Agentia Romana pentru Investitii Straine

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. 1INFORMATII GENERALE PRIVIND AGENTIA ROMANA PENTRU INVESTITII STRAINE 3
1.1 Infiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine 3
1.2 Misiunea si obiectivele ARIS 5
1.3 Organizarea si functionarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine 7
CAP. 2 ACTIVITATI SPECIFICE AGENTIEI ROMANE PENTRU INVESTITII STRAINE 9
2.1 Acordare de asistenta tehnica partenerilor straini 9
2.2 Activitati de promovare 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1Informatii generale privind Agentia Romana pentru Investitii Straine
1.1 Infiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine
Investitiile au un rol deosebit de important in evolutia oricarui sistem economic, deoarece prin intermediul lor se asigura crearea, regenerarea, imbunatatirea si cresterea patrimoniului acestuia. Investitiile stau la baza procesului dinamic de modernizare si restructurare a economiei, iar prin volumul, structura si calitatea lor, constituie un factor de baza in asigurarea cresterii si dezvoltarii economice a natiunilor. Intre investitii si cresterea economica exista o relatie biunivoca, in sensul ca realizarea unor programe de investitii contribuie direct la cresterea economica, iar cresterea economica asigura surse suplimentare de finantare investitiilor.
Pentru restabilizarea, restructurare si cresterea economica, una din principalele oportunitati o reprezinta chiar investitiile straine care sunt intr-o stransa interdependenta cu globalizarea financiara (dupa unii autori investitiile straine directe reprezinta principala forma de manifestare a globalizarii ), iar in acest sens, unul dintre elementele importante ce caracterizeaza acest fenomen la nivel mondial este libera circulatie a capitalurilor .
Ca fenomen economic privit la modul general, investitiile straine au un rol foarte important in economia tarilor, dar ele trebuie aiba un dinamism si sa fie prezente intr-un procent mai mare in tarile emergente, in special, pentru a facilita trecerea acestor natiuni la economia de piata, dar mai ales ca urmare a efectelor crizei economice mondiale. Avand in vedere principiul economiei de piata, solutia investitiilor externe in tarile ex-comuniste devine nu numai necesara, putem spune chiar absolut indispensabila pentru strategiile acestor economii nationale pentru relansarea economica si asigurarea bunei functionalitati a acestora.
Deoarece stiinta economica a demonstrat ca exista o legatura directa intre volumul ISD si ritmurile cresterii economice, FMI si Banca Mondiala au inceput sa recomande tuturor tarilor (lucru pe care-l face si in prezent) sa creeze conditii favorabile pentru atragerea ISD si asigurarea, pe aceasta cale, a ritmurilor inalte de dezvoltare.
Desi nimeni dintre specialisti nu pune la indoiala existenta unei legaturi directe intre ISD si cresterea economica, savantii au insa puncte de vedere diferite cu privire la urmatoarele chestiuni: cat de stransa este legatura dintre aceste doua procese? Totdeauna, oare, ISD asigura cresterea economica? Sunt, oare, ISD factorul principal al cresterii economice intr-o tara sau alta?
In prezent, in teoria economica, exista doua abordari diferite (doua puncte de vedere) vizavi de legatura dintre investitii si cresterea economica, asadar potrivit primului punct de vedere, investitiile constituie factorul esential al cresterii economice: cu cat mai mult investeste o tara, cu atat mai inalte sunt ritmurile ei de crestere economica. Un al doilea punct de vedere considera ca cererea este elementul-cheie, deoarece cererea conduce la sporirea productiei, fapt care forteaza firmele sa faca investitii; cu cat mai inalte sunt veniturile, cu atat mai mult tara economiseste si, prin urmare, poate investi.
In raport cu aceste considerente privind investitiile straine directe, o prima tentativa de creare a cadrului institutional necesar atragerii acestora, s-a concretizat in Agentia Romana pentru Promovarea Investitiilor si Asistentei Economice. Respectiva agentie a avut o viata extrem de scurta de doar cateva luni, caci nu raspundea obiectivului pentru care a fost creata. 
A urmat Agentia Romana pentru Dezvoltare , departament in subordinea Guvernului prin atragerea resurselor de capital extern. In pofida numeroselor incercari de reoganizare a Agentiei Romane pentru Dezvoltare, acesta nu si-a dovedit eficienta in actiunea de promovare a investitiilor straine, asa incat atributiile sale au fost preluate in 1999 de Departamentul pentru Relatia cu Investitorii Straini, in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Astfel actiunea de promovare trece in 2002 in atributiile ARIS care colaboreaza in acesta actiune cu Ministerul Afacerilor Externe.
Infiintata abia in anul 2002 ARIS a succedat celelalte institutii mentionate, create inca de la debutul tranzitiei cu acelasi scop: atragerea de capitaluri straine.
ARIS este institutia specializata a administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului Romaniei, abilitata sa aplice politica Guvernului pentru promovarea si atragerea investitiilor straine directe in economie. 
Guvernul Romaniei considera atragerea unui volum semnificativ de investitii straine motorul de crestere economica si prosperitate in Romania. Ca agentie de promovare a investitiilor straine si principala interfata in relatia cu investitorii pentru proiecte de tip Greenfield, ARIS are rolul de a asigura cresterea volumului investitiilor straine directe in Romania.
La sfarsitul anului 2009, Agentia Romana pentru Investitii Straine a fost supusa unui proces de reorganizare, concretizat in comasarea prin fuziune a Agentiei cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului (CRPC). 
Ca urrmare a acestui proces, in data de 10 decembrie 2009 a fost infiintat Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS), misiunea si obiectivele fostei ARIS fiind preluate de catre Directia pentru Investitii Straine (DIS) special infiintata in cadrul Centrului, iar noul nostru sediu se afla in Strada Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agentia Romana pentru Investitii Straine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!