Abordari Comparative privind Mijloacele de Transport

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAP I. TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT APLICATA IN ROMANIA 3
I.1. Reguli generale 3
I.2. Scutiri 3
I.3. Calculul taxei 4
I.4. Dobandiri si transferuri ale mijloacelor de transport 12
I.5. Plata taxei 12
CAP II. ROLUL SISTEMULUI DE IMPOZITE SI TAXE LOCALE SI EVOLUTIA SISTEMULUI IN ROMANIA 13
CAP III. TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT APLICATA IN EUROPA 16
CONCLUZII SI PROPUNERI 28
BIBLIOGRAFIE 30


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Impozitele si taxele locale reprezinta surse de venituri ale bugetelor unitatilor administrativ - teritoriale si sunt utilizate in scopul finantarii cheltuielilor acestor bugete. Aceste impozite si taxe locale sunt platite de persoanele fizice si juridice catre bugetele locale.
Impozitele si taxele locale din Romania sunt stabilite de consiliile locale sau judetene, in conformitate cu legea, in timp ce celelalte impozite si taxe sunt stabilite prin lege.
Pentru a determina impozitele si taxele locale sunt urmarite anumite principii:
a) principiul autonomiei locale - impozitele si taxele locale sunt stabilite de consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile judetene in conformitate cu conditiile impuse in Codul fiscal si normele metodologice;
b) principiul transparentei - activitatea realizata de catre autoritatile administratiei publice locale trebuie sa se desfasoare intr- un mod deschis fata de oameni;
c) principiul aplicarii unitare - este interzisa infiintarea altor impozite si taxe locale, de catre autoritatile administratiei publice locale, in afara celor prevazute de Codul fiscal; 
Contribuabilii impozitelor si taxelor locale sunt persoanele fizice si juridice, ce trebuie sa plateasca impozitele si taxele locale hotarate de catre consiliile locale, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau de consiliile judetene.
Persoanele fizice, care contribuie la cheltuielile publice locale se impart in:
- persoanele fizice care desfasoara orice profesie, si anume: notariale, de arhitectura, de avocatura, medicale, de contabil autorizat, de expertiza contabila, de consultanta fiscala sau alte profesii asemanatoare efectuate in mod autonom, in conformitate cu legea;
- persoanele fizice care executa indeletniciri independente in mod autonom sau prin intermediul unui contract de asociere, de exemplu: asociatii agricole, asociatii familiale sau altele asemanatoar,dar diferite de elementele aflate la persoanele juridice.
La contribuabilii, persoanele juridice sunt incluse: societatile si companiile nationale, regiile autonome, societati bancare si alte societati care realizeaza activitati in domeniul prestarilor de servicii, productiei, cooperativele mestesugaresti si alte cooperative.
Impozitele si taxele locale se clasifica astfel: impozitul pe cladire, impozitul pe teren, impozitul pe spectacole, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si pulicitate, taxa hoteliera, taxele de timbru, taxele speciale, alte impozite si taxe locale.
CAP I. TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT APLICATA IN ROMANIA
I.1. Reguli generale
Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat / inregistrat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu exceptia cazurilor in care in prezentul capitol se prevede altfel. Aceasta taxa denumita in continuare taxa asupra mijloacelor de transport, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz.
In cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe intreaga durata a acestuia, impozitul pe mijlocul de transport se datoreaza de locatar.
In cazul in care contractul de leasing inceteaza altfel decat prin ajungerea la scadenta, impozitul pe mijlocul de transport este datorat de locator.
Pana la prima inmatriculare/inregistrare in Romania, in intelesul prezentului titlu, mijlocul de transport este considerat marfa. Dupa prima inmatriculare/inregistrare, mijlocul de transport, in intelesul prezentului titlu, nu mai poate fi considerat marfa si pentru acesta se datoreaza impozit pe mijloacele de transport.
I.2. Scutiri
Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplica pentru:
a) autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora;
b) navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul in Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei;
c) mijloacele de transport ale institutiilor publice;
d) mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public;
e) vehiculele istorice definite conform prevederilor legale in vigoare.
I.3. Calculul taxei
Taxa asupra mijloacelor de transport se calculeaza in functie de tipul mijlocului de transport, conform celor prevazute in prezentul capitol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordari Comparative privind Mijloacele de Transport.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!