Amortizarea Activelor Imobilizate si Amortizarea Fiscala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Amortizarea activelor imobilizate pag. 3
2. Regimurile de amortizare pag. 4
3. Amortizarea fiscala pag. 6


Extras din referat Cum descarc?

1. AMORTIZAREA ACTIVELOR IMOBILIZATE
Amortizarea poate fi privita sub urmatoarele trei aspecte:
- ca proces, care inseamna o detasare si transmitere de valoare din activele fixe asupra productiei;
- ca o cheltuiala, care urmeaza a se include in costuri;
- ca fond sau resursa financiara, care trebuie sa asigure recuperarea valorii activelor fixe si, deci, finantarea inlocuirii acestora.
Asadar , temeiul economic al amortizarii este uzura acestora. Aceasta nu inseamna ca in orice moment al existentei activului fix, uzura reala este egala cu amortizarea ca fond, in general, egalitatea realizandu-se la sfarsitul duratei de serviciu si, eventual, cu luarea in consideratie a valorii reziduale.
Uzura activelor imobilizate imbraca doua laturi: uzura fizica sau materiala ca urmare a utilizarii sau a timpului, si uzura morala ca urmare a perimarii datorita evolutiei tehnice si cresterii productivitatii muncii in ramurile economiei producatoare de active imobilizate, respective aparitiei de mijloace fixe superioare functional sau realizarii acelorasi tipuri, dar la preturi mai mici.
Cadrul legal care reglementeaza amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale in Romania este Legea nr. 15/24.03.1994 (republicata si actualizata), care la art. 1 stipuleaza ca " Unitatile care desfasoara activitati economice, denumite in continuare agenti economici, si care imobilizeaza capital in active corporale si necorporale supuse deprecierii, prin utilizare sau timp, vor calcula, vor inregistra in contabilitate si vor recupera uzura fizica si morala a acestora pentru refacerea capitalului angajat. Aceste operatiuni sunt denumite generic amortizarea capitalului imobilizat".
Intre amortizare, uzura si depreciere sunt stabilite relatii. Astfel, intre notiunea de uzura si cea de amortizare este pus semnul de egalitate, lucru care nu este adevarat deoarece nu in orice moment al existentei mijlocului fix uzura este egala cu amortizarea. Deprecierea reprezinta trecerea periodica pe cheltuieli a valorii mijlocului fix pe durata de functionarea acestora.
Instrumentele contabile pentru evaluarea deprecierii sunt amortizarea si provizioanele. Avand in vedere diversitatea mijloacelor fixe, s-a intocmit catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, document important atat pentru justificarea amortizarii, cat si pentru reparatiile care se efectueaza la mijloacele fixe, precum si organizarea si gestionarea rationala a acestora ( H.G. nr. 2139/30.11.2004).
Mijloacele fixe din catalog au fost clasificate in grupe, subgrupe, clase si subclase, iar unele si in familii. Grupele mijloacelor fixe sunt:
- grupa 1 - constructii;
- grupa 2 - instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;
- grupa 3 - mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorii umane si materiale si alte active corporale.
Tot catalogul prevede ca "pentru mijloacele fixe aflate in patrimoniu, a caror valoare de intrare nu a fost recuperata integral pe calea amortizarii pana la 31 decembrie 2004, duratele normale de functionare ramase pot fi recalculate cu ajutorul formulei:
DR=1*DC/DV*DN
unde:
DR = durata normala de functionare ramasa, in ani;
DC = durata normala de functionare consumata pana la 31 decembrie 2004, in ani;
DV = durata normala de functionare dupa vechiul catalog;
DN = durata normala de functionare dupa noul catalog.
Elementele sistemului de amortizare sunt :
- valori de amortizare;
- durata de amortizare;
- cotele anuale de amortizare.
Regimurile de amortizare, elementele sistemului de amortizare si modul de calcul precum si inchiderea amortismentului in costuri in Romania au fost legiferate prin H.G. nr. 909 din 21 decembrie 1997 ( actualizata).
Amortizarea mijloacelor fixe se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe, si se include in cheltuieli de exploatare.
2. Regimurile de amortizare
Societatea X achizitioneaza un contor de apa rece, conform facturii fiscale 250/5.11.2010, valoarea de intrare 1400 lei, durata de functionare n=8 ani. Sa se calculeze amortizarea anuala, prin toate cele trei regimuri de amortizare.
1. Regimul de amortizare liniar
Vi=1400 lei
N=8 ani
Ca=100/d=12,5%
A=1400*12,5%=175 lei


Fisiere in arhiva (1):

  • Amortizarea Activelor Imobilizate si Amortizarea Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!