Postmodernitatea

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Societatea postmoderna este treapta superioara a societatii moderne. Trecerea la societatea postmoderna este legata, in primul rand, de evitarea starii in care omul nu se percepe ca purtator al puterii si bogatiei sale, dar ca lucru perfectionat, dependent de fortele exterioare, care determina sensul vietii lui, al acelei instrainari, aparitia si dezvoltarea careia nu numai ca e legata de expansiunea sistemului industrial, dar si este generata de el .
Istoricul A. Toynbee anunta in monumentala sa lucrare A Stuty of History o noua era in istoria Occidentului, era postmoderna, aceasta fiind a patra dupa evul intunecat, evul mediu si modernitate. Dupa parerea lui Toynbee, inceputurile erei postmoderne ar trebui cautate pe la 1870. El incearca aceasta era cu angoasele pesimiste mostenite din Declinul Occidentului a lui O. Spengler si sugereaza ca ar putea fi si cea din urma. 
Termenul ,,postmodernismului" , dupa Matei Calinescu, nu este un cuvant fericit. ,,Modern" vine de la ,,modo", care in limba latina inseamna ,,chiar acum", ,,astazi", astfel, ,,postmodern" insemna, cu totul straniu, ca un lucru de ,,astazi" - modern - nu este de ,,astazi", nici macar de maine, ci de ,,dupa astazi". Insa acest straniu ,,dupa-astazi" arata insasi esenta postmodernismului, in masura in care acesta nu este o angajare precisa intr-un ,,maine", si nu ramane ancorat nici intr-un ,,astazi" modern. ,,Dupa-astazi" al postmodernismului ar putea fi reprezentat imagistic drept un amurg in care realizarile lui ,,astazi" vin sa se adune in odihna penumbrei, gandul poposeste asupra lor valorizandu-le critic, neinserandu-se insa unui plan din perspectiva unui ,,maine" mai fericit.
Pentru Lyotard, ,,postmodern" este un termen generic ce acopera starea culturii in societatile cele mai dezvoltate. ,,Moderna" este stiinta care se raporteaza la metadiscursurile filozofice sau la ,,marile basme ideologice". Postmodernismul neaga toate valorile cheie ale modernitatii burgheze. 
,,Postmodernismul" se refera la fenomene culturale si intelectuale. Unul este renuntarea la ,,fundationalism", conceptia ca stiinta este construita pe o baza solida de fapte observabile, in filozofia stiintei. Dincolo de aceasta, postmodernismul pune la indoiala toate ideile principale ale Iluminismului. Al doilea este colapsul ierarhiilor cunoasterii, gusturilor si opiniilor si interesul axat mai degraba pe aspectul local decat pe cel universal. Daca stiinta este slaba, autoritatea ei este detronata. Al treilea este inlocuirea cartii tiparite cu ecranul televizorului, migratia de la cuvant la imagine, de la discurs la personalitate sau, dupa cum prefera artizanii cuvantului, de la logocentrism la iconocentrism . 
II. ,,Filozofia eliberarii" - baza metodologica a constituirii societatii postmoderne
daca analizam dezvoltarea societatii la sfarsitul sec XX - inceputul sec. XXI, vom observa ca exista o perioada de trecere de la societate moderna la cea informationala, numita perioada postmoderna. Ca baza metodologica a constituirii acestei societati poate fi ,,filozofia eliberarii".
In tarile in curs de dezvoltare, de exemplu tarile latino-americane, ,,filozofia eliberarii", ca directie filozofica, s-a constitui in anii `70 ai sec XX ca reactie la expansiunea globala a standardelor economice, politice si culturale, occidentale neoliberale, prin care urmeaza capitalizarea totala a vietii economice. 
Aceasta conceptie noua despre lume este bazata pe logica polivalenta a vietii, pe postulatul varietatii vietii economice, ce are ca scop neutralizarea agresiunii liberalismului occidental. Aceasta agresiune urmeaza sa fie neutralizata de ,,filozofia eliberarii", care inainteaza anumite alternative ale dezvoltarii social-economice a tarilor orientale in curs de dezvoltare. Aceasta conceptie despre lume este promovata, in primul rand, de catre ganditorii latino-americani.
,,Filozofia eliberarii" a aparut la inceput in asa tari ca: Mexic, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru. Scopul urmarit in acea perioada era e a demonstra caracterul democratic al filozofiei latino-americane, de a da un raspuns specific la situatia dependenta a dezvoltarii societatii latino-americane. Prin aceasta se evidentiaza si anumite trasaturi specifice ale gandirii latino-americane, determinate de anumite conditii istorico-culturale ale dezvoltarii continentului, de necesitatea promovarii unei noi directii etico-practice si sociale, de necesitatea evidentierii aspectului valoric la analiza problemelor filozofice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Postmodernitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!