Analiza Cost-Volum-Profit

Extras din referat Cum descarc?

Analiza cost-volum-profit sau analiza rentabilitatii pe baza pragului de rentabilitate porneste de la corelatia existenta intre volumul productiei si cheltuielile de productie.
Pragul de rentabilitate este o forma de masurare a flexibilitatii intreprinderii in raport cu fluctuatiile activitatii sale, fiind deci o activitate de masurare a riscului. Pagul de rentabilitate mai este denumit si "cifra de afaceri critica" sau "punct mort operational" si reprezinta punctul in care cifra de afaceri acopera cheltuielile de exploatare, iar rezultatul este nul. Dupa acest punct, activitatea devine rentabila.
Luand in considerare cele de mai susu mentionate, privind corelatia dintre volumul productiei si cheltuielile de productie, se cunoaste ca o parte dintre cheltuieli (cele variabile) cresc odata cu volumul producitei, dar in acelasi timp sunt constante pe unitatea de produs. In ceea ce priveste cheltuielile fixe, suma acestora este relativ constanta pe total, insa pe unitatea de produs devin variabile odata cu cresterea volumului productiei.
Structurarea cheltuielilor in variabile si fixe in raport cu evolutia activitatii, exercita o influenta marcanta asupra rentabilitatii, ceea ce justifica determinarea " efectului de levier al exploatarii" si mai mult formularea nivelului de analiza a "punctului mort".
Pentru a determina pragul de rentabilitate se porneste de la exprimarea ecuatiilor veniturilor si cheltuielilor, astfel:
- ecuatia veniturilor Y = a o x 
- ecuatia cheltuielilor Y = b o x + c
rezulta, pragul de rentabilitate a o x = b o x + c, 
in care: 
a reprezinta pretul de vanzare unitar;
b - cheltuieli variabile unitare;
c - suma cheltuielilor fixe;
x - volumul fizic al productiei.
Rentabilitatea si riscul sunt doua efecte contradictorii, rezultate din activitatea intreprinderii, rentabilitatea fiind apreciata in functie de risc.
Riscul reprezinta incapacitatea firmei de a se adapta in timp la cel mai mic cost, la variatia conditiilor mediului economic si social.In teoria economica notiunea de risc este substituita de catre altele, cel mai adesea de flexibilitate definita ca reprezentand capacitatea firmei de a raspunde eficient la schimbarile de mediu.
Riscul poate fi analizat din doua puncte de vedere:
- al intreprinderii interesata de cresterea averii proprietarilor si remunerarii corespunzatoarea a factorilor de productie;
- al investitorilor financiari interesati de realizarea celui mai bun plasament in conditiile existentei unei piete financiare in care firmele se caracterizeaza prin niveluri ale rentabilitatii.
Folosirea pragului de rentabilitate ca instrument de apreciere a riscului necesita cunoasterea metodologiei de calculsi a valorii sale cognitive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cost-Volum-Profit.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!