Recenzie - Copilaria si Constructia Parentalitatii

Extras din referat Cum descarc?

Date biografice 
Daniela Cojocaru este lector universitar doctor in cadrul Departamentului de Sociologie si Asistenta Sociala al Facultatii de Filozofiei si Stiinte Social-Politice. Universitatea ,,Al. I. Cuza" din Iasi, unde preda Sociologia Familiei, Metodologia cercetarii sociologice si Metode calitative de cercetare a copilariei si parentalitatii. Este licentiata in sociologie si politologie si a urmat cursurile de masterat in Management social si dezvoltare comunitara. A participat la numeroase evaluari ale programelor sociale realizate in Romania de diverse organizatii guvernamentale si nonguvernamentale reprezentative in domeniul bunastarii copilului si a familiei, a publicat articole si cercetari in domeniul sociologiei familiei, epistemologiei si metodologiei cercetarii sociale. La Editura Polirom a mai publicat, in calitate de coautor, Managementul de caz in protectia copilului. Evaluarea serviciilor si practicilor din Romania (2008). 
Introducere
Rolul asistentei maternale ca forma de protectie a copilului a dobindit o importanta din ce in ce mai mare in Romania ultimelor decenii, de unde si necesitatea unor lucrari de specialitate care sa stabileasca nevoile copilului si practicile prin care acestea sa fie intimpinate de institutiile de profil. Sustinuta de o bibliografie adusa la zi, abordarea teoretica a raporturilor dintre copii si familia de ingrijire e concretizata, in a doua parte a cartii, de un studiu de caz realizat cu ajutorul asistentilor sociali, pe baza caruia sint discutate politicile sociale din domeniu. Concluziile pun in evidenta atit beneficiile, cit si neajunsurile acestei forme de protectie, precum si punctul de vedere al celor direct implicati - copiii. Lucrarea se adreseaza studentilor de la facultatile de profil si profesionistilor in asistenta sociala si protectia copilului.
Capitolul I Familia si regularizarea copilariei
Problematica generala a copilului a fost o tema importanta de studiu a sociologiei familiei, abordata in special cu ajutorul conceptului de socializare. Incepand cu anii `80, o serie de sociologi si antropologi europeni si americani au reclamat aceasta expediere a copilariei la capitolele destinate conceptului de socializare, din tratatele de sociologia familiei, precum si subreprezentarea cronica a copilariei in dezbaterea sociologica si au propus emergenta unui domeniu de cercetare de sine statator, cel al sociologiei copilariei. Acesta initiaza o abordare a copilariei care isi doreste sa depaseasca respectivul concept de socializare si o grila de lectura a acesteia ca o constructie sociala, in care rolurile si activitatile copiilor sunt diferentiate, in functie de perioada istorica si contextul cultural. 
Criticile feministe la la adresa sociologiei familiei sunt sintetizate de Alanen: reducerea familiei la unitatea ei biologica sau naturala si ignorarea lipsei de omogenitate a realitatii intra si extra-familiale, ceea ce a tras dupa sine si o ,,universalizare" a copilariei si parentalitatii. O alternativa la aceasta abordare este cea constructionista, care considera familia ca pe o unitate construita, si nu naturala sau inevitabila, constituita dintr-o multitudine de semnificatii si a carei problematica acopera o paleta larga de ,,aranjamente materiale, seturi de relatii si ideologii". 
Prin proiectul sociologiei copilariei, abordarea constructionista este aplicabila, careia i se recunoaste variabilitatea istorica, geografica si culturala; mai mult decat atat, ea exploreaza diversitatea modurilor in care copilaria este constituita in social, fiind scoasa astfel din ,,universul microconventional al familiei, scolii si altor factori semnificativi" si plasata pe terenul dezbaterii sociologice reale, in care copilaria este vazuta in termeni structurali. 
Institutionalizarea copilariei se refera la faptul ca vietile copiilor se desfasoara tot mai mult in medii institutionale sau organizate (gradinite, crese, centre de zi, scoli etc.)si la diferenta de tratamen a copiilor in raport cu adultii. 
Familiarizarea copilariei reprezinta procesul de responsabilizarea a familiilor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, pe de o parte, iar pe de alta parte se refera la faptul ca in general, conceptualizarea copilariei se realizeaza in primul rand prin relatia cu familiile copiilor.
Capitolul II Copilarie si parentalitate 
Termenul ,,parinte" provine din latinescul ,,parens" care inseamna ,,a da nastere", dar cumuleaza, alaturi de dimensiunea biologica, o dimensiune juridica si una morala; in general, dictionarele indica faptul ca termenul ,,parinte" se utilizeaza pentru a desemna statusul biologic sau juridic de mama sau de tata al unei persoane in raport cu un copil. 
Pornind de la tipologia responsabilitatilor parentale elaborata de Alvy, Small si Eastman analizeaza aceste functii si variabilele care contribuie dimensionarea competentelor parentale:
- Asigurarea resurselor de baza 
- Functia protectiva 
- Asigurarea suportului pentru dezvoltarea fizica si psihica 
- Reprezentarea intereselor copiilor in comunitate
Scopurile si valorile parentale au in general, o determinare culturala. Levine propune un set de scopuri parentale ierarhizat astfel: primul nivel este reprezentat de scopurile legate de sanatatea copilului, al doilea legat de securitatea economica a familiei, iar in masura in care primele doua niveluri sunt asigurate, ,,aspiratiile parintilor pentru copil se vor concentra asupra dezvoltarii unor trasaturi personale si sociale, care sa maximizeze functionarea lui sociala ca adult in acea cultura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Copilaria si Constructia Parentalitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!