Toma D'Aquino

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cartea Toma d'Aquino de Anthony Kenny este consacrata lui Toma d'Aquino in calitate de filosof. A fost tradusa din engleza de Mihai C.Udma si editata in 2006 in Bucuresti.

Lucrarea este scrisa pentru cititorii care s-ar putea sa nu fie deacord cu convingerile si preocuparile sale teologice. In afara de comentariile asupra lui Aristotel,Toma d'Aquino are putine scrieri filosofice. Insa lucrarile sale teologice, cea mai principala fiind "Summa Theologiae", cuprind conceptii filosofice care indreptatesc situarea sa printre cei mai mari filosofi ai lumii.

Cartea e divizata in trei capitole, intitulate "Viata", "Fiinta" si "Despre minte". Primul capitol cuprinde o prezentare a vietii si lucrarilor Sfintului Toma si o evaluare a importantei sale pentru filosofia contemporana. Toma d'Aquino s-a nascut la inceputul anului 1225 in castelul Roccaseca, aproape de Neapole. A sudiat (la Universitatea din Neapole) cele sapte arte liberale :

- Gramatica;

- Logica;

- Retorica;

- Aritmetica;

- Geometria;

-Muzica;

- Astronomia.

Toma si-a inceput educatia in filosofie citind tratatele logice ale lui Aritotel si familiarizindu-se cu lucrarile stiintifice si cosmologice ale lui Aristotel cu ajutorul unui profesor numit Peter din Irlanda. In anul 1244 Toma devine calugar dominican spre marea supararea a familiei care dorea sa ajunga monah si abate benedictin. A fost tinut in arestul de la Roccaseca mai mult de un an, timp in care Toma a scris doua tratate de logica formala : Un manual de greseli care pot aparea in exemplele de rationamente standard si un fragment asupra propozitiilor modale. Dupa ce a fost eliberat Toma a studiat la scoala dominicana de la Koln cu Alabertus Magnus sub influenta caruia el a invatat sa aprecieze geniul enciclopedic a lui Aristotel, ale carui lucrari devenisera abia cu putin timp inainte disponibile in traducere latina. Mai apoi Toma a fost trimis la Paris pentru a obtine Bacalaureatul canonic si spre a incepe sa tina cursuri teologice apte de al califica pentru titlul de licentiat canonic. Pe linga prelegeri siparticiparea la dezbateri, ca bacalaureat, Toma a scris doua scurte monografii cerute de colegii sai dominicani : "Despre principiile naturii" si "Despre fiinta si esenta". In anul academic 1255 - 1256, Toma a primit ordin sa-si continuie studiile pentru titlul de magistru si sa preia catedra de teologie. Pentru urmatorii trei ani principala sarcina academica a lui Toma a fost sa tina cursuri despre textul Bibliei. Comentariile sale biblice s-au pastrat pina la noi. Manuscrisele sfintului Toma constituie o binecuvintare pentru cei care le studiaza. Comentariile lui d'Aquino sunt astazi relativ putin citite chiar si de teologi. "Intrebari disputate asupra adevarului", comentariile sale se ocupa de domenii diferite din filosofie si teologie : Adevarul si cunoasterea in Dumnezeu, ingeri si oameni; Providenta si predestinare, milostivire si justificare; Ratiune, constiinta si vointa libera; Simtaminte, profetii, educatie etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toma D'Aquino.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 522 cuvinte
Nr caractere:
8 406 caractere
Marime:
15.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
toma, libera
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Svetlana Coanda
Sus!