Thoma D'Aquino

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
1.Definirea subiectului
1.1.Definirea religiei
1.2.Definirea apologeticii
2.Cadrul socio-istorico-cultural al secolelor al XII-lea si al XIII-lea 
2.1. Teologia naturala
2.2. Scolasticismul
3.Viata si activitatea lui Toma d'Aquino
4.Tomismul
4.1. Credinta si ratiune
4.2. Epistemologia
4.3. Metafizica
4.4. Argumentul despre Dumnezeu
4.5. Limbajul religios
4.6. Creatia
4.7. Humanitatea
4.8. Etica
5. Neotomismul.
6. Contributia lui Thoma d'Aquino la formarea religiei si apologeticii moderne


Extras din referat Cum descarc?

CONTRIBUTIA LUI THOMA D'AQUINO LA FORMAREA RELIGIEI SI APOLOGETICII MODERNE
1.Definirea subiectului. 
Pentru a putea intelege mai bine cerinta care ne parvine vom prezenta niste definitii specifice. Acest lucru ne va ajuta la dezbaterea subiectului. 
1.1.Definirea religiei - in "Dictionarul Limbii romane contemporane", religia este explicata ca fiind o forma a constiintei sociale care se caracterizeaza prin credinta in fiinte sau forte supranaturale, prin oficierea unui cult si prin existenta unor organizatii si institutii corespunzatoare. Definirea religiei nu e un lucru usor, deoarece, in general incercarile de a defini religia nu au reusit sa dobandeasca acordul unanim. Totusi, marea majoritate a acestor definitii contin cel putin un element comun: constienta transcendentului. Transcendentul in definitia de mai sus nu este inteles ca fiind echivalentul ideii crestine de Dumnezeu. Impartasim aceasta parere deoarece transcendentul este o notiune foarte larga si generala cuprinsa in conceptiile religioase panteiste precum si in toate cele teiste, personale si 
impersonale. 
1.2.Definirea apologeticii. - o defintie a apologeticii data in dictionar este ca apologetica este o ramura a teologiei care are ca scop apararea crestinismului. Apologetica istorica isi are originea la apostolii Noului Testament. A fost dezvoltata de Augustin si a ajuns la maturitate in lucrarile lui Toma d'Aquino. Esenta acestei abordari apologetice este ca interesul crestinului este vizibil in a apara adevarul ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu si ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Intrebarea care se ridica este daca exista Dumnezeu sau nu. Nu are nici un sens sa vorbim despre o actiune a lui Dumnezeu care arata faptul ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu si ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu decat daca exista un Dumnezeu care poate avea un Fiu si care poate vorbi prin Cuvantul Lui. 
Sintagma religia si aplogetica moderna poate fi inteleasa ca, religia si apologetica care apartine epocii actuale sau trecutului apropiat care corespunde nivelului actual de gandire, nivelului actual al progresului. 
In ceea va urma vom putea observa parerea lui Toma cu privire la acest subiect, dar acum pentru o mai buna intelegere a gandirii lui vom trece in revista cateva lucruri importante despre el, activitatea lui, viata lui, scrierile lui etc. 
2. Cadrul socio-istorico-cultural al secolelor al XII-lea si al XIII-lea
Evul Mediu incepe in jurul secolului al IX-lea. Este un moment propice pentru a incepe o analiza a filosofiei in relatia ei cu credinta crestina. Intr-un sens mai general, evul mediu se intinde din secolul al V-lea pana in secolul al XV-lea. Isi are originile in biserica primara si se intinde pana in epoca Renasterii si a Reformei. In primele veacuri ale bisericii, marii oameni au cochetat sau nu cu filosofia. In Evul Mediu, insa, nu a existat aproape nici un ganditor important care sa ni fi luat in serios filosofia. Cu urmari pozitive sau nu, ideile filosofice au patruns in fluxul teologiei si gandirii crestine medievale, iar acest lucru a influentat la randul sau viata si gandirea crestinilor din epocile ulterioare .
2.1. Teologia naturala
Esenta teologiei naturale se bazeaza pe faptul ca este posibil sa se ajunga la o cunoastere veritabila a lui Dumnezeu doar pe baza ratiunii fara o sincronizare anterioara a credintei cu crezurile crestinismului si fara a se pune accent pe vreo autoritate speciala cum ar fi o institutie (Biserica) sau un document (Biblia). Termenul de ratiune se refera aici la capacitatea omulni de a descoperi, intelege, interpreta si evalua adevarul .


Fisiere in arhiva (2):

  • Thoma D'Aquino
    • coperta Thoma d'Aquino.doc
    • Thoma d'Aquino.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!