Reducerea abandonului școlar în mediul rural

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Educatia este considerata un ,,drept fundamental in sine si una dintre cheile exercitarii altor drepturi inerente naturii umane Ca un drept care contribuie la autonomia individu-lui, educatia este principalul instrument care permite adultilor si copiilor marginalizati din punct de vedere economic si social sa iasa din saracie si sa obtina mijlocul de a participa, din plin, la viata comunitatii lor.

Tinand cont de importanta pe care o au educatia si formarea profesionala pentru individ si in acelasi timp pentru societate excluziunea individului din sistemul de invatamant nu mai constituie doar o problema a scolii, ci si a societatii.

Elevii exclusi din sistemul educational nu sunt considerati doar victime ale inegalitatilor sociale, educationale ci si tineri costisitori pentru societate, datorita cheltuielilor pe care le presupune pregatirea si integrarea profesionala , sustinerea lor prin mecanismele de asistenta sociala

Ultima statistica a Ministerului Educatiei , inca nefacuta public , a scos la iveala faptul ca rata abandonului scolar s-a dublat in ultimii zece ani.

7.1 Identificarea cauzelor care au dus la aparitia problemei

- Principalele cauze sunt saracia extrema si lipsa mijloacelor de transport. Majoritatea

copiilor din familii sarace nu au conditiile necesare studiului, conditiile de locuire sunt precare, nu beneficiaza de sprijinul parintilor in pregatirea scolara avand in consecinta un randament scolar scazut. Ajutorul social, alocatiile pentru familiile si copii sau celelalte beneficii sociale pe care le primesc acste familii nu acopera decat o parte a nevoilor de consum fiind dependente de prestarea unor activitati ocazionale pentru completarea veniturilor , sprijinul in pregatirea scolara avand de suferit din aceasta cauza.

- Mediul rural reprezinta un caz special. Parintii isi trimit copii la scoala in functie de resursele pe care le acumuleaza din agricultura sau din alte munci necalificate. Pentru familiile sarace din rural munca cu ziua este principalul mijloc de supravetuire , adesea copii insotind parintii in aceste activitati in defavoarea scolii. Pe de alta parte, in lunile de iarna , in conditiile lipsei sursei de subzistenta , scolile se confrunta cu un absenteism crescut datorat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reducerea Abandonului Scolar in Mediul Rural.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 322 cuvinte
Nr caractere:
7 449 caractere
Marime:
14.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
educatie, elevi, scoala
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Cojocaru Stefan
Sus!