intr-un numar de 41.424.228 actiuni.

Primii 3 actionari dupa numarul de actiuni detinute sunt urmatorii:

- MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS GmbH BAAR CHE cu 86,5607% din numarul total de actiuni

- SIF BANAT CRISANA cu 11,1145%

- AVAS avand 1,0263%

- Categorie de mărime

S.C Mechel Campia Turzii S.A. se încadrează la categoria „entităţi mari” având peste 2600 angajaţi, un volum al activelor peste 400.000.000 lei şi o cifră de afaceri netă peste 660.000.000 lei.

Acţiunile societăţii se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din data de 28.11.2000

-Principalii clienţi:

- societatile de constructii romanesti

- exporturi – Rusia, international.

-Principalii concurenţi:

- Lamdro SA Drobeta Tr Severin

- Laminate SA Focşani

În vederea analizei stării financiare la S.C. Mechel Campia Turzii S.A. vom utiliza situaţiile financiare ale entităţii pe perioada 2006 - 2008, informaţiile oferite de Bursa de Valori Bucureşti precum şi alte informaţii din mediul economic avute la dispoziţie , aşa cum sunt acestea prezentate in anexe.

Cap 2. Analiza poziţiei financiare la S.C. Mechel Campia Turzii S.A.

Analiza poziţiei financiare vizează analiza de ansamblu a poziţiei financiare şi analiza echilibrului poziţiei financiare conform metodologiei prezentate în capitolul 4 din prezentul material.

1. Analiza de ansamblu a poziţiei financiare

În cadrul analizei de ansamblu a poziţiei financiare se urmăresc aspecte privind evoluţia şi structura elementelor de active/datorii/capitaluri proprii.

1.1 Analiza evoluţiei poziţiei financiare

Analiza evoluţiei sau trendului poziţiei financiare presupune determinarea indicilor cu baza în lanţ calculaţi pentru elementele de active/datorii/capitaluri proprii, aşa cum rezultă din Anexa 1 „ Analiza evoluţiei poziţiei financiare”. Pe baza acestora avem următoarele rezultate ale analizei:

1.1.1 Analiza evoluţia activelor

-Analiza evoluţiei activelor imobilizate

În 2007 fata de 2006:

- Se înregistrează o scadere a activelor imobilizate (simbolizate AI) cu 2,2% scadere care urmează în linii generale scaderea imobilizărilor corporale (simbolizate IC) de 1,97% datorită unei proporţii semnificative a valorii IC in totalul AI.

În 2008 faţă de 2007:

- Activele imobilizate au crescut într-un procent semnificativ de 21,55%, datorită cresteri imobilizărilor necorporale şi corporale cu 716,49% respectiv 20,82%, în condiţiile în care valoarea imobilizărilor financiare au scazut cu un procent mic de 6,78%.

1. Analiza evoluţiei imobilizărilor necorporale

Imobilizările necorporale ale entităţii sunt reprezentate doar la două posturi bilanţiere: “Concesiuni brevete, licenţe, mărci, drepturi şi valori similare şi alte imobilizări necorporale” şi “Avansuri şi imobilizări necorporale în curs”. In anul 2008 imobilizarile necorporale sunt reprezentate doar de „Concesiuni, brevete, licente, marci, drepturi si valori similare si alte imobilizari necorporale”.

Analiza evoluţiei imobilizărilor necorporale o surprindem cu ajutorul ritmului modificării imobilizărilor corporale (IIC) de unde deducem aspecte extensive (de mărime) privind creşterea sau scăderea valorii la această categorie.

În 2007 faţă de 2006:

- Imobilizările necorporale ale societăţii scad cu 67,75% (IIN = 32,25%) scadere datorată altor imobilizari necorporale, acestea influenţând asupra valorii imobilizărilor necorporale în mod semnificativ (scadere cu 67,75%) .

- De asemenea, se continuă ritmul decontării avansurilor faţă de furnizori mai vechi de imobilizări necorporale, ceea ce generează o reducere a avansurilor rămase de decontat cu un procent semnificativ, de 80 % (IAvn= 23,66%).

Preview document

Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 1
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 2
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 3
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 4
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 5
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 6
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 7
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 8
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 9
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 10
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 11
Analiza stării financiare la SC Mechel Câmpia Turzii SA - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Starii Financiare la SC Mechel Campia Turzii SA.doc

Ai nevoie de altceva?