Sensuri Originare ale Filosofiei

Extras din referat Cum descarc?

Inca din momentul auroral al aparitiei filosofiei, filosoful s-a vazut nevoit,din modestie sau din obligatie, sa imparta intelepciunea cu altii. Dupa formula tarzie si explicita a lui Platon, nimeni nu detine (intreg) adevarul, ci numai participa la el.
Filosofia este - alaturi de stiinta, religie, arta - un domeniu specific al culturii, o manifestare specializata a spiritului uman. Etimologic, inseamna "dragoste de intelepciune". Pe langa aceasta acceptiune, la ganditorii greci filosofia mai este definita si in alte moduri. Astfel, din punct de vedere al obiectului, filosofia este "cunoastere a celor ce sunt ca fiind ceea ce sunt" - deci a temeiului existentelor, a naturii celor ce sunt -, precum si "cunoastere a celor divine si omenesti", a realitatii ultime, neconditionate, originare, de ordinul esentei prin care se legitimeaza tot ceea ce este sau poate sa fie. Din punctul de vedere al scopului imediat, "filosofia este pregatire pentru moarte", oferind modele de viata demna, repere si criterii valorice; evident, intrucat nu traim oricat, nu putem trai oricum. Definitia provenita din scopurile si aspiratiile mai indepartate ale filosofiei indeamna fiinta umana la "asemanare cu divinitatea, pe cat ii sta omului in putinta" , adica la autoperfectionare spirituala si implinire morala. Aceste teme de reflectie sunt abordate sistematic si in termeni conceptuali in cadrul domeniilor specializate ale filosofiei: ontologia (teoria generala a existentei), gnoseologia (teoria generala a cunoasterii), axiologia (teoria generala a valorilor), antropologia (teoria filosofica ce-si propune interpretari de sinteza asupra conditiei umane), praxiologia (teoria generala a actiunii) s.a. 
Deosebirile dintre filosofie si arta in privinta modurilor specifice de a-si apropria sub raport spiritual dimensiunile reale si ideale ale omenescului sunt evidente. Daca sensurile generale (sau chiar universale) ale unei opere de arta transpar in si prin concretetea semnificanta a imaginilor - si prin care lumea unica, imaginara a operei in cauza apare, se actualizeaza -, sensurile valorice si totalizarile filosofice sunt totdeauna fixate conceptual, discursiv. Strategiile artistice au ca miza tocmai dezintelectualizarea termenilor lingvistici, inclusiv a conceptelor; intuitia, imaginarul, viziunea restituie limbajului un camp semantic disponibil la echivoc, ambiguitate, pluralitate a liniilor de sens in receptari subiective - multiple si, in acelasi timp, legitime -, astfel incat dispozitia contemplativa este amplificata si tensionata, fara a urmari finalizarea unui interes expres de cunoastere. Discursul filosofic apeleaza la categorii, aparat critic, argumente sistematice, abstractii fara suport intuitiv; expresivitaea sa teoretica este totdeauna deosebita - ca structura si intentionalitate - de expresivitatea artistica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sensuri Originare ale Filosofiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!