Previzualizare referat:

Extras din referat:

Visul este dupa definitia Sfantului Ioan Scararu: "miscarea mintii in somn odata cu nemiscarea trupului",iar Hanina ben Isaac defineste visul ca: "o forma incompleta de profetie". Visurile au constitutit un domeniu de interes nu doar pentru filosofi si psihanalisti dar si pentru medici, scriitori, sau oameni de stiinta.

S. Freud( 1856-1939) psihanalist,medic, unul dintre cei mai mari ganditori ai acestui secol este si cel care a dedicate o mare parte din studiile sale analizei si interpretarii viselor. El a descoperit care sunt cauzele care determina formarea reprezentarilor onirice, dar a studiat si simbolistica visului. Freud a sustinut ca exita posibilitatea interpretarii visurilor, in ciuda parerilor si teoriilor care demonstrau imposibilitatea de a oferi o semnificatie reprezentarilor din timpul somnului. Considerand visul "drumul regal catre inconstient" teoria lui Freud se bazeaza pe parerea ca omul ar fi dominat de instinctul agresivitatii si sexualitatii iar visul ar fi tocmai manifestarea acestor trasaturi.

Freud afirma ca omul are doua feluri de vise: un vis latent care este forma initiala a visului, in care omul isi satisface in fantezii pornirile instinctuale pe care societatea le considera inacceptabile si un vis manifest care este de fapt forma modificata a visului latent. Filosoful sustine ca ar exista o parte a mintii numita de el "cenzor" care transforma continutul visului latent in scopul de a deghiza adevaratul sau inteles. Acest proces este necesar deoarece visul initial, nemodificat ar produce niste emotii atat de puternice incat ne-ar trezi din somn.

Procesul de codificare al visului s-ar putea realiza prin cinci modalitati: deplasare, condensare, simbolizare, proiectie si elaborare secundara.

Analiza jungiana porneste de la teoriile lui Carl G. Jung (1875-1961), un psihiatru elvetian important. Studentu al lui S. Freud, Jung, la fel ca si mentorul sau, a sustnut importanta inconstientului in intelegerea psihicului uman, totusi el se detaseaza de Freud prin aceea ca vede inconstientul format din doua parti:

Bibliografie:

1. Freud Sigmund, Interpretarea viselor, Volumul 9, Traducere din limba germana de Roxana Melnicu, Bucuresti, Editura TREeI, 2003.

2. Lewis R. James, Enciclopedia visului, Traducere din limba engleza de Oana Gradinaru, Bucuresti, Editura TReI, 2006

3. Stanciu Lucia, Ghid de interpretare a viselor, Cluj-Napoca, Editura HiPARION, 2001

4. Williams Kaplan Strephon, Explorarea visurilor, Tradusa de Amelia Croitoru, Bucuresti, Editura Teora, 1997

5. Tugui Ion, Simbolistica viselor, Dictionar, Bucuresti, Editura Esoteria, 2002

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Visele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 497 cuvinte
Nr caractere:
14 532 caractere
Marime:
24.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
interpretare, semnificatii, vise
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!