Tipuri de raționament

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O trasatura de baza a inteligentei este capacitatea de a face asociatii si de a genera noi informatii pe baza celor existente Judecata este o forma fundamentala de logica, exprimata prin propozitii prin care se afirma sau se neaga ceva si care are o valoare de adevar (adevarat sau fals) Intr-un rationament, o judecata numita premisa este legata de o alta, concluzia, prin operatia logica numita inferenta.

se definesc unele ipoteze care trebuie testate se fac observatiile necesare in functie de acestea, teoria este confirmata sau nu Rationamentul deductiv Un exemplu in acest sens este silogismul clasic: Socrate este om. Toti oamenii sunt muritori. In consecinta, Socrate este muritor. Rationamentul inductiv De la premise cu caracter particular se ajunge la o concluzie generala Aceasta abordare parcurge drumul invers, bottom-up: se pleaca de la unele observatii se determina modele se propun ipoteze care sa le includa se formuleaza o teorie Rationamentul inductiv Spre deosebire de rationamentul deductiv, cel inductiv nu isi propune sa produca informatii sigure Acesta nu utilizeaza legi logice de inferenta, ci se bazeaza atat pe o serie de observatii apropiate din punct de vedere semantic, cat si pe cunostinte anterioare De exemplu: Observatie: Mihai nu a terminat programul pe care trebuia sa il faca la termenul limita fixat.

Observatie: Mihai se intereseaza de pretul componentelor de calculatoare.

Experienta anterioara: Mihai isi indeplineste intotdeauna sarcinile cu constiinciozitate.

Concluzie: Calculatorul lui Mihai s-a defectat.

IQ Test Ce urmeaza in seria urmatoare: 3 Z 5 Y 9 X 17 ? (W 33) . Inductia matematica In multe situatii, o teorie presupusa adevarata in urma unor rationamente inductive trebuie confirmata pentru a se gasi un model general de aplicabilitate Intervine aici metoda inductiei matematice, care are scopul de a produce conluzii sigure din punct de vedere logic si care inlocuieste analiza unei multimi infinite de cazuri cu demonstrarea faptului ca, daca o propozitie este adevarata intr-un caz, ea se dovedeste adevarata si in cazul care succede acestuia Propozitia trebuie verificata mai intai pentru o valoare concreta si apoi trebuie demonstrat ca adevarul intr-un pas implica adevarul in pasul urmator Exemplu Rationamentul transductiv Premisele si concluzia sunt la acelasi nivel de generalitate Acest tip de rationament face apel la gasirea unor analogii IQ Test: Trompeta este pentru cantat ceea ce cartea este pentru. (citit) Subiectul trebuie sa identifice relatia dintre obiect si principala proprietate functionala a sa, pentru ca apoi aceasta relatie sa fie aplicata celuilalt obiect Deductie vs. inductie Deductia si inductia conduc la diferite maniere de cercetare Cercetarea inductiva este mai deschisa spre explorare iar rezultatele finale nu sunt intotdeauna foarte precis ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri De Rationament
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
599 cuvinte
Nr caractere:
3 193 caractere
Marime:
7.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!