Rolul lui Dante Aligheri în dezvoltarea identității europene

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Guelfi si Ghibelini 3
Viata lui Dante inainte de exil 5
Tratatul politic " De Monarchia " 8
Concluzii 12
Bibliografie: 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scopul acestei lucrari este de a evidentia importanta vietii si a operelor lui Dante Aligheri in dezvoltarea identitatii europene. Impactul anumitor lucrari precum De Monarchia si Il Convivio nu sunt imediate, dar in acestea vom regasi imaginea unei lumi ce va aparea sase secole mai tarziu, cand Italia va deveni tinutul unit la care visa autorul. Nu poate fi contestata nici mostenirea culturala lasata de marele poet al Florentei; operele Divina Comedie si Vita Nuova revolutioneaza modul in care va evolua intreaga literatura si va inspira autori precum: Giovanni Boccaccio, Nicolo Machiavelli ,William Shakespeare si multi altii. Influenta florentinului este cu atat mai mare cu cat perioada in care acesta traieste este una dificila, plina de revolte, razboaie civile si confruntari intre regiuni vecine. Prin analiza unor aspecte importante din viata si opera acestuia, punand in special accent pe tratatul politic De Monarchia si lucrarile De Vulgari Eloquentia si Il Convivio, vom putea observa cum autorul ajunge sa anticipeze curentul iluminist al secolului al XVII-lea si cum pune bazele renascentismului italian. 
Dante Aligheri s-a nascut in 1265 la Florenta intr-o familie ce apartinea micii nobilimi a vremii. El ajunge sa fie cunoscut ca cel mai mare poet european din Evul Mediu dar si ca filozof si om politic florentin. Alexandru Balaci il descrie ca fiind ,,unul dintre cele mai extraordinare exemplare pe care le-a produs umanitatea" . In cele opt secole ce s-au scurs de la moartea poetului, un numar impresionant de cronicari au incercat sa realizeze o biografie cat mai completa a vietii acestuia pentru o mai buna intelegere a operelor sale. 
Primul care ofera informatii despre viata poetului florentin si despre mediul in care acesta s-a dezvoltat este Giovanni Boccacio, poet si umanist italian, in ,,Trattatello in laude di Dante" fiind si unul dintre scriitorii puternic influentati de perceptia dantesca asupra Italiei si implicit a Europei dinaintea renascentismului. Desi modul in care Boccaccio prezinta viata lui Dante este mai tarziu criticata de scriitori precum Leonardo Bruni este evident faptul ca Aligheri reprezinta un punct de reper important in cultura si civilizatia europeana. 
Pentru a intelege mai bine impactul pe care acesta l-a avut asupra mentalitatii si identitatii europene in curs de formare, trebuie sa intelegem mai intai mediul social si politic in care a trait, deoarece asa cum zicea si Charles Eliot Norton in Essay on Dante "Este necesar sa il cunostem pe Dante ca om pentru a-l putea pe deplin aprecia ca poet" .
Guelfi si Ghibelini
Istoria Florentei in secolele XII-XIV este una plina de conflicte si de rivalitati politice ce ajung in nenumarate randuri sa distruga aproape in intregime cetatea de pe Arno . Asemeni altor cetati din nordul Italiei, Florenta ca organizare politica este o comuna si este una dintre regiunile care se afla in epicentrul conflictului dintre puterea Sfantului Imperiului Romano-German si statele papale din sudul Italiei. In urma acestui conflict se dezvolta doua fractiuni in politca Germaniei si a Italiei reprezentate de Guelfi si Ghibelini, ambele nume avand origine germana - Welf si Weiblingen- ce indicau sustinatorii Casei de Bavaria sau de Suabia. Cele doua nume ajung sa aiba o importanta semnificativa in timpul imparatului Frederick I Barbarossa(1152-1190), care incerca sa reinstaureze autoritatea imperiala in nordul Italiei prin forte armate. Expeditia armata a lui Frederick este contracarata nu numai de catre Lombardia si Toscana, care doreau sa isi pastreze autonomia in cadrul imperiului, ci si de Papa Alexandru al III-lea, astfel incercarea lui Frederick I, a impartit peninsula in cei care doresca sa isi mareasca puterea stand alaturi de imparat (ghibelini) si in cei care nu doreau implicarea imperiului,sustinand astfel puterea pontificala (guelfi). 
Rivalitatea dintre Ghibelini ( reprezentati de catre aristocrati feudali) si Guelfi ( reprezentati de catre negustori si comercianti) pe teritoriul Florentei a degenerat intr-un razboi civil in care guelfi au fost exilati de doua ori: o data in 1248 si a doua oara in 1260, pana cand Carol de Anjou incheie dominatia ghibelina prin victoria de la Benevento in nord-estul Napoliului. Florenta devine astfel in totalitate guelfa, conflictele continund cu orasele alaturate ce incepeau sa treaca de partea celor doua fractiuni. Conflictul se apropie de final la inceputul secolului al XIV-lea, Guelfi controland Florenta, Montepulciano, Bolonia si Orvieto iar rivali ghibelini Pisa, Siena, Pistoia si Arezzo.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul lui Dante Aligheri in dezvoltarea identitatii europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Balaci et al, Studii despre Dante, Bucuresti, Editura Pentru Literatura Universala, 1965
2. Alexandu Balaci, Dante Aligheri, Bucuresti, Editura Tineretului, 1966
3. Dante Aligheri, Infernul, , Editie ingrijita si comentata de Ramiro Ortiz, in trad. lui G. Cosbuc Iasi, Polirom, 2000 
4. Dante Aligheri, Monarhia, Volumul Opere Minore, ed. ingrij. de Virgul Candea, trad. de Francisca Baltaceanu, T.Barbulescu et. al. Bucuresti, Eidtura Univers, 1971
5. E.G. Gardner, Dante, New York, Editura: Dutton, 1905 
6. Enciclopedia Britanica (http://www.britannica.com/event/Guelf-and-Ghibelline)
7. J.B Fletcher, Dante, New York, Editura: Henry Holt and Company, 1916,
8. Jesper Hede, Dante in the Hermeneutic Circle of European Consciouness, Universitatea Aarhus, 1998
9. National Dante Comitte, Dante:A Guide to Further Study, New York, Editura: P.J. Kennedy and Sons, 1921 
10. R.W.B Lewis, Dante: A life, Londra, Editura: Penguin Books, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!