Traficul de persoane văzut ca o problemă socială

Extras din referat Cum descarc?

Asociat si cu denumirea de sclavie moderna, traficul de persoane reprezinta o amenintare pentru libertatea, integritatea fizica si psihica si pentru viata celor care sunt victimizati in aceasta forma de criminalitate ce produce in lume milioane de drame omenesti.
Traficul de persoane este o relatie de victimizare, asociata cu consecinte extrem de dure pentru victime (violente continue din partea traficantilor, care pot duce inclusiv la uciderea persoanelor traficate). Consecintele negative ale traficului se extind de la victimele directe (traume fizice si psihologice, consecinte grave asupra sanatatii persoanelor, dar si diminuarea sanselor persoanelor de a duce o viata normala, datorita faptului ca traficarea impiedica achizitionarea unor deprinderi necesare pentru a functiona ca membru al societatii), la comunitatile si societatea din care acestea provin si care se confrunta cu pierderea capitalului uman, cu cheltuieli crescute pentru recuperarea si reintegrarea sociala a persoanelor traficate.
In Romania, inrautatirea conditiilor socio-economice a determinat o mare parte a populatiei sa considere emigrarea ca unica oportunitate de atingere a unui standard decent de viata. In conditiile in care existau numeroase bariere in acest sens, migratia ilegala si apelul la persoane sau retele care sa favorizeze acest lucru, precum si integrarea pe piata muncii din strainatate a parut o alegere rationala pentru multe persoane, in special femei . Predominanta acestui fenomen in randul femeilor a fost data de lipsa oportunitatilor pe care o aveau de infruntat acestea in Romania (saracie, lipsa locurilor de munca), dar si de aparenta unor oportunitati mai mari in strainatate (posturi de munca de menajere, infirmiere, meserii pentru practicarea carora nu este nevoie de specializare).
Tara noastra este si ea in ultimul deceniu grav lovita de acest fenomen. Din nefericire, cele mai afectate au devenit femeile, iar dintre acestea - o categorie cu totul vulnerabila in fata crizei econornice - femeile tinere. 
Pentru primul semestru al anului 2010, statisticile oficiale cu privire la situatia victimelor traficului de persoane identificate, prezinta 379 de victime identificate fata de 343 de victime identificate in primul semestru al anului 2009.
Traficul de fiinte umane este in Romania o problema sociala din ce in ce mai grava si mai des intalnita. De la an la an rata traficul de persoane creste simtitor, fara a mai putea controla ceea ce se intampla, mai ales sa poti sa stopezi acest fenomen.
Teorii privind fenomenul de trafic de persoane
Dintre modelele de descriere a crimei organizate este dezvoltat cel care contine cea mai cunoscuta si mai riguroasa tipologie a gruparilor infractionale organizate si anume cel cuprins in teoria lui Donald Cressey bazata pe gradul de rationalitate a organizatiei (vazuta ca abilitate de maximizare a profiturilor) ce constituie, in acelasi timp, si un indicator al gradului de complexitate si periculozitate al organizatiei.
Fara indoiala, crima organizata nu reprezinta un fenomen nou pe continentul nostru, studiile efectuate in diverse state demonstrand existenta unor grupari infractionale in intreaga perioada moderna. Ceea ce caracterizeaza insa in prezent Europa este cresterea numarului gruparilor infractionale organizate, multiplicarea activitatilor desfasurate de acestea si trecerea de la actiunea pe teritoriul unui singur stat la nivel international.
Traficul de persoane este, inainte de toate, un fenomen social atat prin prisma etiologiei sale, cat si a efectelor pe care le prezinta la nivelul corpului social. 
Teoria anomiei - starea de anomie instalata dupa 1989 a facut posibila aparitia si ulterior dezvoltarea fenomenului de pauperizare, exploatare sexuala si prin munca a unor categorii sociale, cresterea infractionalitatii si in acelasi timp incapacitatea institutiilor de a face fata fenomenelor aparute si proceselor declansate. 
Schimbarile profunde produse au dereglat practic functionarea tuturor institutiilor din societate, cele mai multe acuzand o lipsa de legitimitate si autoritate. Nu doar scoala sau familia, dar si politia si sistemul judiciar in ansamblu nu au reusit sa-si indeplineasca functiile in mod adecvat, fiind puternic culpabilizate si favorizand astfel producerea fenomenului infractional in diverse forme, printre care si sub forma traficului de persoane.
Teoria marginalizarii si excluziunii sociale - explica de ce persoane cu o pozitie sociala periferica, de izolare si cu acces limitat la resursele economice, educationale si comunicationale ale colectivitatii sunt cele mai expuse victimizarii in retelele de trafic.
Teoria lui R. Merton - folosita in special pentru explicarea discrepantei dintre scopurile sociale (cu precadere valorile economice), standardul socio-economic structurate de noul model social si mijloacele pe care o mare parte a populatiei nu le au pentru a atinge scopurile propuse direct sau indirect in plan social general. In acest context, legatura dintre inovatie ca mod de adaptare sociala si traficul de persoane s-a realizat firesc deoarece marea majoritate a victimelor traficului sunt persoane ce ocupa o pozitie sociala periferica, care nu dispun de mijloacele legale nu pentru a obtine prosperitatea economica, ci in cele mai multe cazuri pentru a-si asigura minimul de existenta, iar decizia pe care aceste persoane o iau se inscrie in liniile definitorii ale comportamentului inovativ (a emigra, a practica prostitutia, a vinde organe etc.).
Ca si primele doua teorii prezentate si urmatoarele, respectiv teoria dezorganizarii sociale si teoria alegerii economice rationale sustin ca dezechilibrele sociale determinate mai ales de modul defectuos in care partile componente ale sistemului social interrelationeaza conduc si la cresterea ratei criminalitatii (conform teoriei dezorganizarii sociale), iar teoria alegerii economice rationale explica simplu, dar esentializat, mecanismul declansarii traficului de persoane si anume cel al cererii si ofertei de persoane in vederea exploatarii sexuale cu precadere, avand la baza cererea mare care pentru a fi satisfacuta duce la racolarea fortata a unor persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Persoane Vazut ca o Problema Sociala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!