Politici sociale - Analiza unei probleme sociale

Extras din referat Cum descarc?

1. Natura problemei
Violenta domestica sau violenta in familie reprezinta, asa cum este definita in legea 217 / 2003 pentru combaterea violentei in familie republicata in anul 2014 , orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare , manifestata fizica sau verbal, savarsita de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca sau poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice , psihice , sexuale, emotionale ori psihologice , inclusiv amenintarea cu asemenea acte , constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.
Violenta in cadrul familiei nu include numai violenta fizica (omor , vatamare , lovire )ci si cea sexuala ( violul marital), psihologica ( santaj , denigrare , umilire , izgonire , abandon , izolare) si cea economica ( privare de mijloace si bunuri vitale)
FRA -  Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a dat publicitatii in martie 2014 rezultatele celui mai cuprinzator studiu din lume.Daca in medie in Europa 55% dintre femei au trait o forma de hartuire sexuala, in Romania doar 11% dintre respondente au recunoscut ca au suferit hartuire sexuala. In ce priveste hartuirea (stalking) adesea asociata de separarea de partener, media la nivel european este 18%, in timp ce in Romania 8% dintre respondente au afirmat ca ar fi fost supuse la acest tratament. Rezultatele studiului arata ca tocmai aceasta incredere lipseste femeilor din Romania. 77% dintre femeile din Romania cred ca violenta impotriva femeilor este raspandita si foarte raspandita. 28% dintre femei cunosc victime ale violentei in cercul de rude si prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei stiu de existenta unei legi care protejeaza femeile impotriva violentei domestice in Romania. 74% dintre femei nu cunosteau niciun serviciu de suport specializat. Doar 17% dintre respondente au afirmat ca au apelat la politie in urma celui mai sever incident de violenta suferit vreodata si doar 1% la serviciile sociale, in timp ce media de adresare catre politie si servicii de suport la nivel european este de 33%.
Studii mai recente din anul 2016 arata cum este impartita tara noastra pe judete la capitolul violenta
Grupurile vulnerabile - violenta de gen este manifestarea cea mai brutala a inegalitatii existente la nivelul tarii noastre. Victimele acestui fenomen sunt femeile pentru simplul fapt ca agresorii lor nu le recunosc drepturile minime de libertate, respect si capacitate de decizie.
In cadrul conferintei celei de a IV - a a Conferintei Mondiale a Femeilor din 1995,ONU a recuoscut ca violenta asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalitatii , a dezvoltarii si a pacii si ca incalca si aduce atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici sociale - Analiza unei probleme sociale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!