Analiza Cibernetica a Deficitului Bugetar

Extras din referat Cum descarc?

Economia mondiala si-a pastrat evolutia favorabila inceputa in 1994.Produsul intern brut a inregistrat o crestere pe plan mondial rapida de la un an la altul, cresterea  economica fiind caracterizata prin durabilitate , in conditiile unor castiguri dezinflationiste progresive. Pentru cele mai mult economii nationale, sursa cresterii au fost in principal inovatia si tehnologiile noi implementate in sectoarele de varf cu efecte de propagare importante la nivel mondial (telecomunicatii, tehnologia informatiei, automatizari etc.). De asemenea, din punct de vedere institutional sfarsitul de secol reprezinta momentul globalizarii economiei de piata , a carei viabilitate este confirmata prin caracterul sanatos al cresterii economice realizata in conditii de echilibru .
S-au mentinut sau au aparut noi probleme si tensiuni, care isi vor pune amprenta asupra evolutiei economiei mondiale in ultimii ani ai actualului mileniu legate de persistenta unei rate inalte de neocupare a fortei de munca in numeroase tari, de necesitatea solutionarii unor decalaje si probleme sociale, de mentinere a unui grad inalt de indatorare externa a unor tari, de fragilitatea pietelor financiare in unele tari in curs de dezvoltare sau in tranzitie spre economia de piata.
Ritmul de crestere economica s-a situat pe plan mondial la circa 4,1 la suta in1997  fiind mai ridicat decat nivelul mediu anual de 3 la suta estimat pentru ultimul deceniu al acestui secol. Pe ansamblul tarilor industrializate s-a realizat o rata medie a cresterii economice de aproximativ 3 la suta. Cel mai rapid ritm de crestere economica, de 6,2 la suta, s-a realizat in tarile recent industrializate din Asia . In  tarile in curs de dezvoltare cresterea economica a fost de doua ori mai rapida decat pe ansamblul tarilor industrializate , respectiv de circa 5,8 la suta, diferentiata insa pe grupe de tari : 6,8 la suta in Asia (4 la suta in Asia de Sud-Est), 5,2 la suta in America Latina, 4 la suta in Africa.
Politicile bugetare au urmarit in 1997 cu prioritate insanatosirea situatiei finantelor publice. Pe ansamblul tarilor membre ale OCDE soldul deficitar al bugetelor nationale a reprezentat 1,1 la suta din PIB. In SUA , ca urmare a aplicarii legii "Omnibus Budget Reconciliation Act" din 1993, deficitele bugetare s-au redus in ultimii ani, ajungand la1.1 la suta din PIB in 1996, iar in 1997 bugetul a fost echilibrat. Japonia a practicat in 1997 o politica fiscala restrictiva, majorand  nivelul impozitelor indirecte incepand cu 1 aprilie; pe ansamblul anului a inregistrat un sold deficitar reprezentand 3,4 din PIB la suta, fata de 4,3 la suta in 1996.
Tarile Uniunii Europene au adoptat in ultimii ani masuri ferme in vederea indeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Economica si Monetara Europeana, inclusiv in planul reducerii deficitului bugetar, care a reprezentat in 1997 2,8 la suta din PIB, comparativ cu 4,3 la suta in anul precedent. Guvernul britanic a propus recent un cod  de stabilitate bugetara, vizand limitarea deficitelor viitoare numai pentru cheltuieli de investitii si cresterea  responsabilitatii in privinta cheltuielilor publice. Datoria publica a tarilor UE a reprezentat in 1997  circa 74 la suta din PIB, nivel apropiat  de cel din anul precedent.
Excedente


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cibernetica a Deficitului Bugetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!