Agregatele Monetare și Structura Lor în Lume și în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1. Ce sunt sunt agregatele monetare?

O buna colaborare intre volumul mijloacelor de plata disponibile in economie si nevoile acesteia este determina de dezvoltarea echilibrata a unei economii. In consecinta, pentru a se putea urmari echilibrul monetar, se impune cunoasterea mijloacelor de plata disponibile si a modului in care acestea sunt detinute de catre participantii pe piata bunurilor si a serviciilor. In acest scop, autoritatile monetare au elaborat anumiti indicatori, numiti agregate monetare, cu ajutorul carora se poate masura masa monetara, urmari evolutiei acesteia, precum se poate si cunoaste puterea de cumparare a agentilor nefinanciari rezidenti.

Agregatul monetar reprezinta un ansamblu omogen de active susceptibile de a fi utilizate ca mijloc de plata. Particularitatea agregatelor monetare este de a se include unele in celelalte astfel ca agregatul cel mai mic este inclus in agregatul de marime imediat superioara pana cand cel mai mare le contine pe toate celelalte.

Unul din scopurile majore ale analizei monetare il reprezinta selectarea agregatelor monetare care sa corespunda cel mai bine cerintelor de reflectare a caracterului si obiectivelor de politica monetara, adoptata de autoritatea monetara a unei tari pe o anumita perioada.

Moneda este detinuta de agentii nefinanciari, gospodarii familiare, societati industriale si comerciale, intr-un cuvant de toti cei care intervin pe piata bunurilor si serviciilor. Desi principiile de baza au ramas nemodificate, totusi, in ultimii ani sfera monetara a cunoscut importante modificari, ale caror incidente asupra comportamentului agentilor economici au facut necesara delimitarea intre formele clasice ale monedei si noile tipuri de plasamente monetare.

1.2. Scurt istoric

De-a lungul istoriei agregatele monetare au cunoscut doua abordari:

1.2.1. Abordarea apriorica

Aceasta abordare a fost elaborata de Patinkin, care afirma ca agregatele monetare trebuie selectate pe baza insusirii lor, putand a fi conexate functional cu sfera reala pe baza caracteristicilor monedei de: mijloc de plata, lichiditate, avere neta.

Bibliografie:

Turliuc V., Cocris V. - Moneda si credit, ed. Ankarom, Iasi, 1997

Basno Cezar - Moneda, credit, banci, Ed. Didactica

Dardac Nicolae, Barbu Teodora - Moneda, Banci si Politici monetare, editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2005.

Faugere Jean Pierre - Moneda si politica monetara, Editura Institutul European, Iasi, 2000

www.bnro.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agregatele Monetare si Structura Lor in Lume si in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 609 cuvinte
Nr caractere:
14 641 caractere
Marime:
35.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
agregate monetare, Moneda
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!