Analiza Eșecurilor în Gestiunea Riscurilor Financiare

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Intr-un sistem complex, ca acela numit ,economie", amenintarile pot sa apara la orice nivel si pot fi oricat de variate. In felul lui, fiecare agent economic cauta solutii si metode de actiune pentru a se asigura ca activitatea pe care o desfasoara este cat mai putin riscanta. In mod normal si logic, primul pas ar trebui sa fie procesul de identificare a riscurilor. Identificarea riscurilor pare a fi pasul cel mai simplu in lupta firmei cu neprevazutul : chiar daca exista o serie de evenimente unite, impredictibile, in marea lor majoritate riscurile se pot identifica inainte de producerea lor. Problemele se complica in etapa imediat urmatoare, aceea a evaluarii sanselor de aparitie si a consecintelor posibile. A spune ca un risc are 2% sanse de producere nu e deloc totuna cu a afirma ca probabilitatea este de 40%. In primul caz, unii intreprinzatori pot sa nu ia in calcul posibilitatea producerii, fiind de parere ca orice eveniment cu sanse de manifestare mai mici de 7% este probabil, dar nu posibil. Dar daca acest fenomen are o proba!bilitate mult subevaluata, atunci posibilitatea aparitiei lui este exclusa de intreprin!zator, desi ar trebui, dimpotriva, tratata cu maxima seriozitate.
Dictionarul Merriam Webster defineste un derivat in domeniul chimiei ca ,,o substanta rezultata din alta substanta". Derivatele in domeniul finantelor functioneaza pe baza aceluiasi principiu.
Aceste instrumente financiare promit castiguri care sunt derivate de la anumite valori numite ,,underlying" (subiacente). Instrumentele care stau la bza lor sunt de cele mai multe ori active financiare, insa acest lucru nu este obligatoriu.
Atunci cand contractele cu derivate duc la mari pierderi financiare, aceste evenimente devin titluri pe prima pagina a ziarelor. In ultimii ani, derivatele au fost asociate cu cateva evenimente notabile, printre care prabusirea bancii Barings (banca principala a reginei Angliei) si a fondului de acoperire numit Long Term Capital Management (LTCM), unul dintre membrii acestui fond fiind chiar un economist laureat al premiului Nobel pentru descoperiri importante in domeniul derivatelor de pret.
In urma cu doar doi ani, Warren Buffet, unul dintre cei mai de succes investitori la bursa din lume, presedinte si actionar majoritar al companiei Berkshire Hathaway, a concluzionat ca derivatele sunt arme financiare de distrugere in masa, ascunzand pericole care se manifesta latent, dar letal.
1.Scurta prezentare a instrumentelor financiare derivate 
Un instrument financiar reprezinta orice contract ce genereaza simultan un activ financiar pentru o intreprindere si o datorie financiara sau un instrument de capitaluri proprii pentru o alta intreprindere. Mai simplu, instrumentele financiare pot fi privite ca fluxuri de numerar cu anumite riscuri, in functie de predictibilitatea acestor fluxuri.Instrumentele financiare includ instrumentele primare si instrumentele derivate. 
Exemple de instrumente financiare primare sunt: numerar, creante si datorii, credite luate si acordate si obligatiuni.
Instrumentele derivate sunt un tip special de instrumente financiare:
Instrumentele derivate sunt un tip special de instrumente financiare:
o a caror valoare se modifica in functie de evolutia unei rate specificate a dobanzii, a pretului unui titlu, a cursului de schimb valutar etc. sau a oricarui alt element variabil similar (cateodata denumit ,,baza"); 
o care nu necesita nici o investitie neta initiala sau necesita o investitie neta initiala de valoare mica in comparatie cu alte tipuri de contracte ce au o reactie similara la modificarea conditiilor de piata; si 
o care se deconteaza la o data stabilita in viitor.
Principala deosebire dintre instrumentele derivate si alte instrumente financiare este ca, in cazul derivatelor, cumparatorul plateste doar o parte din valoarea activului de baza, insa poate beneficia integral de variatia pretului acestui activ.
Instrumentele derivate nu sunt noi. De exemplu, contractele forward (care permit societatilor sa fixeze pretul viitor al marfurilor) au existat cel putin din secolul al XII-lea, cand au fost utilizate de comerciantii flamanzi in Champagne. Optiunile (care dau detinatorului dreptul , nu si obligatia, de a cumpara sau vinde ceva) se foloseau in Amsterdam in secolul al XVII-lea. Contractele futures - contracte forward comercializate la bursa de valori - se pare ca au fost prima data utilizate in secolul al XVII-lea de comerciantii de orez din Japonia.
In ultimii douazeci de ani, utilizarea instrumentelor derivate a luat amploare, in special ca urmare a schimbarilor din economia mondiala. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, s-a semnat un acord (Acordul Bretton Woods) pentru mentinerea stabilitatii ratelor dobanzilor si a cursurilor de schimb valutar la nivel mondial. In primii ani dupa 1970, Acordul a cazut. Aceasta, precum si abandonarea standardului aur de catre SUA, au condus la o volatilitate ridicata pe pietele globale de marfuri si financiare. Societatile trebuiau sa faca fata unei volatilitati excesive a ratei dobanzii si a cursului de schimb:


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Esecurilor in Gestiunea Riscurilor Financiare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!