Analiza continutului bilantului contabil

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAP. I ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND BILANTUL CONTABIL.4
CAP. II ANALIZA ACTIVULUI BILANTIER.7
2.1. Analiza activului imobilizat.7
2.2. Activele circulare.9
2.3. Cheltuielile inregistrate in avans.10
CAP. III ANALIZA PASIVULUI BILANTIER.11
3.1. Finantarea intreprinderii.11
3.2. Datoriile.12
3.3. Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.12
3.4. Venituri in avans.12
CONCLUZII .13
BIBLIOGRAFIE.14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Terminologia ,,Bilantul contabil" este motivata de faptul ca modelul propriu bilantului caracterizeaza patrimoniul in totalitatea sa si asigura, integritatea si eficienta economica a folosirii resurselor a titularului de patrimoniu.
Informatia si in deosebi informatia economica este astazi prezenta in toate domeniile de activitate, fiind un element indispensabil al progresului. Principala sursa de date a oricarui sistem informational economic si totodata, una dintre componentele de baza ale acestuia este contabilitatea. Ea exista in toate formatiunile social economice ca rezultat al productiei materiale, dar inportanta , modul de organizare si sarcinele ei au fost diferite in functie de particularitatile modului de productie si telurile fiecarei oranduiri sociale.
In ultimii douazeci de ani in toate tarile s-a incercat o armonizare a organizarii si conducerii contabilitatii si in special a bilantului contabil .
Bilantul contabil sau documentele centrale de sinteza , asa cum prevede Legea contabilitatii reprezinta documentul oficial de gestiune a unitatilor patrimoniale si a persoanelor fizice care au calitatea de comerciant, asigurand formarea unei imagini fidele, clare si complete in ceea ce priveste patrimoniul, situatia financiara si rezultatele obtinute. Totodata prin continutul si functiile care le indeplineste, bilantul contabil constituie un instrument deosebit de inportant in procesul de fundamentare a deciziilor privind dirijarea activitatii curente si in deosebi a celei de perspectiva. De altfel, insasi realizarea obectului contabilitatii financiare depinde in mod hotaritor de bilantul contabil . 
Bilantul contabil e un document de sinteza, adica document prin intermediul caruia se asigura informatii utile unei game largi de utilizatori atuncea cind acestea iau decizii economice .
Bilantul contabil se inscrie in mod organic in noul sistem contabil al agentilor economici din Republica Moldova, care se aplica din 1998 si datorita caracterului sau complex necesita eforturi apreciabile din partea specialistilor din domeniul financiar-contabil in vederea cunoasterii in detalii si utilizarea lui in deplina cunostinta de cauza .
Utilizarea Bilantului contabil ca instrument de analiza a activitatii economico-financiare la nivel micro si macroeconomic, ii confera acestuia caracteristicile unui model economic. Analiza bilantului anual stabileste gradul de independenta financiara in functie de structura finantarii, dependenta intreprinderii de creditorii cu pondere mare sau de bancile creditoare
Totodata un rol important revine bilantului contabil in cadrul mijloacelor pe care sistemul informational economic le foloseste pentru inregistrarea, transmiterea si prelucrarea informatiilor . El contine un sistem de indicatori, dintre care unii se sprijina direct pe datele contabile curente, iar altii sunt rezultatul prelucrarii acestor date dupa o anumita metodologie .
Autorul si-a ales aceasta tema urmarind sa trateze in exclusivitate bilantul contabil , fiindca considera ca acesta prezinta o importanta din ce in ce mai mare ca instrument de conducere operativa si previzionala, satisfacand din ce in ce mai mult argumentarea procesului decizional la diferite nivele de structuri organizatorice.
Astfel Bilantul contabil, ca procedeu al metodei contablitatii, asigura dubla prezentare a averii. El evidentiaza in expresie valorica, la un moment dat, echilibrul dintre bunurile economice si sursele lor de finantare. Principala particularitate a Bilantului contabil consta in egalitatea activelor si pasivelor, adica total general activ trebuie sa fie egal cu totalul general pasiv.
