Varietati ale Legilor

Extras din referat Cum descarc?

Intr-un mediu social, oamenii isi exprima dorintele, vointele in diverse situatii. O dorinta poate fi exprimata ca o simpla informatie in care o persoana ii comunica celeilalte doleanta sa, ca o rugaminte in care o persoana ii cere ajutorul unei alteia pentru a-i indeplini dorinta sau sub forma unui ordin, folosindu-se modul imperativ. Insa niciuna dintre aceste modalitati nu obliga la indeplinirea dorintei.
Pentru a exprima o dorinta pe langa modul imperativ se mai utilizeaza si anumiti termeni. Uzul obisnuit al unui astfel de termen nu-i stabileste acestuia un singur sens ci poate fi folosit in cazuri diferite.
Intalnim de asemenea si dorinta exprimata printr-o amenintare cand vorbitorul ameninta o alta persoana ca va face ceva considerat de un om normal ca fiind neplacut daunator si transforma astfel dorinta sa intr-un oridin.
Totusi termenul de ordin sugereaza existenta unui drept de ordin iar in cazul dorintei exprimate prin amenintare, vorbitorul constrange o alta persoana la indeplinirea unei dorinte.
Deoarece nu se adreseaza tuturor persoanelor, ci doar unui grup caracteristic de persoane legile nu reprezinta ordine decat pentru cei carora i se adreseaza, nu si pentru alte persoane. Ele pot fi obligatorii, sau nu si se pot adresa inclusiv legiuitorilor.
Din acest motiv se foloseste expresia ,, ordin insotit de amenintare". Exercitarea autoritatii asupra persoanelor fara a ameninta, ci bazandu-se pe respectarea autoritatii reprezinta conceptul de comanda. Acesta este mult mai apropiat de notiunea de drept.
Neexistand posibilitatea ca fiecare autoritate sa dispuna de o singura persoana pe care sa o informeze referitor la fiecare actiune pe care o va executa, forma standard de control aleasa este generala sub doua aspecte: prescrie tipuri generale de comportament aplicata unei anumite clase de persoane. In cazul nerespectarii unei reglementarii se recurge la directivele individuale. In cazul unei prevederi care nu este insotita de o anume referire la o clasa de persoane,se considera aplicabila tuturor indivizilor din interiorul frontierelor teritoriale.
Pentru a se asigura ca legile sunt respectate, sistemele juridice contin reguli ce tin de promulgarea legilor. Chiar daca anumite legi nu sunt aduse in atentia celor pe care le vizeaza ele sunt valide.
Odata publicate legile sunt permanente, ceea ce ne face clar faptul ca sunt diferite de ordinele insotite de amenintari, deoarece cele din urma sunt temporare. In ceea ce ppriveste legile, amenintarea apare in cazul nerespectarii acestora. De cele mai multe ori majoritatea ordinelor vor fi respectate de cea mai mare parte a populatiei.
Nu toate legile ordona anumite activitati, unele confera imputerniciri (ofera competenta unui judecatorde a judeca cazuri, sau unei persoane de a intocmi contracte, testamente s.a). Deasemenea nu toate legile sunt dorinte. 
Pentru ca o lege sa fie aplicata trebuie sa se tina cont de urmatoarele trei aspecte: continutul legilor, otiginea legilor si domeniul de aplicare al legilor.
Continutul legilor
Indiferent daca sunt respectate sau nu cerintele unui cod penal, sunt considerate indatoriri. Codul penal stabileste si caracterizeaza anumite metode de conduita ca ceva ce trebuie facut sau din contra, de cei pe care ii vizeaza legea respectiva, fara a tine cont de dorintele acestora.
Nesupunerea unei legi, reprezinta incalcarea ei si din punct de vedere legal este o contraventie. Codul penal are ca scop asigurarea neefectuarii unor anumite actiuni, iar pentru a nu fi incalcat legea prevede diferite sanctiuni.
Motivul principal pentru care legile prevad diferite sanctiuni tine tot de individ. Se incearca astfel prin aplicarea pedepselor, ca indivizilor prejudeciati prin activitatea altor persoane sa li se ofere o despagubire.
Acest tip de legi ofera persoanelor imputernicire legala de a crea structuri de drepturi si indatoriri (contracte, testamente, casatorii). Astfel de imputerniciri constituie una din cele mai importante contributii la viata sociala. Nerespectarea unui articol de acest fel duce la nulitatea lui, insa nu constituie un delict sau o incalcare sau violare a unei oarecare indatorire.
Pentru a putea intocmi o norma juridica care confera putere legala persoanelor private, sunt necesare calitati personale minime pe care trebuie sa le posede persoana care exercita acest drept (ex: adulta sau psihic sanatoasa). Exista si legi care ofera modalitati si imputerniciri care delimiteaza varietatea sau durata maxima si minima a structurii de drept si indatoririi.
Consecintele nerespectarii acestor norme nu sunt aceleasi insa nerespectarea le face intotdeauna nule. In cazul in care judecatorul emite o dispozitie vizavi de clauza ce se vrea incalcata, atunci prin incalcarea ei nu se mai infaptuieste niciun delict si contractu este inca in continuare valid. Astfel de situatie este posibila doar in cazul unui judecator nu si in cel al unei persoane private.


Fisiere in arhiva (1):

  • Varietati ale Legilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!