Analiza comparativa pe cazul Romaniei si al Ungariei privind gradul de indeplinire a criteriilor de convergenta

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este o uniune economica si politica, dezvoltata in Europa, ce este compusa in momentul actual din 28 de state.
Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Calitatea de stat membru al UE nu se poate obtine de pe o zi pe alta, ci presupune parcurgerea mai multor pasi complexi. Odata indeplinite conditiile de aderare, tarile candidate trebuie sa aplice legislatia europeana in toate domeniile. 
Orice tara care indeplineste Conditiile de Aderare la UE isi poate depune candidatura. Cunoscute sub denumirea de ,,Conditii de la Copenhaga". Aceste conditii au fost stabilite in 1993 la Consiliul European si includ existenta economiei de piata a unei democratii stabile, a statului de drept, precum si acceptarea legislatiei Uniunii Europene, inclusiv a celei referitoare la moneda euro.
Conditiile de Aderare la UE:
-  Stabilitatea institutiilor ce garanteaza democratia, statul de drept, drepturile omului si protectia minoritatilor.
-  Existenta unei economii de piata functionale si capacitatea de a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din Uniunea Europeana.
-  Capacitatea de asumare a obligatiilor de stat membru, inclusiv cele privind aderarea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare.
Acordul European instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, Comunitatea si statele sale membre, pe de alta parte, a fost semnat de catre Romania la data de 1 februarie 1993. Acest acord care crea o zona de liber schimb intre Romania si statele membre recunostea obiectivul Romaniei de a deveni membru al Uniunii Europene si prevedea asistenta financiara si tehnica din partea Uniunii Europene. 
Obiectivele Acordului European: 
-  Crearea cadrului institutional necesar pentru stabilirea unui puternic dialog politic.
-  Sprijinirea eforturilor pe care le depune Romania pentru a deveni o economie de piata functionala si pentru intarirea democratiei.
-  Crearea conditiilor pentru libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.
-  Crearea cadrului si conditiilor necesare pentru dezvoltarea cooperarii economice, sociale, financiare si culturale dintre cele doua parti.
Potrivit inregistrarilor, in Uniunea Europeana fac parte 28 de state ( Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, germania, grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania , Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria) dintre care doar 19 au intrat in zona euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Tarile de Jos).
Pentru a putea adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie sa indeplineasca asa-numitele ,,criterii de convergenta". Acestea sunt conditii economice si juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht in 1992, fiind cunoscute si drept ,,criteriile de la Maastricht". 
Decizia finala privind aderarea unei tari a UE la zona euro este luata de Consiliul UE, pe baza unei propuneri din partea Comisiei si dupa consultarea Parlamentului European.Toate statele membre ale UE s-au angajat sa introduca moneda euro, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit, care au in tratatele UE asa-numitele ,,clauze de neparticipare", care le scutesc de adoptarea monedei euro. Totusi, aceste 2 tari pot solicita sa adere la zona euro daca decid astfel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa pe cazul Romaniei si al Ungariei privind gradul de indeplinire a criteriilor de convergenta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!