Abordari Teoretice Privind Finantele Publice

Extras din referat Cum descarc?

In acest capitol, vom prezenta aspecte de baza privind conceptul de finante publice, precum si relatiile sociale, economice si financiare existente in procesul constituirii fondurilor publice si al repartizarii acestora, pe diverse destinatii, sub forma bunurilor publice. 
1. CONCEPTE CHEIE
- finante 
- nevoi individuale 
- nevoi colective 
- nevoi semipublice 
- bunuri publice/bunuri private 
- relatii de repartitie 
- relatii de credit 
- functia de repartitie a finantelor 
- functia de control a finantelor 
- stat jandarm 
- stat providenta 
- stat interventionist 
- stat al bunastarii 
2. ASPECTE TEORETICE 
Evolutia istorica a finantelor publice 
In oranduirile social - economice,finantele s-au manifestat ca relatii sociaIe, de natura economica, aparute in procesul repartitiei produsului social si mai ales al venitului national, in stransa legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului, respectiv: 
- in comuna primitiva, statuI inca nu se formase, iar functiile publice erau indeplinite de oameni alesi de intreaga comunitate; functiile de conducere erau onorifice; nu se utilizau metode de constrangere speciale; 
- in oranduirea sclavagista, predomina economia naturala inchisa, functiile publice erau onorifice, iar cheltuielile statului erau acoperite prin prestatii in munca sau in natura la care erau obligati supusii statului. O data cu dezvoltarea economiei de schimb, a aparitiei banilor, statuI folosea ca resurse, pentru acoperirea cheltuielilor publice, impozitele si imprumuturile; 
- in feudalism, relatiile marfa - bani nu au devenit preponderente si, ca urmare, statuI continua sa foloseasca pe scara larga prestatiile in munca si darile in natura, veniturile domeniale si drepturile regaliene; 
- in capitalism, acoperirea cheltuielilor publice se realiza numai pe seama resurselor banesti. Activitatea statului viza doua functii, respectiv functia interna de mentinere a ordinii interne .si de asigurare a functionarii institutiilor specifice economiei capitaliste si functia externa de aparare a tarii, a independentei .si a suveranitatii nationale, de intretinere relatiilor diplomatice cu alte state. 
La formarea fondurilor necesare statului participa persoanele care isi desfasoara activitatea in sfera productiei materiale si nemateriale cu parte din veniturile lor realizate in procesul distribuirii si/sau redistribuiri venitului national. 
Contributia individuala la fondurile publice variaza ca forma si marime de la o oranduire la alta, de la o categorie sociaIa la alta, de la o tara Ia alta si de la o persoana la alta. Cu toate acestea, fondurile financiare publice sunt reprezentate, in principal, de prelevari de resurse la dispozitia statului care au un caracter obligatoriu. 
In procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statuI pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale, apar anumite relatii (raporturi) sociale. Acestea sunt de natura economica .si exprima repartizarea unei parti din produsul social si, mai cu seama, din venitul national, prin intermediul statului, intre diferite grupuri sociaIe. Aceste relatii reprezinta relatii financiare sau, pe scurt, finante. 
Conceptul de finante publice 
In vorbirea curenta, ca si in literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii ale cuvantului finante, cu sensuri apropiate sau diferite, dupa caz: finante, finante publice, finante private, etc. 
Pentru cuvantul finante s-au folosit expresiile: 
- finatio, financias si financia pecuniaria, cu sensul de "plata in bani", in secolele al XIII-lea - al XIV-lea; 
- finis cu sensul de "termen de plata"; 
- hommes de finances si financiers, pentru denumirea arendasilor de impozite si a persoanelor care incasau impozitele regelui; finance, respectiv "o suma de bani si, mai ales, un venit al statului", si finances, pentru a desemna intregul patrimoniu al statului, utilizate in secolul al XV -lea, in Franta; 
- Finanz, respectiv "plata in bani", si Finanzer ("camatar") in secolele al XV -lea - al XVII-lea, in limba germana. 
Economistii considera finantele ca reprezentand: 
- fonduri banesti la dispozitia statului; 
- bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice; 
- totalitatea resurselor si a sarcinilor care se refera la activitatea institutiilor publice, precum si regulile care determina regimul acestora; 
- gospodaria statului si a altor organizatii politice, precum si regulile si principiiIe care stau la baza administrarii bunurilor economice si a banilor; 
- mijloace de interventie a statului in economie; 
- ansamblul activitatii desfasurate de sectorul public al economiei, inclusiv administrarea finantelor publice si politicile financiare moderne; 
- relatii sociale, de natura economica, care apar in procesul constituirii fondurilor publice de resurse banesti si al repartizarii acestora in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii. 
Conceptii care stau la baza abordarii finantelor publice: 
Conceptia clasica, potrivit careia interventiile statului asupra activitatii economice limitau libertatea de actiune a fortelor pietei; Astfel, activitatea economica era guvernata de principiul laissez - faire, laissez - passer. Activitatea economica trebuie sa ramana apanajul intreprinderilor private, intrucat orice participare a statului perturba initiativa privata, libera concurenta si actiunea legilor obiective ale pietei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordari Teoretice Privind Finantele Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!