Accize armonizate privind combustibilii in Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Accizele reprezinta impozite indirecte, datorate bugetului de stat, care se percep asupra unor bunuri si servicii de consum, provenite din tara, din afara tarii (achizitii din U.E.) si din import. Acestea sunt larg raspandite in cadrul economiilor de piata si sunt incluse in pretul de vanzare al produselor comercializate in interiorul unei tari. Accizele sunt de obicei axate pe produse destinate consumului de masa si pentru care cererea nu este elastica. De aceea, accizele trebuie sa aiba un grad ridicat de eficienta fiscala si reprezinta o sursa importanta de venituri pentru bugetul de stat. Producatorii sau cumparatorii trebuie sa plateasca bugetului accizele numai intr-o singura faza a ciclului economic. Taxele sunt calculate fie ad valorem, reprezentand un procentaj aplicat pretului de vanzare, fie specific, sub forma unei sume fixe pe unitatea de masura.
Cu toate ca accizele au in prezent rolul principal de a aduce venituri importante la bugetul de stat, initial, accizele au fost concepute si introduse cu urmatoarele scopuri: 
1) de a frana productia si, respectiv consumul excentric de lux si de vicii;
2) pentru eliminarea saraciei absolute prin redistribuirea veniturilor, adica prin a se lua prin intermediul acestor impozite speciale o parte din venitul si/sau averea celor cu venituri/averi mari, in special de la cei care duc o viata de lux sfidator si consumatori de vicii (precum bauturile alcoolice, tigarile, prostitutia, jocurile de noroc etc.), si a se da celor saraci.
3) de a creste veniturile bugetare.
Accizele au fost concepute ca un impozit pe cheltuielile excentrice, extravagante, ca un impozit pe consumul de lux si de vicii, cu scopul de a frana consumul acestora si de a obtine un spor de venituri bugetare menite sa fie folosite ulterior in special pentru eliminarea saraciei. La conceperea si introducerea, pentru prima data, a accizelor, nimeni nu ar fi acceptat ideea ca acestea sa fie percepute si asupra produselor si serviciilor de prima necesitate pentru populatie.
In prezent, scopul principal al accizelor s-a schimbat radical, fiind acela de a asigura un volum de venituri cat mai mare la bugetul de stat, in mod sigur si constant, fapt pentru care acestea sunt stabilite si asupra unor produse: 
- de stricta necesitate pentru intreaga populatie, inclusiv pentru cele folosite de cei aflati sub pragul saraciei; 
- produse care se consuma in cantitati mari, constant, si care nu pot fi inlocuite de cumparatori cu altele, asa cum sunt, spre exemplu, electricitatea si gazele folosite pentru uzul casnic, carburantii, produsele petroliere, tutunul, cafeaua, vinul, berea, alcoolul, etc.
Accizele au un aport relativ important la formarea veniturilor fiscale la nivelul U.E., raportate la produsul intern brut (PIB), ele reprezinta in jur de 3,5%. Intrucat accizele sunt un impozit indirect care se aplica in toate statele membre ale U.E. in stransa legatura cu tranzactiile comerciale si libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice, acestea au fost supuse procesului de armonizare fiscala.
Legislatia europeana in domeniul accizelor la anumite produse a fost adoptata ca element al pietei unice la 1 ianuarie 1993 si a determinat eliminarea controalelor fiscale la frontierele interne intre statele membre. Reglementarea acopera trei directii de lucru: 
- structura fiscala a accizelor pentru anumite grupuri de produse (definirea de grupe de produse, cum se calculeaza accizele, posibilelor scutiri etc.);
- ratele minime ale accizelor pe care statele membre trebuie sa le aplice pentru fiecare tip de produs (care pot fi majorate conform propriei politici fiscale);
- dispozitii generale care se aplica la toate grupele de produse (norme privind productia, depozitarea si circulatia produselor accizabile intre statele membre).
Legislatia UE este bazata pe un set de directive principale. In primul rand, directiva de baza a sistemului este Directiva 92/12/EEC, ce prevede reglementarile generale pentru produsele supuse accizelor, detinerea si circulatia acestor produse. Scopul acestei directive este de a armoniza la nivel comunitar reglementarile generale pentru produsele supuse accizelor, cu scopul de a asigura libera circulatie a acestora
Directivele ulterioare care o completeaza pe cea de baza vizeaza structurarea si stabilirea nivelurilor accizelor pentru celei trei grupe de produse: produse energetice si electricitate, alcool si bauturi alcoolice si produse din tutun. 
Accizele care sunt reglementate si pentru care sunt stabilite nivelurile minime prin legislatia U.E. si care, obligatoriu, trebuie respectate de toate tarile membre, sunt numite accize armonizate. 
Accizele armonizate sunt accizele care sunt reglementate prin legislatia comunitara si trebuie respectate de tarile membre ale Uniunii Europene. Accizele armonizate se aplica, in orice tara membra a U.E., atat pentru produse provenite din productia interna, cat si pentru cele din import, fara nicio diferentiere. Prin directive ale U.E. se reglementeaza numai produsele supuse accizelor armonizate, numite si accize "comunitare"


Fisiere in arhiva (1):

  • Accize armonizate privind combustibilii in Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!