Scurt Istoric al Legendarului Faustus

Cuprins referat Cum descarc?

II. Scurt istoric al legendarului Faustus 1
III. Sumarul legendei 2
IV. Surse ale legendei 3
V. Tematica faustiana abordata de compozitorii romantici 4
VI. Concluzii asupra mitului faustic in creatia muzicala romantica 5
Bibliografie 6


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Mitul este o povestire fabuloasa cu caracter sacru, prima treapta a cunoasterii care expune diferite credinte ale popoarelor, a zeilor si eroilor legendari. 
Mitul reprezinta o punte de legatura dintre lumea sacra si lumea profana. El reprezinta un vis al omului de a-si integra existenta sa intr-un univers sacru. 
Prin limbaj, mitul coboara catre intelegerea omului, iar prin povestire, trairea evenimentelor este mult mai posibila.
Mitul ofera o istorie exemplara, prin povestirea lor omul este indemnat sa confere un sens pozitiv actiunilor sale.
Eliade considera mitul o simpla naratiune sau o descriere a unei intamplari sacre ce are ca scop regenerarea timpului insusi. El sesizeaza legatura dintre mit si sacru afirmand: ,,Nu exista mit daca nu exista dezvaluire a unui mister, revelatia unui eveniment primordial care a intemeiat fie o structura a realului, fie un comportament uman".
In lucrarea ,,Mituri, vise si mistere", Eliade isi pune intrebarea daca mitul a disparut intr-un mod serios din societatea contemporana. Acestei intrebari el raspunde: ,,La nivelul experientei individuale, mitul nu a disparut niciodata complet: el se face simtit in toate visele, fanteziile si nostalgiile omului modern, iar enorma literatura psihologica ne-a obisnuit sa regasim marea si unica mitologie in activitatea inconstienta si semi-constienta a oricarui individ."
II. Scurt istoric al legendarului Faustus
Faust sau Faustus (in latina ,,de bun augur" sau ,, norocos") este protagonistul unei clasice legende germane. Desi un savant de mare succes, el este nemultumit, si face un pact cu diavolul, schimband sufletul sau pentru cunoastere nelimitata si placeri lumesti. Povestea lui Faust sta la baza multor lucrari literare, artistice, cinematografice si muzicale. Sensul cuvantului si numelui a fost reinterpretat de-a lungul timpului. Faust, si adjectivul faustian, sunt adesea utilizate pentru a descrie un aranjament in care o persoana ambitioasa renunta la integritate morala pentru a obtine putere si succes: proverbialul ,,pact cu diavolul".
Faust din cartile cele mai vechi - precum si baladele, dramele si piesele de teatru cu marionete care au izvorat din ele - este irevocabil blestemat pentru ca el prefera cunoasterea umana in fata celei divine; ,,a lasat Sfintele Scripturi deoparte, a refuzat sa fie numit doctor in Teologie, dar a preferat sa fie numit doctor in Medicina".
Piese de teatru si de papusi bazate vag pe aceasta legenda au fost populare in intreaga Germanie, in secolul XVI, reducand de multe ori pe Faust si Mefisto la figuri de distractie vulgara. Povestea a fost popularizata in Anglia, de Christopher Marlowe, care i-a dat un tratament clasic in piesa ,,Tragica istorie a doctorului Faust". 
Adevaratul Faust isi gaseste desavarsirea abia in drama cu acelasi nume a marelui scriitor german J.W. Goethe, 200 de ani mai tarziu. Lucrarea sa cuprinde doua parti. In ea, Goethe a creat tipul omului care nu se multumeste numai cu stiinta rigida din carti ci vrea sa cunoasca tainele universului, ca astfel sa devina el stapan al fortelor naturii. Dupa ce gusta toate placerile vietii si capata o bogata experienta, eroul dramei gaseste, la sfarsitul partii a doua, fericirea desavarsita in munca creatoare spre binele omenirii. Muzicienii s-au avantat cu entuziasm spre poemul lui Goethe simtind ca inspirandu-se din el, vor aduce un suflu mai puternic de tragism in aceasta arta care renuntase la fermecatoarea ei puritate si naivitate.
Thomas Mann in "Doctor Faustus" (1947 - Doktor Faustus: Das Leben des deutschen Tonsetzers Adrian Leverkuhn, erzahlt von einem Freunde) adapteaza tragedia goetheana secolului XX: Adrian Leverkuhn, un muzician de geniu, care contracteaza o boala venerica in urma unei vizite intr-un bordel, pentru a-si vedea supranatural intensificate fortele creatoare, isi vinde sufletul diavolului, condamnandu-se astfel unei pustietoare dezumanizari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scurt Istoric al Legendarului Faustus.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!