Administrarea Activitatii Institutiilor Bancare

Extras din referat Cum descarc?

Prezenta lucrare trateaza un subiect bine cunoscut in activitatea institutiilor de credit, fiind vorba despre principalele riscuri bancare si gestiunea acestora, in special a riscului de creditare. Astfel, in prima parte a lucrarii vom incerca sa definim notiunea de risc bancar, apoi se va face referire la principalele tipuri de riscuri ce pot aparea in activitatea institutiilor bancare. In partea a treia a proiectului se va aprofunda conceptul de risc de credit si se va vorbi depre modurile prin care institutiile financiar-bancare incearca sa gestioneze acest tip de risc si, in acelasi timp, sa minimalizeze pe cat posibil efectele si consecintele acestuia.
Aceasta tema a fost larg dezbatuta in cartile de specialitate ale unor autori bine cunoscuti in acest domeniu. 
I. Notiunea de risc bancar
In literatura de specialitate exista numeroase abordari ale conceptului de risc bancar. In literatura economica riscul este definit ca fiind probabilitatea ca rentabilitatea reala viitoare sa fie mai mica decat rentabilitatea asteptata .
Riscul este definit ca reprezentand fluctuatiile sau abaterile standard a fluxurilor nete de trezorerie a unei organizatii sau, daca compania este una foarte mare, o unitate a ei. 
In Dictionary of Banking Terms riscul bancar este prezentat ca incertitudinea ca un activ bancar sa inregistreze o rata asteptata de profitabilitate sau sa produca o pierdere.
Riscul bancar reprezinta elementul de incertitudine ce poate afecta activitatea unei institutii de credit sau derularea unei operatiuni economico-financiare apartinand acesteia.
In cartea ,,Le control de gestion bancaire et financiere", Michael Rouch si Gerard Naullen definesc riscul ca fiind un angajament ce poarta o anumita incertitudine, cu o probabilitatea de castig sau pierdere.
Notiunea de risc bancar cuprinde atat categoriile de riscuri specifice activitatilor financiar-bancare, cat si riscurile care afceteaza activitatile organizatiilor, indiferent de domeniul de activitate al acestora. Institutiile de credit, asemenea oricaror organizatii, se pot confrunta cu numeroase riscuri, ce pot si sau nu controlate sau estimate, dar care afecteaza mai mult sau mai putin situatia financiara si profiturile viitoare ale acestora.
Unii economisti considera ca la baza acestor probleme cu care se confrunta bancile se afla factori macroeconomici. Astfel, riscul bancar este asociat riscurilor economice deoarece, prin natura activitatilor pe care le desfasoara, bancile sunt afectate in mod direct de modificarile conditiilor economico-financiare ale tarii unde isi desfasoara activitatea sau de cele de la nivel mondial. Acesti autori accentueaza importanta riscului bancar deoarece reprezinta principala problema cu care se confrunta oraganizatiile bancare. 
In schimb, alti autori sunt de parere ca riscurile depind de variatiile nivelului veniturilor prevazute a se obtine si ale nivelului cheltuielilor acoperite din acestea. 
Printre cei mai importanti factori ce afecteaza activitatea bancilor se numara inflatia, politica monetara, schimbarile la nivelul produsului intern brut. Conditiile de aparitie a riscurilor sunt determinate si de modificarile legate de organizarea respectivei institutii bancare si de adoptarea unor decizii financiare.
Zonele de risc se situeaza atat la depozite atrse de banca, credite, instrumente si tehnici bancare, cat si la relatiile bancii pe piata de capital.
Cea mai frecventa cauza in ceea ce priveste pierderile si insolvabilitatea institutiilor bancare este dificultatea lor de a face fata unor evenimente ce se pot produce, dar care nu au putut fi previzionate.
Producerea riscurilor bancare poate avea ca rezultat diminuarea profiturilor si a veniturilor bancii, sau, in ultima instanta, iesirea din afaceri a bancii. Acesta din urma se poate realiza fie prin falimentul institutiei banacre, fie prin preluarea acesteia de catre o banca mult mai puternica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administrarea Activitatii Institutiilor Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!