Analiza instrumentelor de politică monetară ale Băncii Naționale a României

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. INSTRUMENTE DE POLITICA MONETARA 3
1.1. Definirea politicii monetare si obiectivul fundamental al acesteia 3
1.2. Clasificarea instrumentelor de politica monetara 5
1.3. Conditiile de indeplinit pentru instrumentele de politica monetara 8
CAPITOLUL 2. INSTRUMENTE DIRECTE DE POLITICA MONETARA 10
2.1. Plafonarea creditelor 10
2.2. Politica selectiva a creditelor 11
CAPITOLUL 3. INSTRUMENTE DE POLITICA MONETARA ALE BNR 12
3.1. Operatiunile de piata monetara (open-market) 12
3.2. Facilitatile permanente acordate institutiilor de credit 14
3.3. Rezervele minime obligatorii (RMO) 17
BIBLIOGRAFIE / WEBOGRAFIE 22


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 -  INSTRUMENTE DE POLITICA MONETARA
1.1. Definirea politicii monetare si obiectivul fundamental al acesteia
In lucrarea "European Union Politics", Cini (2007, p.322) descrie politica monetara ca fiind "acea componenta a politicii economice avand ca tel influentarea ofertei de moneda si a conditiilor de creditare, iar institutia responsabila de realizarea acestui obiectiv este Banca Centrala".
De asemenea, aceasta are un rol foarte important in ceea ce priveste limitarea inflatiei la nivelul economiei. Conceptul de politica monetara poate fi definit drept "ansamblul de masuri luate de catre Banca Centrala sau autoritatea monetara, in vederea exercitarii unei influente asupra dezvoltarii economiei, precum si pentru a asigura stabilitatea cursului valutar si, in mod obligatoriu, stabilitatea preturilor -  obiectivul fundamental al oricarei banci centrale". Prin reglarea cantitatii de moneda, se doreste a se controla lichiditatea in economie astfel incat sa se evite inflatia sau sa fie redusa pe cat posibil. Actiunile de politica monetara trebuie sa aiba efect asupra activitatilor bancare.
O alta definitie a politicii monetare se refera la aceasta ca la un "un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice". 
Progresul gandirii economice si al sistemului monetar au determinat evolutia politicii monetare. De-a lungul secolelor, politica monetara avea in vedere deciziile de batere a monedei metalice, precum si tiparirea banilor de hartie. Obiectivul pastrarii etalonului aur (paritatea intre aur si bancnote) a avut un impact in crearea bancilor centrale, cu drept de emisie monetara.
In prezent, obiectivul fundamental acceptat unanim atat in teorie, cat si in practica este cel de mentinere a stabilitatii preturilor, care se traduce printr-o inflatie redusa, pozitiva si stabila. Acest obiectiv este exercitat indirect, deoarece mecanismul de transmitere al politicii monetare este unul complex, iar efectele se fac cunoscute dupa un timp mai indelungat.
Responsabilitatea indeplinirii obiectivului fundamental revine Bancii Centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare. Asa cum mentioneaza Faugere (2000, p.57), obiectivele macroeconomice clasice sunt: cresterea economica, deplina ocupare a fortei de munca si stabilitatea preturilor. Dintre acestea, majoritatea bancilor si inclusiv Banca Centrala Europeana au ales sa urmareasca drept scop fundamental pastrarea unei stabilitati in ceea ce priveste preturile. Totusi, se sustine ca "vor fi sustinute si politicile economice la nivelul Comunitatii, cu scopul obtinerii unui grad ridicat de ocupare a fortei de munca si a unei cresteri sustenabile noninflationiste". Acelasi autor precizeaza ca "evitarea inflatiei si a deflatiei prelungite cunosc o concretizare in cresterea anuala a indicelui armonizat al preturilor de consum sub 2% pentru zona euro. Avand statutul de creator de politica monetara, Banca Centrala Europeana va stabili rata dobanzii pe termen scurt pentru sistemul euro, ceea ce va actiona asemenea unui barometru pentru alte rate ale dobanzi, influentand controlului inflatiei".
Stoica (2003, p.504) descrie Banca Centrala ca fiind "o autoritate investita cu prerogative legale de reglementare a activitatii bancare dintr-o tara, emisiune baneasca, influentarea directa si indirecta a costului creditului din tara respectiva, acordarea de imprumuturi statului, asigurarea stabilitatii monedei nationale". Aceasta ocupa locul din fruntea sistemului bancar, printre misiunile sale fiind implementarea politicii monetare, precum si pastrarea rezervelor valutare ale statului. Bancile centrale sunt de regula detinute de catre stat, iar printre responsabilitatile lor se numara: supravegherea, reglementarea, rolul de sustinere a bancilor in ceea ce priveste lichiditatea (cu deficit sau cu exces), de a asigura functionarea optima a sectorului monetar.
In Romania, institutia monetar-financiara centrala este Banca Nationala a Romaniei, care actioneaza in vederea asigurarii puterii de cumparare a monedei nationale. Un exemplu in acest sens il constituie denominarea leului, incepand cu data de 1 iulie 2005. Asa cum este publicat pe site-ul oficial www.bnr.ro, Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv fundamental asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor, insa sprijina si politica economica generala a statului, fara a fi afectata ducerea la indeplinire a scopului sau prioritar. 
Printre atributiile de baza ale Bancii Nationale a Romaniei se numara elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb. Pentru a se asigura ca obiectivul sau fundamental este atins, Banca Centrala stabileste strategia de politica monetara si decide asupra instrumentelor si a procedurilor pe care le utilizeaza in vederea implementarii unei politici monetare adecvate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza instrumentelor de politica monetara ale Bancii Nationale a Romaniei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Cerna, S. (1996). Sistemul monetar si politica monetara. Bucuresti: Editura Enciclopedica. (p.113)
Cerna, S. (2014). Politica monetara. Bucuresti: Editura Academiei Romane. (p.371-373)
Cini, M. (2007). European Union Politics. 2nd edition. New York: Oxford University Press. (p. 322)
Dardac, N., Barbu,T. (2005). Moneda, banci si politici monetare. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica. (p. 408)
Dardac, N., Vascu,T. (2005). Moneda si credit. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
Faugere, J.P. (2000). Moneda si politica monetara. Iasi: Editura Institutul European. (p.57)
Isarescu M., (2006). Reflectii economice, vol.II. Bucuresti: Editura Expert, Academia Romana, Centrul Roman de Economie Comparata si Consens (p.13) 
Pinelei, A. (2015). Echilibrul monetar si inflatia. Editura Chisinau, 2015 
Stoica, V., Deaconu, P. (2003). Banii. Teoriile monetare. Administrarea banilor si politica monetara. Bucuresti: Editura Economica. (p.504, p.517-518)
WEBOGRAFIE:
https://www.academia.edu/19085944/Echilibrul_monetar_%C8%99i_infla%C8%9Bia
https://www.bnr.ro/Facilitatile-permanente-3329-Mobile.aspx
https://www.bnr.ro/Instrumentele-de-politica-monetara-3327-Mobile.aspx
https://www.bnr.ro/Rezervele-minime-obligatorii--3330.aspx?pid=3330
https://www.bnr.ro/Reglementari-ale-pietei-monetare--2104.aspx
http://www.rdt-contabilitate.ro/dictionar-economic/instrumentele-politicii-monetare/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!