Omul

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane omul este definit ca "fiinta superioara, sociala ce se caracterizeaza prin gandire, limbaj articulat, cu o pozitie verticala a corpului si creierul deosebit de dezvoltat ce permite efectuarea a diferite activitati. Persoana integra, care intruneste calitati morale deosebite si care se remarca prin cinste si corectitudine." Biologii considera ca toti oamenii de azi sunt membri ai aceleiasi subspecii numite Homo sapiens sapiens. Oamenii sunt denumiti ,,rasa umana", iar membrii sai sunt cunoscuti ca ,,oameni" sau ,,fiinte umane". Oamenii moderni au evoluat in timp, acest lucru ducand la aparitia raselor moderne, acestia difereau doar prin amanuntele biologice cu rol adaptativ care dadeau un aspect diferit raselor(de exemplu: forma parului, culoarea pielii, trasaturile faciale, etc.). Omul se dezvolta si descopera uneltele, utilajele din os, corn si fildes capata o pondere deosebita din aceste materiale producandu-se unelte eficiente : harpoane si varfuri de sulita, ceea ce atrag o vanatoare mult mai eficienta. La nivel cultural omul descopera si dezvolta arta. Complexitatea acesteia ducand la o separarea a omului modern de predecesorii sai.
Oamenii sunt fiinte vii, inzestrate cu inteligenta. Cu timpul oamenii s-au dezvoltat invatand sa beneficieze de resursele si bunurile pe care natura i le ofera pentru a-si satisface trebuintele personale, devenind deosebiti de celelalte vietuitoare printr-o serie de facultati deosebite: comunicare, citire, scriere, cunoastere, ocupatii artistice. Oamenii sunt singurele fiinte care se pot gandi la planificarea viitorului, la pastrarea sanatatii, la protejarea mediului inconjurator. Omul este o fiinta morala, el fiind capabil sa deosebeasca binele de rau, sa respecte normele si valorile morale, etc. Omul este o fiinta morala inzestrata cu ratiune si isi poate stabili un scop in viata ceea ce reprezinta un fel de supravietuire. 
Pe tema existentei umane si a naturii umane s-au construit diferite ipoteze de-a lungul timpului. Intrebarile cu privire la fiinta umana a trezit interesul religiei, artei, filosofiei si stiintei. Preocuparea omului pentru a se putea cunoaste pe sine este una permanenta. Discipline precum istoria, biologia, filosofia se axeaza pe cercetarea fie a evolutiei omului de-a lungul timpului, fie a corpului uman, fie a comportamentului omului in societate, dar desi aceste discipline studiaza omul, ofera doar lucruri limitate. Filosofia a incercat indelung sa studieze problematica asupra existentei omului incercand sa ofere raspunsuri la intrebarile : Ce este omul? de unde provine? de ce traieste? Filosofia a fost creata de om, despre om si pentru om. O problema centrala a filosofiei o constituie explicarea si intelegerea fiintei umane. Omul devine om deoarece stapaneste lucruri, le masoara, le da un chip si le umanizeaza. Constantin Noica afirma ca : "(...) Prin om, filosofia gandeste umanul dincolo de el (...) dar in jurul omului pivoteaza totul. Ceea ce este absurd la cei care cer simpla libertate pentru buna dezvoltare a omului e ca isi inchipuie a stii ce este omul; cand de fapt omul e ceva care se defineste neincetat." Autorul spune ca omul nu poate fi definit prin stiinta, dar el este in centrul universului si este un element important al acestuia.
Inca din antichitate omul si-a pus intrebari referitoare la originile sale sau la natura sa. Omul este un subiect de interes pentru intregul spectru al stiintelor. El ramane un subiect deschis si toate defectele date lui alcatuiesc un tablou tot mai complex si mai contradictoriu in care sunt lumini si umbre, frumusete si uratenie, bunatate si rautate omul devenind astfel, asa cum spune Gabriel Marcel, "o problema pentru om". Omul si natura umana reprezinta una din problemele importante ale filosofiei. Prin natura umana intelegem tot ceea ce este comun oamenilor. Etimologic, termenul de "natura" provine din limba latina, din verbul "nascor", a naste, iar prin natura umana intelegem ceea ce este comun tuturor oamenilor. Locul omului si natura acestuia in societate si chiar in univers, cunoasterea, dreptatea, libertatea, etc. reprezinta teme care pot fi interpretate doar in legatura cu omul deoarece doar el poate influenta aceste lucruri. Asfel, filosoful Immanuel Kant incercand sa raspunda la intrebarea "ce este omul?" a identificat trei lucruri care vizau : cunosterea, morala si relatia cu divinitatea. Aceasta este o intrebare la care se reduc aproape toate celelalte prebleme ale filosofiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Omul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!