Platon și Aristotel

Cuprins referat Cum descarc?

1. Dialogurile lui Platon 1
2. Justitia la Platon 6
3. Aristotel : cele doua tipuri de egalitate 10 
4. Aristotel : cele doua tipuri de justitie 13
Bibliografie selectiva


Extras din referat Cum descarc?

1. DIALOGURILE LUI PLATON
Platon se trage dintr-o familie ilustra, aristocratica, una din familiile conducatoare ale Atenei. Tatal sau, Ariston, este din neamul lui Codros, iar mama, Peristone, descinde dintr-o familie inrudita cu Solon. Varul sau este oligarhul Critias, conducatorul radicalilor in timpul celor 30 de tirani (404-403 i.e.n.). 
Platon are parte de o instruire conform rangului sau social, in domeniile gramaticii, muzicii, gimnasticii si picturii. Decisiva in maturizarea sa este intalnirea tanarului aristocrat cu Socrate (407 i.e.n.), al carui elev devine.
Statutul sau social ii promite o cariera de politician de frunte, dar epoca sumbra a Atenei, politica abuziva si luptele interne si externe ale acelor vremuri, l-au dezamagit, indepartandu-l de viata de politician. La varsta de 28 de ani, Platon a trait cu o intensitate usor de inteles moartea maestrului si prietenului sau Socrate, sub bagheta caruia tanarul si-a inceput studiile.
Dupa moartea dascalului sau, tanarul cirac Platon, pleaca din Atena si duce timp de 12 ani o viata de peregrin. Calatoreste la Megara, Italia meridionala si in Sicilia, continuandu-si studiile in domeniul culturii popoarelor contemporane si matematicii, faurindu-si propriul sau sistem de gandire.
Lucrand la edificiul sau teoretic, se gandeste mereu sa incerce aplicarea organizarii sociale din care descinde. Implinind varsta de 40 de ani, Platon pune capat peregrinarilor si se instaleaza in celebra gradina cu platani, a miticului erou Academos (Hecademos), protectorul Aticii, deschizand aici o scoala ce avea sa primeasca numele de Academie.
Asemenea lui Socrate, neobositul ganditor al esentelor, Platon, cel mai destoinic dintre discipolii sai, si-a consacrat viata intrebandu-se si raspunzandu-si neostenit. Spre a informa posteritatea despre dialogurile sale cu sine si a-i angaja si pe altii in opera practica impreuna cu el, acesta le-a consemnat intr-un numar de 28 sau 29 de texte , carora, fiind poet si dramaturg, le-a dat infatisarea de convorbiri cu altii (dialoguri).
Multe dintre dialogurile sale il au ca principal personaj pe Socrate, fiul unui lucrator in piatra, un simbol al filosofiei ce se numarase poate si el printre fauritorii miracolului de marmura. 
In Agora, spatiu al intalnirilor, convorbirilor si cadru de inspiratie a unor adevarate dezbateri de idei, unde se infruntau pacatele si virtutile neastamparatului popor elen, s-a nascut cultul Frumosului, Binelui si Dreptatii, armonizate intr-un tot unitar : Dragostea de Adevar.
De-a lungul timpului s-au transmis 36 de scrieri sub numele lui Platon, dintre care insa, critica a catalogat unele drept indoielnice (,,Dialoguri suspecte") , iar altele drept neautentice (,,Dialoguri apocrife") .
Cu exceptia celor 13 ,,scrisori" si a catorva ,,definitii", toate aceste scrieri sunt redactate sub forma unor dialoguri fictive, in care Platon nu apare niciodata ca partener de discutie, evidentiind astfel, caracterul procesual de cautare a Adevarului. Practic, dialogurile sunt marturiile evidente ale unei indelungate discutii ale filosofului cu sine insusi, care incepute la tinerete, 50 de ani mai tarziu sunt sfarsite in aceeasi maniera filosofica, fara a oferi un raspuns definitiv, ci numai argumente si contraargumente in jurul solutiei de care se simte atasat.
Dupa unii cercetatori , Dialogurile lui Platon se impart in 4 categorii :
1. Dialoguri timpurii (,,socratice"), care au in prim-plan problema esentei virtutii : Apararea lui Socrate, Criton, Ion, Euthyphron, Lahes, Charmides, Lysis si Protagoras ;
2. Dispute cu sofismul : Gorgias, Euthydemos, Cratylos, Menon, Republica (Cartea I) ;
3. Teoria Ideilor si filosofia sociala : Symposion (Banchetul), Phaidon, Republica (Cartile II-X), Theaitetos, Parmenide, Phaidros ;
4. Opere tarzii : Sofistul, Omul politic (Politicus), Philebos, Timaios (Filosofia naturii), Critias, Nomoi. 
Platonicianul roman Ion Banu ne propune o clasificare structurala a dialogurilor lui Platon, ca parte a procesului de formare si modificare a liniei teoretice generale a platonismului, respectiv a Teoriei Ideilor :
1. Dialogurile primei faze structurale , impartite la randul lor in 3 subgrupe :


Fisiere in arhiva (1):

  • Platon si Aristotel.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!