Agregatele Monetare - Metodologia Bancii Nationale a Moldovei

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA MASA 
MONETARA SI AGREGATELE MONETARE 4
1.1. Structura masei monetare 4
1.2. Agregatele monetare - indicatori ai politicii monetare 4
Capitolul 2. AGREGATELE MONETARE. METODOLOGIA BANCII 
NATIONALE A MOLDOVEI 7
2.1. Configuratii generale privind politica monetara BNM 7
2.2 Agregatele monetare conform BNM 8
2.3 Perioada regimului de tintire a agregatelor monetare 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Analiza agregatelor monetare,conform metodologiei Bancii Nationale a Moldovei de catre autoritatile monetare, prin determinarea dinamicii masei monetare in
Republica Moldova.
Scopul cercetarii. Prin intermediul acestui referat,am dorit sa cunosc mai detailat, cum si dupa ce criterii sunt calculate agregatele monetare,dar in deosebi in ce mod ma afecteaza
pe mine si economia tarii fluctuatiile de masa moneatara si actiunile intreprinse de autoritatile monetare pentru a imbunatati modul de viata al cetatenilor.
Sarcinile referatului. 
- Aplicarea practica a cunostintelor teoretice;
- Formarea aptitudinilor practice de expunere sugestiva a esentei problemei;
- Cunoasterea agregatelor monetare in Republica Moldova;
- Analiza agregatelor monetare si intelegerea evolutiei lor in tara;
- Cunoasterea factorilor ce influenteaza agregatele monetare;
Obiectul investigat. Agregatele monetare reprezinta un indicator ce caracterizeaza marimea si structura masei monetare.Cantitatea de moneda nu este constanta, aceasta modificindu-se permanent in urma crearii si distrugerii de moneda si astfel cercetarea dinamicii masei monetare este importanta pentru realizarea obiectivelor politicii monetare si valutare a statului.
Subiectul cercetarii. Agregatele monetare:,,Metodologia Bancii Nationale a Moldovei''
Metodologia aplicata in lucrare 
In cadrul cercetarii au fost utilizate: 
a) observarea directa si indirecta a realitatii economice, prin intermediul informatiei analizate cu ajutorul abstractiei stiintifice;
b) inductia si deductia, care constituie componentele de baza ale procesului de cercetare 
economica stiintifica;
c) metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei care au permis cercetarea esentei obiectului lucrarii si formularea unor concluzii care speram sa prezinte interes pentru stiinta economica.
Baza informationla.
-Datele oficiale statistice furnizate de Biroul National de Statistica. -Publicatiile, rapoartele si buletinele elaborate de Banca Nationala a Moldovei.
Structura referatului. 
Capitolul 1 : ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA MASA MONETARA SI AGREGATELE MONETARE.
Capitolul 2 : AGREGATELE MONETARE. METODOLOGIA BANCII NATIONALE A MOLDOVEI.
1. ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA MASA MONETARA SI AGREGATELE MONETARE
1.1. STRUCTURA MASEI MONETARE
Cantitatea de moneda definita prin conceptul de masa monetara reprezinta totalitatea activelor care pot fi utilizate pentru procurarea bunurilor,serviciilor si pentru plata datoriilor.
Masa monetara desemneaza ansamblul mijloacelor de plata ,respectiv de lichiditate,existente la un moment dat in economie.
Majoritatea monetaristilor au apreciat ca in structura masei monetare pot fi incluse urmatoarele active:
- moneda efectiva sau numerarul.
- moneda de cont, respectiv depozitele la vedere.
- depunerile la vedere.
- alte active cu grad mai mare sau mai mic de lichiditate.
Modificarea masei monetare este in functie de gradul lor de lichiditate, in raport cu care avem trei situatii:1) o gama minima de active ce in termen scurt se pot transforma in lichiditati,acestea fiind bonurile de tezaur, obligatiunile convertibile in orice moment; 2) o gama medie de active care sunt inlocuitori ai monedei; 3)o gama larga de active reprezinta toata gama de instrumente financiare ce pot influenta lichiditatea si masa monetara acestea fiind obligatiunile,hirtiile de valoare ce pot fi comercializate si negociate usor la bursa.
In scopul optimizarii masei monetare este necesara existenta unui mecanism practic cu ajutorul caruia se poate analiza volumul si structura masei monetare. Pentru a asigura rotatia normala a mijloacelor banesti, marimea masei monetare, care se afla in rotatie, trebuie sa corespunda 
strict necesitatilor pietii de marfuri si servicii. In cazul in care masa monetara este mai mare decit marimea necesara banii se devalorizeaza, iar cind marimea masei monetare este mai mica decit marimea necesara, atunci o parte din marfurile produse nu pot fi produse nu pot fi realizate.
1.2. AGREGATELE MONETARE - INDICATORI AI POLITICII MONETARE
Analiza agregatelor monetare evidentiaza ca acestea au aparut ca instrumente de analiza a masei monetare, ca o necesitate de a dezvolta si pozitiona indicatorii legati de masa monetara si circulatia monetara. Agregatele monetare difera de la tara la tara in functie de conditiile existente, respectiv de gradul de dezvoltare a pietii financiare, de conceptele si politicile care domina scena monetara si nevoile practice imediate. Dat fiind faptul ca totusi agregatele monetare au anumite caracteristici comune, specialistii au grupat agregatele monetare in trei categorii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Agregatele Monetare - Metodologia Bancii Nationale a Moldovei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!