Romantismul și impresionismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romantismul - curent cultural care s-a desfasurat in prima jumatate a secolului 19 si respingea teoriile iluministe, axate pe suprematia Ratiunii, punand accent pe Sensibilitate si Intuitie.

Reprezentati: Victor Hugo, Alexander Puskin, Johann von Goethe, Frederic Chopin, Ludowing van Beethonev, Balzac, Pablo Picasso, etc.; In orasul Tours, cetatea luminoasa cu albe cladiri acoperite de ardezie albastra, dominata de inaltul clopotnitelor si de fala masiva a unor tunuri medievale, odinioara resedinta de predilectie a cruntului Ludovic al XI-lea s-a nascut la 29 mai 1799 micul Honore, fiu al lui Bernard Francois Balzac si al Laurei Sallambier, viitorul autor al Comediei Umane.

Inca de mic copil incepe sa i-se manifeste dorinta de a deveni celebru astfel incat sa nu fie dat uitarii: Nimic, nimic altceva decat dragostea si gloria nu va putea multumi vreo data sufletul meu. Nu am alta neliniste decat dorinta de a ma inalta. Prin 1828, putin dupa esecul primei sale afaceri financiare, falimentara, cand toate nadejdile lui de bani si glorie prinsesera ase narui, el va aseza cu evlavie in odaita lui saracacioasa o statueta a lui Napoleon, si de spada lui va prinde o fituica de hartie pe care, spre uluirea celor din jur va scrie: Ceea ce n-a infaptuit el cu spada, voi infaptui eu cu pana de unde se evidentiaza dorinta sa arzatoare de a deveni celebru.

Balzac apare ca o convingere neclintita un optimism robust, niciodata stirbit, o vitalitate uluitoare asemenea celei harazite fapturilor de basm inzestrate cu sapte vieti deodata, o uriasa putere de munca, o minte clocotitoare, agera, apriga, in continua efervescenta, salasluind dintr-o gluma a naturii intr-un trup indesat, masiv, aproape puhav, dar salvat de vioiciunea miscarilor, de sprinteneala vorbei si de focul privirilor.

Viata lui Balzac nu este tocmai una constanta, in sensul ca dupa ce acesta reuseste sa obtina anumite castiguri din propriile creatii le va cheltui foarte repede si, in plus, acesta pentru a mentine pasul cu societatea din care face parte si pentru a fi in conformitate cu cerintele acesteia acesta va apela la creditorii, care il vor urmarii pana la moarte pentru a obtine banii de la el. Creatiile lui Balzac erau foarte apreciate de cercurile romanticilor din care facea parte, cercuri in care a intalnit si alti reprezentanti ai romantismului precum: Victor Hugo, Alexandru Dumas, Eugene Delacroix, Charles Nodier, etc. Cu referire la cartile si creatiile sale Victor Hugo afirma: Toate cartile lui nu alcatuiesc decat o singura carte, carte vie, luminoasa, adanca, unde se oglindeste intreaga noastra civilizatie contemporana, in care se vede cum se duce, vine, merge, se misca, cu nu stiu ce ratacire si groaza, topite in realitate; carte neasemuita, pe care poetul o numeste Comedie, dar pe care ar fi putut-o intitula ISTORIE, care imbraca toate formele si toate stilurile; ea depaseste pe Tacit si merge pana la Suetonius; trecand prin Beaumarchais il ajunge ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romantismul Si Impresionismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 576 cuvinte
Nr caractere:
7 631 caractere
Marime:
12.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!