Achiziția de utilaje prin leasing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimii ani, operatiunile de finantare in leasing au capatat sensuri din ce in ce mai largi, deschizand analistilor economici noi perspective. In paralel cu accentuarea procesului investitional, determinata de adancirea interdependentelor dintre economiile lumii ca urmare a fenomenelor de internationalizare si globalizare, leasingul s-a impus ca o operatiune economica de mare complexitate si diversitate, atragand cat mai multi "adepti" prin avantajele pe care le prezinta in comparatie cu celelalte forme de finantare a investitiilor. Daca la inceputurile sale leasingul nu a incitat un interes prea mare, in conditiile actuale din ce in ce mai multi teoreticieni si practicieni in domeniul economic cerceteaza acest domeniu.

Leasingul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare. Aceasta tehnica de finantare ce presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si immobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini care afecteaza dinamismul specific domeniului comercial.

In Romania, termenul de "leasing" a devenit din ce in ce mai des utilizat in ultimul timp, desi nu exista un corespondent in literatura de specialitate romaneasca. In randul cercetatorilor economici din tara noastra exista diferente de abordare in ceea ce priveste definirea acestui procedeu, ceea ce ne determina sa le enumeram, selectiv, in cele ce urmeaza:

"Leasingul reprezinta achizitionarea de catre o societate specializata (financiara) de la furnizori, a unor bunuri si inchirierea acestora unor beneficiari (care nu dispun de resursele banesti necesare achizitionarii lor de la furnizor). Inchirierea se efectueaza pe o perioada data, pe baza unui contract ce stipuleaza conditiile de plata, cuantumul ratelor, obligatiile partilor si conditiile de transfer a bunului in proprietatea beneficiarului la optiunea acestuia."

Conform altor autori, "leasingul reprezinta o forma de inchiriere a unor masini, utilaje, mijloace de transport si a altor bunuri, intreprinderilor care, in general nu dispun de suficiente fonduri proprii ori imprumutate, pe o anumita perioada, cu conditii de plata si utilizare clarstipulate intr-un contract ce constituie suportul juridic al actiunii."

Intr-o alta acceptiune, "leasingul este o forma de comert si finantare pentru locatie (inchiriere) de catre societati financiare specializate in aceste operatiuni, a unor masini, utilaje,mijloace de transport si a altor bunuri, intreprinderilor a caror motivatie sa recurga la aceasta tehnica de comert rezida din specificul unor operatiuni pe care le realizeaza (pe termen scurt si nerepetabile) sau in faptul ca nu dispun de suficiente fonduri proprii sau imprumutate pentru a le cumpara".

Alta abordare prezinta leasingul ca si forma de dare in folosinta, contra unei taxe, a masinilor, utilajelor, mijloacelor de transport si a altor bunuri mobiliare sau imobiliare, unorintreprinderi care nu dispun de resursele financiare necesare achizitionarii lor pe o perioadadeterminata, in conditiile de plata si utilizare precizate in contract.

Interesul practic al leasingului este de a asigura o finantare integrala, prin fonduri imprumutate, a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea, leasingul ca tehnica de finantare vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.

In lume exista de asemenea un numar mare de abordari legislative care ne pot ajuta in definirea mai clara a acestui concept. Prima definitie legala a leasingului

Bibliografie:

Ion Stancu "Finante" , Editura Economica, Bucuresti, 1997

Hoanta Nicolae "Finantele firmei", Editura Continent, 1996

Odobescu Valentin "Drept comercial" - indrumar pentru oamenii de afaceri, Editura Timpul, Iasi, 2000

Andreica Marin - "Leasing- Cale de finantare a investitiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii", Editura Crimm, Bucuresti 1998

Voiculescu D, Coras M. - "Leasing", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1989

Mihai Ristea "Contabilitate financiara", Editura Universitara, Bucuresti, 2005

http://www.e-consel.it/leasing.htm

Voiculescu D, Coras M, "Leasingul - teorie si practica", Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1985

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Achizitia de Utilaje prin Leasing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 380 cuvinte
Nr caractere:
29 336 caractere
Marime:
35.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
leasing, achizitii, utilaje
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!