Statul si Coercitia

Extras din referat Cum descarc?

I.Ce se intelege prin coercitie
In sensul comun ,,coercitia" este constrangere, cum ar fi de exemplu manipularea unor indivizi de catre altii prin intermediul amenintarii.
F. A. Hayek sustine ca a fi supus coercitiei inseamna a actiona in conformitate cu vointa altcuiva, adica o persoana este supusa coercitiei atunci cand actiunea sa este dirijata in vederea atingerii scopurilor unei alte persoane, si nu in vederea atingerii propriului tel, obiectiv. Despre cel care este supus la coercitie nu putem spune ca este lipsit de posibilitatea de a alege, pentru ca in lipsa acestei posibilitati ar insemna ca acesta nu actioneaza. Chiar daca in cazul coercitiei facultatile mintale ale celui supus la coercitie sunt utilizate in vederea atingerii scopurilor celui ce supune la coercitie, asta nu inseamna ca acest individ se afla in imposibilitatea de a alege, altceva decat ceea ce doreste cel ce il supune la coercitie, pentru ca el este cel care decide care este raul cel mai mic, in anumite circumstante in care se afla. Insa chiar daca cel supus la coercitie poate sa alega, el alege doar ce doreste cel ce il supune la coercitie, el nu isi poate folosi propriile facultati mintale in interes propriu. Celor constransi le ramane, invariabil, o oarecare doza de libertate, iar rolul constrangatorului consta tocmai in a regiza lucrurile de asa natura incat raul ce vine din a te conforma cerintelor acestuia e mai mic decat raul cauzat de realizarea amenintarii.
F. A. Hayek ne atrage atentia asupra faptului ca nu toate influentele pe care le poate exercita o persoana asupra altor oameni pot fi catalogate ca fiind acte de coercitie. Pentru ca nu in toate cazurile influenta pe care o putem exercita asupra altor oameni, ii determina pe cei din urma, sa adopte un anumit tip de comportament cum se intampla in cazul coercitiei. Cum ar fi in cazul in care ne dorim foarte tare un obiect, ca de exemplu o carte, dar altcineva cumpara ultimul exemplar al cartii respective, asta nu inseamna ca cel ce a cumparat cartea pe care mi-o doream, ma supune la coercitie.
Avand in vedere faptul ca prin intermediul coercitiei indivizilor li se pune o piedica in utilizarea propriilor facultati intelectuale in scopuri proprii, desi individul face tot ce sta in puterile sale pentru a realiza interesele imediate, coercitia este caracterizata ca fiind rea pentru indivizii asupra carora este exercitata. 
Dupa ce am inteles ce inseamna coercitia ne putem intreba ,,In ce conditii suntem supusi coercitiei?". Stiind ca a fi supus coercitiei inseamna a actiona dupa vointa unei alte persoane, intelegem ca persoana care ne supune la coercitie are o mare influenta asupra noastra. Capacitatea de a supune la coercitie este oferita de ,,puterea de a-i forta pe altii sa serveasca vointa altcuiva, prin provocarea unui rau". Detinerea unor mari puteri, de catre unii oameni, daca nu sunt limitate de niste puteri mai mari, le permite acestora sa ii supuna la coercitie pe oamenii ce nu dispun de asemenea puteri. Dupa cum spune Montesquieu ,,experienta constanta ne arata ca orice om investit cu putere este capabil sa abuzeze de ea si sa-si duca autoritatea cat de departe poate". Cu cat o persoana dispune de o putere mai mare cu atat ea va dispune de o putere coercitiva mai mare.
Hayek sustine ca ,,un monopolist ar putea exercita o adevarata coercitie daca ar fi sa spunem, proprietarul unui izvor, intr-o oaza. Sa spunem ca altii s-au stabilit acolo presupunand ca vor beneficia intotdeauna de apa la un pret rezonabil, iar apoi au descoperit ca, pentru a supravietui, nu au alta solutie decat sa faca tot ce le cere proprietarul izvorului, acesta ar fi un caz evident de coercitie". Insa daca produsele sau serviciile pe care le ofera un monopolist sunt produse de care individul se poate lipsi, adica nu sunt esentiale pentru existenta sa, cum este apa in exemplul pe care ni-l ofera Hayek, nu se poate vorbi de coercitie. Puterea de a detine controlul exclusiv asupra unui produs, cum este in cazul monopolurilor, desi poate determina anumiti indivizi sa-si schimbe stilul de viata, in lipsa produselor sau serviciilor oferite de acesta, nu garanteaza coercitia atata timp cat nu este vorba de servicii esentiale. Un individ poate renunta la a consuma un anumit produs, daca asta nu ii pune in pericol viata, in momentul in care considera ca pretul acelui produs este prea mare in comparatie cu satisfactia pe care i-o ofera. Este decizia sa si nu a furnizorului acelui produs.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul si Coercitia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!