Etica (din greaca ??o? ethos = datina, obicei) este una din principalele ramuri ale filosofiei, ea se ocupa cu cercetarea problemelor de ordin moral, incercand sa livreze raspunsuri la intrebari precum: ce este binele/raul? cum trebuie sa ne comportam? In Intemeierea metafizicii moravurilor, Immanuel Kant sustine ca etica se fondeaza in imprejurul raspunsului la intrebarea "Was soll ich tun?" (= ce trebuie sa fac?). Cand spune acestea, el pleaca de la premisa crasa ca exista o etica veritabila, universal acceptata. Intrebarea eticii nu a fost pe atat de corect formulata de Kant, ea fiind nu "Was soll ich tun", ci "Was kann ich wissen uber das was ich tun soll?" (= Ce pot sa stiu despre ce trebuie sa fac?). Mediul universitar a fost, este si va fi vazut ca un arhetip al conduitei etice pentru societate. Mediul universitar favorizeaza formarea personalitatilor, specialistilor si oamenilor culti cu caracter ce ar putea mentine civilizatia creata de stramosii intelegenti. Printre principalele misiuni ale universitatii se enumera si formarea personaltitatilor cu o conduita etica care contribuie la pastrarea si imbunatatirea societatii. Universitatea reprezinta o institutie de invatamant superior, organizata pe mai multe facultati si sectii, care pregateste specialisti in stiinte tehnice economice, umaniste si ale naturii. Universitatea poate fi comparata cu un furnizor care distribuie cunostinte si educatie, prin activitati de invatamant bazate pe programe de studii autorizate ce functioneaza conform legii. Universitatea poate fi de stat, particulara sau confesionala, dar indiferent de tip, ei ii este garantata de Constitutie autonomia universitara. Universitatea are o implicare directa in modelarea personalitatii a studentului de aici si se simte necesitatea impunerii unui cod de conduita etica in mediul universitar. Structura a intregului sistem educational superior este cultul unei persoane dezvoltate armonios- educata, cultivata, sanatoasa din punct de vedere fizic si moral, un adevarat cetatean al tarii sale. Conduita etica contribuie la formarea unei pozitii sociale active, ce formeaza abilitati morale de viata ale tinerilor intr-o societate mereu schimbatoare si complicata. Specificitatea unei universitati clasice reprezinta procesul educational, ce nu se limiteaza la formarea profesionala. Conduita etica ar trebui sa nu fie versatila, sa includa nu numai cunostinte ci sa dezvolte trasaturi individuale de personalitate. Conduita etica in mediul universitar reprezinta norme care stabilesc valori, responsabilitati si principii morale ce indruma nu doar profesorii ci si studentii. Conduita etica trebuie sa existe nu doar ca o teorie intr-o universitate ci fixata in educatia tuturor celor implicati in mediul universitar. Respectarea normelor universitatii si comportamentul etic asigura succesul in toata viata studentului.
1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Etic%C4%83 2. Definitia cuvantului universitate - https://dexonline.ro/definitie/universitate 3. Codul de etica si deontologie universitara. Partea a ll-a, Capitolul 12: Dispozitii generale, Art.89: Scop si intentie, punctul b, pag. 38 https://www.upit.ro/_document/8519/codul_de_etica_si_deontologie.pdf 4. Codul de etica si deontologie universitara. Partea a ll-a, Capitolul 12: Dispozitii generale, Art.91: Libertatea academica, subpunctul 6, pag. 39 https://www.upit.ro/_document/8519/codul_de_etica_si_deontologie.pdf
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).