Viata si Opera lui Aristotel

Cuprins referat Cum descarc?

- Aprecieri despre Aristotel.
- Anii vietii. Formarea personalitatii.
- Opera aristotelica.
- Etapele in devenirea aristotelismului. Gindirea aristotelica.
- Clasificarea si impartirea scrierelor lui Aristotel.
- Comentarii referitor la lucrarile lui Aristotel.


Extras din referat Cum descarc?

Viata si opera lui Aristotel
- Aprecieri despre Aristotel.
In pragul dintre doua epoci ale antichitatii grecesti - clasica si elenista - momentul aristotelic se inalta ca un amplu sistem de sinteza a tot ceea ce gindirea fecunda a poporului sau crease mai valoros.
Karl Marx il considera pe Aristotel ,,cel mai mare cugetator al antichitatii'' si ,,titan al gindirii'', iar Fr. Engels- ,,mintea cea mai universala'', relevind prin aceste inalte aprecieri nu numai varietatea problematicii abordate de ginditor, ci si profunzimea, voiciunea reflectiei lui, capacitatea selectiva si interpretativa raportata la vastul material investigat, antr.o mare masura dotorat propriilor sale cautari si observatii.
Sistemul filosofic aristotelic este contradictoriu: alaturi de pretioasele teze materialiste, aproape in fiecare problema, filosoful manifesta si anumite inconsecvente, alunecari spre idealism. Cu toate aceste inconsecvente Aristotel se apropie in citeva probleme de baza de ,,linia lui Democrit'', fiind mai puternic de materialism decit de idealism. In pozitia lui fata de cele doua orientari in filosofie -materialista si idealista- se observa o simpatie declarata fata de materialismul lui Democrit. Totodata, prin taisul critic cu care a forfecat sistemul idealist a lui Platon, Aristotel isi afirma increderea in existenta obiectiva a realitatii, in forta si veridicitatea cunoasterii umane. Printre meritele lui se inscrie marea contributie la dezvoltarea dialecticii si logicii, prin care si-a asigurat un loc proeminent in gindirea filosofica si stiintifica a tercutului.
- Anii vietii. Formarea personalitatii.
Aristotel s-a nascut in anul 384 i.Hr.in orasul Stagira, care azi poarta numele Sta- vro, in nord-estul peninsulei Chalcis (Calcidice), pe teritoriul de nord a Greciei. Stagira era in adevaratul sens al cuvintului un oras grecesc,colonizat,in care se folosea o 
varianta a dialectului ionian, fapt ce-i va atrage mai apoi numele de ,,stagiritul''. Tatal sau, Nicomah, facea parte din clanul sau breasla lui Asclepios, era un medic vestit la curtea regelui Amintas al II-lea al Macedoniei, continua o veche traditie a familiei care-si explica atractia spre medicina prin legendara descendenta din Asclepios. Astfel e posi-bil ca o parte din copilaria sa. Preocupat el insusi de cercetari stiintifice, Nicomah va imprima fiului sau pasiunepentru studiul naturii si nazuinta spre o instructie si multilaterala, indreptindu-i in acest scop privirea spre Atena, ce-si pastra inca faima de centru a culturii eline.
Prima parte a vietii sale Aristotel si-a petrecut-o la Pella, resedinta regala, unde a legat trainice prietenii cu regele Filip, tatal lui Alexandru. Ramas fara parinti la o virsta 
frageda, Aristotel s-a bucurat in educatia sa de grija unei rude si prieten al familiei, Proxenox, din Atarneea, despre care se vorbea ca despre un om cult.
Atras de irezistabila forta de atractie a Atenei, Aristotel, care abia implinise 17 ani, pleaca in acest centru spiritual al lumii pentru a audia lectiile lui Platon, in vestita Academie.
Ani de studii la Atena au fost hotaritori pentru formarea filosofica si stiintifica a lui Aristotel. Aici el a avut prilejul sa faca cunostinta cu tot tezaurul filosofiei grecesti, acumulat timp de peste doua secole, sa studieze lucrarile unor inaintasi de seama ca Thales, Pitagora, Heraclit,socrate, Democrit, si inainte de toate pe cele ale maestrului sau. Plimbarile instructive din gradina lui Akemos(de aici denumirea de Academie data scolii lui Platon) in anturajul maestrului sau si-au lasat o adinca amprenta asupra gindirii stagiritului. Influenta maestrului n-a coplesit insa personalitatea tinarului care tinea sa afle multe, dar cauta neobosit un drum propriu. Iar mai tirziu cind el a fost pus in situatia sa supuna conceptia lui Platon unei critici ascutite, isi va explica pozitia prin cuvintele ce s-au pastrat ca aforism "Amicus Plato sed magis amica veritas " adica: '' Imi este scump (prieten) Platon, dar mai scump (prieten) imi este adevarul''.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata si Opera lui Aristotel.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!