Religie, putere și politică

Extras din referat Cum descarc?

Religie, putere si politica
Religia este liantul care uneste societatea, ea ne ingaduie sa pastram un echilibru, iar faptul ca exista mai multe religii nu este decat faptul ca fiecare vede o alta parte a elefantului.
Cu o complexitate deloc neglijabila subiectul abordat si anume Religie, putere si politica la prima vedere ar trata aceleasi fenomene esentiale subliniate si in titlu, noutatea consta insa in modul de tratare a problemei deoarece nu ne vom opri in a observa totul doar din unghiul unei discipline ci vom incerca sintetizarea subiectului din diferite unghiuri.
Inainte de toate, vom realiza o particularizare si definire a fenomenelor pentru eliminarea oricarei neclaritati urmand ca apoi sa dezbatem corelatiile dintre concepte.
Cand vorbim de religie sau de religii ne lovim de o dubla dificultate, sau mai exact de o dubla diversitate. E diversitatea faptului religios insusi, care e la fel de importanta ca si universalitatea lui. Istoria si etnologia aduc impreuna marturie despre universalitate si diversitatea faptului religios, Max Weber fiind cel ce realizeaza o distinctie intre religii rituale, religii de mantuire, religii soteriologice, dar tine seama si de caracterul monoteist sau politeist al religiilor neuitand totodata ca exista religii fara Dumnezeu sau fara zei. Si totusi cand vorbim de religie vorbim in mod concret de o forma a constiintei sociale caracterizata prin credinta intr-o divinitate, intr-o fiinta supranaturala, creatoare si guvernatoare a cosmosului si prin oficierea unui cult.
Puterea, experimentata in diferite moduri este determinata in genere ca o capacitate a fiintelor vii de a savarsi actiuni fizice; forta fizica; sau ca o actiune dominanta exercitata asupra cuiva concret realizata fie prin stapanire sau dominatie.
Si nu in ultimul rand conceptul de politica sumar definit ca o activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, in raport cu statul, determinata de interesele si de scopurile lor; activitate a organelor puterii si conducerii de stat in domeniul treburilor publice interne si externe, care reflecta oranduirea sociala si structura economica a tarii; participare la treburile statului.
Daca acceptam semnificatia pe care am dat-o termenului de putere atunci putem afirma ca sarcina traditonala a religiei a fost aceea de a furniza o arie rituala pentru implinirea puterii individului in conditii socialmente tolerabile.
Exista cativa factori ce au doborand intr-un mod scandalos pragul de suportabilitate a normelor in societatea occidentala de astazi. Factorii isi au originea in multiplicarea nedefinita a normelor insasi, in lipsa spatiilor potrivite si tolerabile, din punct de vedere social, in care sa se cheltuiasca manifestarile individuale de putere si de asemenea in inmultirea indivizilor insisi. Printre factori amintiti mai sus se inscriu manipularea totala a maselor prin mass-media, reificarea individului in angrenajul de consum, sentimentul precaritatii existentiale intr-un butoi cu pulbere pe punct sa sara in aer, neincrederea in clasele politice etc.
Prin participarea la experiente de masa are loc descatusarea puterii individului. Asa cum sustinea si Freud " in masa, individul se gaseste in conditii care ii permit sa se elibereze de refulari, de propriile-i miscari pulsionale inconstiente". Le Bon a fost cel care a descris foarte bine motivul comportamentului sau deoarece individul-masa capata prin simplu fapt al numarului, un sentiment de putere invingibila. Sentimentul de putere invingibila isi are asadar radacinile in numarul si iresponsabilitatea masei in dezorganizarea sa.
Evadand pentru cateva momente din societate occidentala vom face un salt in trecut , in momentul inceputurilor in clipa cand realitatea apare din magie si religie, cand sacralitatea puterii se afirma prin relatia dintre supus si suveran prin veneratia sau obedienta totala pe care pe care ratiunea nu le justifica prin teama de nesupunere avand caracterul unui sacrilegiu.
In cazul in care Seful de clan este condiderat purtator al valorilor ultime, simbolizat de toalitatea stramosilor deoarece el este cel ce transmite cuvantul acestora, legatura stransa dintre sacru si politic este deja indiscutabila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Religie, Putere si Politica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!