Planning-ul familial și avortul din perspectiva creștină

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1638
Mărime: 11.27KB (arhivat)
Publicat de: Emil Luca
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Daca omul este o fiinta spirituala,atunci religia si Biserica sunt o veritabila directie de constiinta,pentru ca impune omului si societatii adevarurile interioare,esentiale ale omului insusi,care determina total existenta,identitatea,unitatea si unicitatea acestuia.Prin planificare familiala se intelege capacitatea persoanei sau a cuplului de a anticipa sau de a avea numarul dorit de copii,la momentul ales si la intervalele de timp dintre nasteri pe care le hotarasc singuri.

Planificarea familiala contribuie la sanatatea familiei tale prin faptul ca:

-te ajuta sa poti avea copii cand vrei si cand poti avea grija de ei

-ai doar atatia copii cati poti creste;

-nu vei fi nevoita sa-ti abandonezi copii;

-contraceptivele moderne sunt mult mai sigure si mai santoase decat avortul;

Avorturi s-au facut dintotdeauna,ierburile care provocau avortul erau cunsocute si se foloseau pretutindeni.In vechime insa,orice metoda folosita pentru intreruperea sarcinii era considerata nepermisa.Fatul a fost socotit dintotdeauna om deplin,intreruperea artificiala a sarcinii,avortul,era considerata crima,omucidere.Constiinta omului nu considera fatul mai putin om decat adultul.Indiferent de modul in care era provocata,intreruperea de sarcina era considerata o crima cutremuratoare.De aceea si juramantul lui Hipocrate,care este acceptat pna astazi drept juramant medical,medicul marturiseste in fata lui Dumnezeu si a oamenilor:”Nu voi da femeii substante abortive...”.O profesoara de criminalistica afirma ca:”Avortul in constiinta comuna,a incetat sa fie considerat delict penal.Legiuitorul este dator sa urmeze constiinta sociala”

Aceasta se intampla din toate timpurile:cu sanctionarea si nesanctionarea legala a diferitelor comportamente.Asa de exemplu,odionioara,fumatul simplelor tigari se pedepsea,in mai multe tari europene,cu moartea.In zilele noastre,aceasta ni se pare o gluma.Din contra,pirateria era socotita fapta de vitejie;astazi,insa este considerata crima.In vremurile noastre,aceste fapte sunt scoase de sub incidenta legii.

In aceste privinte,in toate tarile dezvoltate,cu exceptia catorva tari cu regim totalitarist,avortul inainteaza astazi spre legalizare.Prim urmare este vorba despre un „progres”

Principalul argument al adeptilor scoaterii de sub incidenta legii a fost acela ca fiecare femeie are dreptul sa dispuna ea insasi de trupul ei si ca e libera sa nu permita unei alte persoane sau grup de persoane sa intervina si sa hotarasca asupra unei teme atat de personale.Problema avorturilor a aratat ca lumea”progresista”contemporana este in decadere.A mai aratat ca exista cativa campioni ai avorturilor care nu cred in nimic si sunt periculosi din punct de vedere social,din moment ce ignora cea mai sfanta avutie a omului:viata.Impotriva scoaterii avortului de sub incidenta legii se aduce argumentul ca”ovulul fecundat este viata omeneasca”

Insa adeptii avortului simplifica ingrozitor problema,si spun ca fatul nu are viata autonoma,ca este bucata de carne din trupul matern.Chiar si in cazul in care se accepta ca are viata autonoma,iarasi nu trebuie sa se considere ca avorturile sunt ceva rau,din moment ce dreptul civil nu protejeaza viata ,ci persoana umana.Proavortionistii se ascund in spatele acestor argumente uneori pe fata si cu tarie,alteori cu timiditate,intr-o confuzie totala in jurul adevaratelor lor opinii.

Mentalitatea crestinilor se deosebea de cea a paganilor,care nu puneau mare pret pe nasterea copiilor.Paganii pretuiau mai mult placerea decat bucuria de a avea urmasi.In secolul I-III,in statul roman o familie pagana cu 5 copii era data drept model.Aceasta din cauza ca statul roman intrase intr-o criza demografica.

In familiile crestine,nasterea unui copil inseamna o realizare a uniunii conjugale intre cei doi soti.Aristide vorbeste despre familiile crestine care au copii:”daca un copil se naste intr-o familie crestina Dumnezeu este laudat;daca copilul moare,iarasi Dumnezeu este slavit,caci copilul s-a nascut(si a primit taina Sfantului Botez)

Preview document

Planning-ul familial și avortul din perspectiva creștină - Pagina 1
Planning-ul familial și avortul din perspectiva creștină - Pagina 2
Planning-ul familial și avortul din perspectiva creștină - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Planning-ul familial si avortul din perspectiva crestina.doc

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Ai nevoie de altceva?