Problematica Filozofica a Libertatii

Extras din referat Cum descarc?

PROBLEMATICA FILOZOFICA A LIBERTATII
"Daca fiecare dintre activitatile sociale care cer o colaborare organizata sau care cer vederi largi si profunde s-ar afla in mainile carmuirii si daca in serviciul acesteia s-ar afla, peste tot, oamenii cei mai priceputi, atunci cultura vasta si inteligenta exersata din tara, cu exceptia celei speculative, ar fi in intregime concentrata in mijlocul unei numeroase birocratii pe care tot restul comunitatii ar trebui sa se bizuie pentru orice problema: multimea pentru a fi dirijata si indrumata in tot ceea ce face; cei priceputi si care au anumite aspiratii pentru a fi avansati. A fi admis in randurile acestei birocratii si, odata admis, a urca in ierarhia din interiorul ei, ar deveni singurele scopuri ale ambitiei oamenilor. Sub un asemenea regim nu numai ca publicul din afara ar fi, din lipsa de experienta practica, nepregatit pentru a critica sau controla modul de lucru al birocratiei, dar chiar daca, prin accidentele despotismului sau prin lucrarea fireasca a institutiilor populare s-ar ridica in varful ierarhiei unul sau mai multi conducatori cu inclinatii reformiste, nu s-ar putea face nici o reforma dintre cele care ar fi impotriva intereselor birocratiei.(...)
O priveliste foarte diferita ne infatiseaza popoarele obisnuite sa-si trateze ele insele afacerile. In Franta, intrucat multi dintre cetateni au fost candva angajati in serviciul militar activ, numerosi dintre acestia ajungand cel putin pana la gradul de subofiter, se pot gasi, in caz de insurectie populara, mai multe persoane competente care sa ia conducerea si sa schiteze un plan de actiune acceptabil. Iar ce pot face francezii in chestiuni militare, americanii pot face in toate genurile de activitate sociala; ramas fara conducere, orice grup de americani poate sa-si organizeze la repezeala una si sa continue acea activitate sau o alta cu suficienta pricepere, ordine si hotarare. Asa ar trebui sa fie orice popor liber; el nu se va lasa niciodata robit de un om sau de un grup de oameni pentru ca acestia pot apuca si stapani franele administratiei centrale. Nici o birocratie nu poate spera sa determine un asemenea popor sa faca sau sa suporte ceva ce el nu vrea. Dar acolo unde totul se face prin mijlocirea unei birocratii, nici un lucru caruia birocratia i se impotriveste cu adevarat nu se poate realiza. Randuiala, in asemenea tari, este aceea de a organiza pe toti cei inzestrati cu experienta si pricepere practica intr-un singur grup disciplinat, destinat carmuirii celorlalti; si cu cat aceasta organizare este ea insasi mai desavarsita, cu cat are mai mult succes in a atrage in randurile sale si forma pentru sine persoanele cele mai capabile de la toate nivelurile societatii, cu atat este mai desavarsita robia tuturor, inclusiv a membrilor birocratiei. Un mandarin chinez este in aceeasi masura unealta si creatia despotismului, ca si cel mai umil plugar. (John Stuart Mill, Despre libertate)
G.Guruitch afirma ca: "libertatea umana consta intr-o actiune voluntara, clarvazatoare, inventiva si creatoare, care calauzita de propriile-i lumini si izvorata din focul actului insusi, se straduieste sa depaseasca, sa rastoarne si sa sfarame toate obstacolele si sa modifice, sa intreaca si sa creeze, din nou,toate situatiile".
Spinoza si Hegel afirmau ca : "libertatea este necesitatea inteleasa". 
Libertatea poate fi definita ca miscarea prin care trecem de la abandonul fata de determinatiile constrangatoare asupra alegerilor, deciziilor si actiunilor noastre la alegeri, decizii si actiuni creatoare fondate pe dominarea umana a acestor determinari, pe promovarea constienta a valorilor.
Pentru Marcus Aurelius a fi liber insemna a aspira numai la ceea ce omul poate realiza in viata. Daca exista un secret al libertatii, acesta consta nu in dominarea necesitatii, ci in dominarea propriilor dorinte si aspiratii.
Astfel "libertatea nu e lene, ci intrebuintarea libera a timpului; alegerea muncii si a exercitiului; rezumat, a fi liber nu inseamna a nu face nimic, ci inseamna a fi singur stapan pe ceea ce faci si pe ceea ce nu faci."
Una dintre experientele umane fundamentale este eperienta constrangerii. Existenta oamenilor este o permanenta confruntare cu diverse feluri de constrangere. Pe de o parte constrangerile filozofice sugereaza lipsa fatala de libertate a sufletului omenesc, obligat sa le suporte in permanenta. Acestora li s-au adauat constrangerile sociale, impuse de cel bogat celui sarac, de invingator invinsului, si constrangerile politice, impuse de conducator supusului. Evolutia spirituala a umanitatii a acordat treptat un loc tot mai important constrangerilor morale. In acelasi timp, credinta religioasa, insotitoarea statornica de multe milenii a vietii individului si comunitatii, a exercitat numeroase constrangeri specifice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problematica Filozofica a Libertatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!