Analiza Financiară a Întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mentinerea si dezvoltarea in afaceri a intreprinderilor este conditionata de desfasurarea de catre acestea a unei activitati rationale, eficiente. In economia de piata, activitatea economica rationala este activitatea care genereaza profit. Profitul sau beneficiul este expresia baneasca a castigului obtinut in urma unei operatiuni, actiuni sau activitati, iar conditia generala a obtinerii profitului este activitatea economica rentabila.

Nivelul rezultatelor obtinute reprezinta, pentru orice manager, masura eficientei activitatii desfasurate. Rezultatele sunt reflectate in contul de profit si pierdere, situatie care prezinta modul de obtinere a acestora pe tipuri de activitati si serveste adoptarii deciziilor la nivelul managementului in vederea coordonarii intregii activitati a firmei.

Aspectele esentiale ale analizei performantei (rentabilitatii) sunt urmatoarele:

1. Analiza de ansamblu a performantei pe baza contului de profit si pierdere;

2. Analiza performantei financiare cu ajutorul ratelor.

3.1. Analiza de ansamblu a performantei pe baza

contului de profit si pierdere

Contul de profit si pierdere permite urmarirea activitatii desfasurate de intreprindere pe tipuri de activitati, pe o perioada de timp determinata, de obicei durata exercitiului financiar. Desfasurarea activitatii pentru atingerea scopului intreprinderii nu este altceva decat o inlantuire continua de operatiuni de achizitii, plati, productie, vanzari si incasari care influenteaza contul de rezultate. Fiecare dintre aceste operatiuni este subordonata obtinerii unui rezultat net, prin obtinerea unui surplus financiar la fiecare nivel de activitate.

Contul de profit si pierdere grupeaza veniturile si cheltuielile unei intreprinderi pe tipuri de activitate, si anume:

- activitatea de exploatare

- activitatea financiara

- activitatea extraordinara

Contul de profit si pierdere este una din situatiile financiare care permite atat evidentierea rezultatelor partiale ale celor trei activitati, cat si a rezultatelor globale. Cu ajutorul lui se explica modul de constituire a rezultatului exercitiului in diferite etape, permitand desprinderea unor concluzii legate de nivelul performantelor economice ale activitatii desfasurate de o intreprindere intr-o anumita perioada de timp.

Pentru calculul si analiza formarii progresive a rezultatului exercitiului se folosesc ,,soldurile intermediare de gestiune" (S.I.G.) care reprezinta indicatori ce pun in evidenta etapele formarii rezultatului exercitiului.

Un prim aspect urmarit in cadrul analizei de ansamblu a performantelor financiare, vizeaza modul de formare al fiecarui indicator in parte, pe nivele de activitate, astfel:

a). Nivelul de exploatare

In acest segment de activitate sunt prezentati indicatorii care permit evaluarea performantelor la nivelul activitatii principale (de baza), adica activitatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Financiara a Intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
1 749 cuvinte
Nr caractere:
9 688 caractere
Marime:
62.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
analiza, intreprindere, resurse
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!