Tertulian

Extras din referat Cum descarc?

a. Biserica Crestina pe teritoriul Africii proconsulare romane. b. Literatura teologica in limba latina si locul lui Tertulian in cadrul acesteia.
Denumirea de Biserica primara africana indica, in mod curent, comunitatile crestine raspandite in teritoriul fostei provincii romane proconsulare Africa, care incadra in limitele sale geografice malul Marii Mediterane, intre Cireneica la est si raul Ampsaga (astazi Rummel) la vest si teritoriul care se desfasoara de-a lungul Oceanului Atlantic, denumit in acea vreme Mauritania. Vestirea Evangheliei in Africa a inceput in Cartagina, a cuprins treptat provincia Asia proconsulara si Numidia, pentru ca mai apoi sa ajunga pana in Mauritania. Este evident faptul ca primele episcopii crestine pe teritoriul Africii au luat fiinta in mijlocul comunitatilor de convertiti, din nevoia de a le asigura cadrul in care sa se extinda in mod propice, cu atat mai mult cu cat crestinismul va depasi rapid granitele provinciei romane a Africii proconsulare, extinzandu-se in sud si in sud-est, insa nu fara greutati din partea Imperiului roman. Impactul crestinismului asupra teritoriului provinciei romane nord-africane va fi deosebit de puternic inca din primele decenii ale primului secol dupa Hristos.
Nu exista certitudini in ceea ce priveste inceputurile patrunderii mesajului evanghelic in regiune dar se presupune ca invatatura crestina ar fi fost adusa pe pamantul african de marinarii sau negustorii convertiti la crestinism In ceea ce priveste argumentele pentru dovedirea prezentei crestine incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al II-lea, acestea sunt legate, in primul rand, de desfasurarea persecutiilor impotriva crestinilor, carora le vor cadea victime mai multi crestini, dintre care se cuvine sa ii amintim pe cei doisprezece Martiri scilitani, martirizati in anul 180 si pe Sfintele Perpetua si Felicitas, martirizate in anul 203. Totodata, ca dovezi in favoarea prezentei crestine pe teritoriul african au fost descoperite si o serie de inscriptii funerare crestine la Aumale, datand din anul 227 si la Tipasa, din anul 238. In ceea ce priveste organizarea bisericeasca a comunitatilor crestine de pe teritoriul african, in jurul anului 220 va avea loc un sinod la Cartagina, la care au participat optsprezece episcopi din provincia proconsulara Africa, pentru ca in vremea Sfantului Ciprian sa se desfasoare un alt sinod, in contextul noilor persecutii indreptate impotriva crestinilor, fundamentate pe edictul de persecutie al imparatului Deciu. In aceasta perioada si in cea care va urma, Biserica Africii va da o serie intreaga de Sfinti Mucenici: Sfantul Ciprian al Cartaginei, martirii de la Massa Candida, Teogen de Hippo, Agapie si Secundus de Cirta, Iacob si Marian, precum si multi altii. Epoca in care a trait Tertulian, precum si cea in care au activat Sfantul Ciprian sau Fericitul Augustin vor fi marcate de o intensa lupta impotriva ereziilor. In raport cu ceilalti doi teologi crestini ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tertulian
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Badilita, Cristian, Pe viu despre Parintii Bisericii, Bucuresti, Editura Humanitas, 2002, p. 145-153.
2.	Coman, Pr. Prof. Dr., Patrologia, manual pentru uzul seminariilor teologice, Dervent, Sfanta Manastire Dervent, 2000, p. 50-55.
3.	Comby, Jean, Sa citim istoria Bisericii - vol. I, De la origini pana in secolul al XV-lea, traducere din limba franceza de Mihaela Voicu, Bucuresti, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, 1999, p. 36-37.
4.	 Corneanu, Mitropolit Nicolae, Farmecul scrierilor patristice, Bucuresti, Editura Anastasia, 2002, p. 15-23.
5.	idem, Patristica mirabilia - Pagini din literatura primelor veacuri crestine, editia a II-a revazuta, Iasi, Editura Polirom, 2001, p. 12-17 / 33-36.
6.	 idem, Studii patristice - Aspecte din vechea literatura patristica, Timisoara, 1984, p. 61-70 / 71-81.
7.	Culianu, Ioan Petru, Gnozele dualiste ale Occidentului - istorie si mituri, editia a II-a, traducere de Tereza Culianu-Petrescu, cuvant-inainte al autorului, postfata de H. R. Patapievici, Iasi, Editura Polirom, 2002, p. 175-193.
8.	Dragoi, Pr. Eugen, Istoria Bisericeasca Universala, Bucuresti, Editura Historica, 2001, p. 55-58.
9.	idem, Istoria crestinismului in date, Galati, Editura Episcopiei Dunarii de Jos, 2004, p. 34-36.
10.	Dumitrascu, Pr. Nicu, Teologi pre- si post- niceeni, f. loc, f. Ed., f. an.
11.	 Marrou, Henri Irenee, Patristica si umanism - culegere de studii, traducere din limba franceza de Cristina si Costin Popescu, Bucuresti, Editura Meridiane, 1996, p. 11-80.
12.	Turmel, J., Tertullien, Paris, Librairie Bloud et Companie, f. a., p. 6-22.
13.	Tertullian, Despre idolatrie si


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!