Schimbarea constituțiilor și apariția dictaturilor

Extras din referat Cum descarc?

Inca de la aparitia primelor grupari de oameni sau triburi pe acest pamant, oamenii au avut cate un lider sau mai multi. Asa numitul alfa, care avea grija de ceilalti sau ii coordona pentru a putea supravetui. In acest sens s-au format primele forme de guvernare si au continuat sa se transforme si sa imbunatateasca in fiecare zi sau perioada, pentru a ajunge la cele pe care le avem in societatile in care traim, indiferent pe ce parte a globului s-ar afla.
Voi incerca sa arat si sa descriu unele dintre acestea, doar ca va fi o lucrare de suprafata deoarece domeniul este vast si s-au scris lucrari intregi care inca nu au acoperit in totalitate subiectul. 
Schimbarile se produc in toata lumea, ceea ce ne arata ca aceste societati sunt organisme vii, in continua transformare. Pot avansa sau regresa si in acest fel putem observa cum este cultura respectiva si pe ce argumente si decizii se bazeaza cei implicati in schimbari.
Unii se considera egali si vor egalitate din toate punctele de vedere, altii se considera superiori, iar in acest sens vor incerca sa isi impuna superioritatea. Sunt si cei care vor sa 2detina puterea pentru propria vanitate sau frustrari, propriile interese si interesele celor apropiati. Unii ajung la anumite forme de guvernare datorita sau din cauza faptului ca fac sau sunt nevoiti sa faca aliante cu alte state vecine. 
Ideea centrala este ca societatile se schimba sau se transforma, in functie de dorintele majoritatii sau ale unor grupuri cu o influenta mare asupra celor din jur. Aceasta influenta poate fi numita manipulare sau persuasiune, depinde in ce scopuri se foloseste. Vom vedea mai tarziu de ce fac aceasta diferentiere de termeni.
Tensiunile care apar intre bogati si saraci,familiile bogate, puterea pe care vrea sa o detina un singur om, toate acestea provoaca schimbari in societati. Aceste schimbari afecteaza pe toti membrii societatii, indiferent de implicarea sau neimplicarea directa a acestora.
In unele constitutii, cum ar fi democratiile si aristocratiile, apar disensiuni si schimbari din cauza faptului ca oamenii care conduc, se abat de la ceea ce este drept. In democratii, chiar si in unele aristocratii, stabilitatea este sustinuta de egalitatea dupa merit. In zilele noastre o auzim ,,trambitata" drept meritocratie, doar ca, de cele mai multe ori, se aplica doar teoretic. De aici si sensul de a fi trambitata, s-a transformat intr-un sens peiorativ.
Schimbarea regimurilor se face pe doua cai principale si altele secundare care deriva din acestea doua. Cele doua cai principale sunt: schimbarea in totalitate a unui regim si inlocuirea lui cu un altul. Spre exemplu de la democratie la oligarhie, la aristocratie, monarhie sau dictatura. Cea de-a doua cale este prin pastrarea regimului actual si modificarea acestuia in interesul unor grupuri restranse de oameni. In cel de-al doilea caz, schimbarea se face gradual si in acest fel sansele de reusita a celor implicati sunt mai mari fara a starni multimile (demosul), impotriva lor. 
Cei care scriu constitutiile si legile, de obicei, o fac dupa principiile si treapta lor de dezvoltare. In acest fel, cei de clasa medie tind catre democratie, pe cand cei avuti tind catre oligarhie si uneori, prin infumurarea de care dau dovada, catre aristocratie. Paradoxal, multi dintre saraci, daca ar avea puterea de decizie, tind catre dictatura si totalitarism. Pot specula din acest fapt ca aceasta categorie ar decide doar pe baza neajunsurilor, frustrarilor si urii fata de cei mai instariti. 
Pentru a analiza mai in profunzime schimbarile, trebuie sa observam principiile si cauzele lor. Trebuie analizata starea celor care provoaca conflictul, principiile tulburarilor politice, motivatia, interesul. Conflictul provocat are un scop sau mai multe, printre care castigul, onoarea sau contrariile acestora. Aristotel imparte cauzele si principiile in mai multe categorii: castigul, onoarea, lipsa de masura , frica, excesul, dispretul, inaltarea dincolo de proportionalitate, dupa care sunt urmate de intrigi, neglijenta, inechitate, etc. 
Castigul si lipsa de masura cantaresc foarte mult in propagarea starii de conflict deoarece avaritia unora, va fi taxata de ceilalti. Excesul devine o cauza a conflictelor, cand un grup restrans de oameni, detine mai multa putere uneori chiar mai mare si decat a statului. Posesia nemeritata, de obicei, generaza conflict, mai ales in cazul in care aceasta aduce atingere fizica cat si psihica, celor multi. Frica poate deveni sursa conflictelor in momentul in care cel care a facut o nelegiure, se teme de consecinte si in acest fel, prin puterea detinuta, incearca sa modifice legile in favoarea lui (caz contemporan: noaptea ca hotii)
,,Schimbari ale constitutiilor survin si in urma unei dezvoltari disproportionate. Trupul este alcatuit din parti si trebuie sa creasca proportional, pentru ca simetria sa se pastreze." Aristotel, Politica, cartea a V-a, editura Iri, traducere Alexander Baumgarten
Cand o societate se dezvolta disproportionat, apar conflicte din partea celor nedreptatiti din cauza faptului ca, unii au foarte mult, iar altii deloc. Acest tip de schimbare, se produce cel mai putin in democratii si cu precadere in monarhii si oligarhii.
Schimbarile de constitutii se fac si prin intrigi ale unor grupuri, asupra cetatenilor. Schimbari minore la inceput, pentru ca mai tarziu aceste schimbari sa produca efecte majore legilor, iar cand vor fi observate de societatea civila, aceste schimbari sa nu mai poata fi modificate asa de usor.
Schimbari majore pot interveni si atunci cand cetatenii nu au o radacina comuna, iar in acest sens aduc straini la guvernare. Mai devreme sau mai tarziu, in acest caz, vor aparea conflicte de interese. ,, Caci tot asa cum in razboaie trecerea paraielor, chiar si a celor mici, desparte falangele, tot asa s-ar parea ca orice diferenta produce un conflict in cetate." Idem.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbarea constitutiilor si aparitia dictaturilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Aristotel, Politica, edidura Iri, 2001, editie bilingva, Traducere, comentarii si index: Alexander Baumgarten
Surse de inspiratie: 
Sun Tzu, Arta razboiului sau istoria ideilor politice
Gustave le Bon, Psihologia multimilor, ambele in format Pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!