Problema libertății - Thomas Nagel

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Thomas Nagel este un filosof american, ale carui principale domenii de interes filosofic sunt filosofia juridica, filosofia politica si etica.
In acest text, scris de Thomas Nagel, se pune problema vointei libere, daca libertatea este, sau nu este constransa de determinism.
Libertatea este un concept filosofic, a carui semnificatie ar putea fi rezumata prin sintagma ,,lipsa constrangerilor".
Determinismul afirma ca toate evenimentele viitoare au fost deja predeterminate de anumiti factori anteriori si vor avea loc in mod obligatoriu, iar vointa libera devine o iluzie.
SCOPUL AUTORULUI
In textul dat autorul pune la indoiala veridicitatea practica a conceptului de determinism, ridicand problemele morale si implicatiile psihologice care vin odata cu acceptarea faptului ca alegerile noastre sunt decise dinainte de factori dinafara controlului nostru.
IDEILE PREZENTATE IN TEXT
In prima faza ne este prezentata dilema deciziei prin alegoria tortului si a piersicii, ca mai apoi sa ridice problema gandirii retrospective ,,ce-ar fi fost daca".
Sunt prezentate bazele filosofiei determinste in care se poate rezolva aceasta disonanta cognitiva.
Cu toate acestea sunt prezentate si implicatiile de natura morala care vin odata cu acceptarea ideii determinismului.
IMPORTANTA TEXTULUI
Textul descrie o maniera de a gandi propriile alegeri, anume determinismul, care desi atragatoare la prima vedere, datorita eliberarii de vinovatie, aduce si implicatii negative din punct de vedere a libertatii noastre ca oameni si a capacitatii noastre de a lua decizii de care sa fim responsabili.
Textul este important deoarece prezinta problematica libertatii noastre de decizie si daca a face o alegere inseamna a fi liber.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema libertatii - Thomas Nagel.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!