Societatea Informațională

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pag 2
2. Aparitia si dezvoltarea noilor tehnologii informationale si comunicative: de la revolutia industriala la revolutia informationala pag 2
3. Noile tehnologii informationale si comunicative, rolul lor in dezvoltarea societatii postmoderne pag 6
4. Republica Moldova: de la revolutia computeriala la revolutia informationala, constituirea si dezvoltarea in tara a societatii postmoderne pag 17
5. Globalizarea procesului de costituire a Societatii Informationale pag 22
6. Pericolele Societatii Informationale pag 23
7. Concluzie pag 23

Extras din referat:

Analiza societatii postmoderne, ca perioada de trecere la societatea informationala, presupune atit studierea aparitiei si dezvoltarii noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si examinarea unor probleme filosofice si metodologice specifice, aparute in legatura cu utilizarea lor si, in special, filosofia Internetului, ca filosofie a sistemelor principal deschise:

Filosofia lumilor virtuale, crearea lumilor virtuale cu ajutorul noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si filosofia postmodernismului, ca filosofie a societatii postmoderne.

Analizind aparitia si dezvoltarea noilor tehnologii informationale si comunicative, e necesar de a examina rolul lor in aparitia societatii postmoderne, studiind dezvoltarea revolutiei computeriale in revolutia informationala, cit si rolul revolutiei informationale in dezvoltarea societatii postmoderne, constituirea si dezvoltarea societatii postmoderne in Republica Moldova.

Aparitia si dezvoltarea noilor tehnologii informationale si comunicative: de la revolutia industriala la revolutia informationala.

Examinind constituirea societatii postmoderne, mentionam ca, in dezvoltarea civilizatiei umane, deosebim trei perioade calitativ diferite: traditionala, industriala sau moderna si postmoderna sau de trecere la societatea informationala.

Pentru perioada traditionala e caracteristica asemenea tehnologie ca abacul, care a fost prima masina de calcul, elaborata in jurul anilor 3000 i.e.n., ce prezenta un dispozitiv, confectionat dintr-o placa acoperita cu praf de nisip si prevazuta cu niste canale paralele, in care se puneau petricele, ce indicau unitatile,zecile etc. In anul 1600, scotianul John Napier descopera modul de inmultire si impartire, recurgind la adunarea si scaderea altor numere, numite logaritmi.

Trecerea de la perioda traditionala la cea moderna a dezvoltarii societatii a fost marcata de realizarea unei revolutii industriale, inclusiv in domeniul tehnicii de calcul. In aceasta perioada (in anul 1642), Blaise Pascal construieste primul calculator numeric simplu, capabil sa faca adunari si scaderi, iar in anul 1650 e construita rigla de calcul a lui Robert Bissaker. Dupa aceasta, a urmat construirea, in anul 1673, de catre G.V. Leibniz, A unei masini de calcul,ce putea nu numai sa adune si sa scada, dar si sa inmulteasca, sa imparta si sa extraga radacina patrata. In anul 1800, francezul Joseph Marie Jacquerd inventeaza masina automata cu cartele perforate: datele pot fi inscrise pe cartele,care pot fi utilizate pentru a crea serii de instructiuni, ce pot fi, in continuare, programate. In anul 1835, Ch. Babbage a proiectat o masina de calcul prevazuta cu dispozitive de intrate si iesire. El folosea, in scopul pasrtarii rezultatelor, cartele perforate. Era prevazuta o memorie (o magazie) si un procesor (sau o moara). Babbage este considerat parintele calculatorului modern.

In anul 1850, matematicianul englez George Boole elaboreaza teoria sistemului binar, care a fost pusa la baza circuitelor calculatoarelor. Herman Hollerith, in anul 1880, construieste prima masina electromecanica cu cartele perforate. Leonardo Torres, in anul 1915, a combinat tehnicile de calcul electromagnetice cu principiile programarii, a descris prima masina ce poate lua decizii, demonstrind calitatile ei, folosind-o la rezolvarea un probleme simple de sah.

Primele masini electronice de calcul au aparut in anii '30 ai secolului al XX-lea, iar in anii '60 ai secolului al XX-lea, sunt construite masinile electronice de calcul de generatia a doua. In anul 1931, V.Busch a inventat un calculator numit analizator diferentiat, ce era in stare sa rezolve ecuatii simple, iar D. Hartrec, in anul 1993, impreuna cu A. Porter, au construit un calculator analogic, pe care D. Hartrec l-a folosit la rezolvarea problemelor fizicii atomice.

In anul 1936, K.Zuse a elaborat citeva idei de baza ale calculatorului automat, iar in anul 1941, el a realizat calculatoare pe baza de retele si a dezvoltat un limbaj algoritmic.

In anul 1937, C.Shanon si G.Stibitz, lucrind separat au proiectat circuite de comutare electronice. In anul 1937-1940, G.Stibitz si S.Williams construiesc un dispozitiv pentru transmiterea calculelor la distante mari, iar in 1939, John Atanasoff si Cliford Berry creeaza primul calculator digital.

In anul 1942, H.Eiken, C.Lave, F.Hamilton si B.Durtec au construit primul calculator mecanic universal, iar in anul 1944, H.Eiken creeaza calculatorul programabil pentru scopuri generale ,,Marc 1".

In anul 1945, J.Neumann

Bibliografie:

1. ??????? ?. ?., ??????? ?. ?. - ???????????? ?? ?????? ??I ???? // ??????? ????????? 2003, N-4

2. www.google.ro

3. ???? ?. - ????????????? ??????? ? ????? ???????? // ??????? ????????? 2002, N-5

4. Petru Rumleanschi - Societatea postmoderna: probleme filosofice si metodologice actuale. Editura ASEM.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea Informationala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
10 033 cuvinte
Nr caractere:
54 461 caractere
Marime:
49.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
sicuetate, informare
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!