Tipuri si forme ale miscarii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere: 3
Conceptul de miscare, paradigmele definirii, formele principale de miscare 4
Caracterul absolut al miscarii 5
Tipurile miscarii 5
Formele de miscarea materiei 6
Concluzii 8
Bibliografie: 9


Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Infinita varietate si diversificare a existentei, precum si dinamica permanenta a tuturor modurilor sale de manifestare sunt legate de miscarea ei in spatiu si in timp. Acestea sunt determinatii imanente ale existentei, atribute sau proprietati interne fundamentale ale materiei. Miscarea constituie obiect de studiu al stiintei si al filozofiei. Ca obiect al reflectiei filozofice, miscarea reprezinta un centru de intersectie a multor controverse.
Problemele teoretice principale pe care le ridica conceptul de miscare sunt urmatoarele : definirea miscarii, natura, temeiul cauzal si fortele ei motrice, mecanismul de realizare si sensul ei ; raportul dintre materie si miscare, dintre miscare si repaus ; formele de manifestare ale miscarii si raporturile dintre ele. , prin miscare in sensul general al cuvantului, trebuie sa avem in vedere nu numai deplasarea mecanica a corpurilor in spatiu, ci orice interactiune, schimbare, dezvoltare ce apare in urma acestor interactiuni.
Miscarea are un caracter absolut, deoarece in lumea inconjuratoare nu exista nimic care sa fie total neschimbat, totul este in miscare si trece din unele forme in altele. 
Conceptul de miscare, paradigmele definirii, formele principale de miscare
Miscarea este unul din atributele fundamentale ale materiei. Existenta ne apare ca totalitatea dinamica a sistemelor materiale si ideale aflate in interactiune, ca multitudine de transformari cantitative ca devenire continua. Sistemele materiale, structura lor interna, raporturile dintre componentele lor, proprietatile si interactiunile ce le sunt caracteristice sunt de obicei si rezultat al devenirii. Devenirea reprezinta, asadar, dimensiunea fundamentala a tot ce exista: lumea infinita ( ca totalitate a sistemelor finite) se afla in ansamblu si in fiecare din sistemele care o alcatuiesc in continua miscare si transformare. Deci existenta consta in devenire, iar devenirea se realizeaza in mod fundamental ca miscare.
Cel mai semnificativ atribut al materiei este miscarea (dinamismul), inteleasa ca o permanenta actiune, interactiune, trecere a ceva in altceva, ca schimbare in genere. Miscarea dinamismul universal propriu atat realitati obiective, cat si celei subiective, atat realitatii materiale, cat si celei spirituale, pot fi caracterizate prin trei note definitorii, care se presupun reciproc, insa nu poate fi vorba de interactiune fara actiune, sau schimbare fara interactiune si de actiuni fara interactiuni, de actiuni fara modificarea -  in ultima analiza -  a elementelor ce interactioneaza. Adica prin miscare, sensul general al cuvantului, trebuie sa avem in vedere nu numai deplasarea dinamica a corpurilor in spatiu, ci orice interactiune, schimbare, dezvoltare ce apare in urma acestor interactiuni. 
Miscarea este legata indisolubil de materie, de procesele materiale si spirituale, este un mod de existenta a lor. Obiectul sau sistemul ce a pierdut capacitatea de miscare, ramane lipsit de orice relatii sau interactiuni si, in aceasta ordine de ideii, isi pierde structura, proprietatile spatio-temporale si toate celelalte atribute. Astfel de obiecte sunt o fictiune. Daca ne imaginam posibilitatea ruperii miscarii de materie putem ajunge la niste concluzii paradoxale. Spre exemplu, o conceptie ce admite ruperea materiei de miscare este teoria mortii termice a Universului (elaborata de Clausius si Jihs ). Conform acestei teorii, Universul este cerceta ca un sistem termodinamic inchis, in care actiunea legilor termo-dimamicii genereaza echilibru termic sau moartea termica. De mentionat ca conceptia nominalizari vine in contradictie cu principiul filozofic al unitatii materiei si miscarii, daca Universul se identifica cu lumea in genere. Universul este identificat de autorii acestei conceptiicu sistemul solar, cu galaxia in care existam.
Incercari de a nega legatura indisolubila dintre materie, miscare se fac in contextul analizei de catre A.Einstein a interactiunii dintre masa si energie. Aceste afirmatii sunt cladite pe doua postulate a) masa este identica materiei (masa=materie ); b) masa se transforma in energie. Intrucat energia este o masura a miscarii, se concluzioneaza in mod necesar asupra transformarii materiei in miscare. Postulatele nominalizate mai sus sunt materie si nu trebuie identificata cu materiei ca atare. Pe de alta parte, formula lui Einstein fixeaza nu transformarea masei in energie, ci legatura indisolubila a schimbarilor energii si masei. Astfel, concluzia privind transformarea materiei in miscare nu este corecta nici din punct de vedere filozofic,nici din punct de vedere a fizicii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri si forme ale miscarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie:
1. Valeriu, Capcelea. Filozofie: Man. pentru scoala superioara - Ed. a 4-a. Chisinau : Arc, 2005.
2. https://ro.scribd.com/doc/128708788/No%C5%A3iunea-de-mi%C5%9Fcare
3. http://www.criminology.md/suport/sup4.pdf 
4. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/filosofia-juridica/elemente-de-ontologie/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!