Agregatele Monetare si Structura Lor in Lume si in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Ce sunt sunt agregatele monetare?
O buna colaborare intre volumul mijloacelor de plata disponibile in economie si nevoile acesteia este determina de dezvoltarea echilibrata a unei economii. In consecinta, pentru a se putea urmari echilibrul monetar, se impune cunoasterea mijloacelor de plata disponibile si a modului in care acestea sunt detinute de catre participantii pe piata bunurilor si a serviciilor. In acest scop, autoritatile monetare au elaborat anumiti indicatori, numiti agregate monetare, cu ajutorul carora se poate masura masa monetara, urmari evolutiei acesteia, precum se poate si cunoaste puterea de cumparare a agentilor nefinanciari rezidenti. 
Agregatul monetar reprezinta un ansamblu omogen de active susceptibile de a fi utilizate ca mijloc de plata. Particularitatea agregatelor monetare este de a se include unele in celelalte astfel ca agregatul cel mai mic este inclus in agregatul de marime imediat superioara pana cand cel mai mare le contine pe toate celelalte.
Unul din scopurile majore ale analizei monetare il reprezinta selectarea agregatelor monetare care sa corespunda cel mai bine cerintelor de reflectare a caracterului si obiectivelor de politica monetara, adoptata de autoritatea monetara a unei tari pe o anumita perioada. 
Moneda este detinuta de agentii nefinanciari, gospodarii familiare, societati industriale si comerciale, intr-un cuvant de toti cei care intervin pe piata bunurilor si serviciilor. Desi principiile de baza au ramas nemodificate, totusi, in ultimii ani sfera monetara a cunoscut importante modificari, ale caror incidente asupra comportamentului agentilor economici au facut necesara delimitarea intre formele clasice ale monedei si noile tipuri de plasamente monetare.
1.2. Scurt istoric
De-a lungul istoriei agregatele monetare au cunoscut doua abordari:
1.2.1. Abordarea apriorica
Aceasta abordare a  fost elaborata de Patinkin, care afirma ca agregatele monetare trebuie selectate pe baza insusirii lor, putand a fi conexate functional cu sfera reala pe baza caracteristicilor monedei de: mijloc de plata, lichiditate, avere neta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agregatele Monetare si Structura Lor in Lume si in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Turliuc V., Cocris V. - Moneda si credit, ed. Ankarom, Iasi, 1997
Basno Cezar - Moneda, credit, banci, Ed. Didactica 
Dardac Nicolae, Barbu Teodora -  Moneda, Banci si Politici monetare, editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2005.
Faugere Jean Pierre - Moneda si politica monetara, Editura Institutul European, Iasi, 2000
www.bnro.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!