CAPITOLUL I
ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND 
BILANTUL CONTABIL
Bilantul contabil este un procedeu al metodei contabilitatii, prin care se prezinta simultan, ordonat si sintetic patrimoniul si situatia economico-financiara a societatii. El se prezinta ca un tablou care cuprinde in forma sintetica si in expresie valorica activele (bunurile, mijloacele) imobilizate si circulante existente la un moment dat, sursele din care au fost constituite, precum si rezultatele economico-financiare, obtinute in perioada pentru care se intocmeste.
La baza conceptului se afla cuvintele din limba latina ,,bi" si ,,lanx", ceea ce inseamna ,,doua talere", dar el are capat de circulatie prin cuvantul italian ,,bilancia". In acceptiunea clasica, dominanta pana nu demult in teoria contabila, acest concept desemneaza o balanta cu doua talere, care simbolizeaza valori de marime egala aflate fata in fata si in echilibru; intr-unul din talere este inscrisa valoarea activului, iar in cealalta valoarea pasivului.
Activul cuprinde, in expresie baneasca, bunurile (mijloacele) economice privite din punct de vedere al formelor concrete de existenta si al destinatiei lor. Pasivul evidentiaza in forma baneasca sursele de provenienta ale mijloacelor (activelor), modul de formare (procurare) al acestora.
Intrucat se intocmeste la sfarsitul perioadei de gestiune alaturi de mijloace si surse, bilantul reflecta si rezultatele economico-financiare.
Beneficiile apar in Pasiv, deoarece constituie sursa de provenienta a unui mijloc de activ. Cu suma beneficiilor, volumul mijloacelor economice la sfarsitul perioadei este mai mare decat la inceputul perioadei de gestiune.
In schimb, pierderile, in mod logic, tin de activul bilantului, deoarece ele diminueaza mijloacele economice. Cu suma lor, volumul mijloacelor economice de la sfarsitul perioadei este mai mica decat la inceputul ei. In practica anilor 90 insa, profitul sau pierderea apareau la pasiv, dar cu semnul ,,+" sau ,,-" .
Intre activul si pasivul bilantului se stabileste un raport de echivalenta, cunoscut sub denumirea de echilibru bilantier. Acest echilibru se explica prin faptul ca fiecare element patrimonial prezentat in activul bilantului are drept corespondent unul sau mai multe surse de finantare reflectate in pasivul bilantului.
Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV -a a C.E.E., adoptate prin O.M.F.P. 1752/2005, bilantul contabil poate fi definit ca un document contabil de sinteza prin care se prezinta elementele de activ si de capitaluri si datorii ale entitatilor economice la inchiderea exercitiului, precum si in celelalte situatii prevazute de lege.
Din acest punct de vedere bilantul contabil cuprinde toate elementele de activ si de capitaluri proprii si datorii grupate dupa natura, destinatie si lichiditate, respectiv natura, provenienta si exigibilitate.
In intelesul acestor reglementari:
A. un activ reprezinta o resursa controlata de catre entitate ca rezultat al unor evenimente trecute, de la care se asteapta sa genereze beneficii viitoare pentru entitate si al carui cost poate fii evaluat in mod credibil;
B. o datorie reprezinta o obligatie actuala ce curge din evenimente trecute si prin decontarea careia se asteapta sa genereze o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice;
C. capitalurile proprii reprezinta interesul rezidual al actionarilor in activele unei entitati dupa deducerea tuturor datoriilor sale.
Pe planul cunoasterii contabile, bilantul are rolul de a demonstra si realiza dubla reprezentare. El ridica procesul de cunoastere la nivelul superior al sintetizarii si generalizarii informatiilor din conturile contabile. In acest fel se desprind interdependenta si corelatiile ce caracterizeaza activitatea economica, precum si factorii de influenta. Totodata este punct de plecare pentru fundamentarea si cunoasterea regulilor de functionare a conturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza continutului bilantului contabil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Standardele Internationale de Contabilitate 2001, International Accounting Standards Bords, Editura Economica 2002, pag.1474
2. OMFP NR.94/2001, M.Of. partea I nr. 85/2001
3. Miculescu C., Patac F., Finante, Editura Eurostampa 2007 Timisoara, pag. 105
4. Miculescu M., Bazele contabilitatii, Timisoara 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!