Mortalitatea

Extras din referat Cum descarc?

MORTALITATEA
Mortalitatea reprezinta, ca fenomen demografic, suma tuturor deceselor (evenimente demografice) inregistrate intr-o perioada de timp intr-o populatie data. 
Unitatea de masura a mortalitatii este decesul, care a fost definit de specialistii medico-legali si de sanatate publica ca fiind "incetarea definitiva a oricarei evidente a vietii, in orice moment de timp dupa ce a avut loc nasterea vie" (V.Rugina).
Termenul de moarte se refera la disparitia semnelor vitale independent de momentul sau de existenta nasterii (cuprinde atat moartea antenatala -avortul sI nascutul mort - cat sI moartea postnatala -decesul).
Mortalitatea generala
Mortalitatea generala reflecta frecventa deceselor intr-o populatie data, intr-o perioada de timp bine definita.
Se calculeaza raportind numarul total de decese intr-o populatie la numarulo populatiei respective.
Mortalitatea generala ia in calcul toate decesele inregistrate intr-un teritoriu, indiferent de varsta la care s-a produs, sex, cauze ale mortii.
Mortalitatea generala depinde de:
-structura pe varste a populatiei: cu cat populatia este mai tanara, cu atat mortalitatea generala este mai redusa. 
-tipul de morbiditate inregistrat in populatia respectiva. Prevalenta ridicata a bolilor cronice degenerative predispune la un nivel mai ridicat al mortalitatii generale.
-nivelul de dezvoltare socio-economica a populatiei respective. }tarile dezvoltate au o mortalitate generala mai redusa, in ciuda ponderii importante a populatiei varstnice.
-gradul de dezvoltare a serviciilor medicale de urgenta sI al ingrijirilor la domiciliu.
-nivelul de educatie si instruire a populatiei
In functie de mediul social, mortalitatea este mai ridicata la populatia din rural, situatie explicata prin ponderea mare a populatiei varstnice, nivelul de trai si gradul de asistenta medicala.
Mortalitatea specifica pe sexe, grupe de varsta sI cauze ale mortii
Se apreciaza ca sexul masculin are o mortalitate specifica mai mare decat sexul feminin; supramortalitatea masculina se evidentiaza inca din primul an de viata.
Asa cum s-a afirmat anterior, mortalitatea este mai mare in randul populatiei varstnice. Analizindu- se evolutia mortalitatii pe grupe de varsta, se constata ca valorile cele mai mari sunt intalnite la grupele de varsta extreme (0 - 5 ani sI respectiv > 60 ani). 
Mortalitatea specifica prin cauza de deces se calculeaza raportind numarul de decese determinate de catre o anumita boala/situatie (accident, intoxicatie etc.) la numarul populatiei in care s-a inregistrat fenomenul.
Cele mai multe decese in Romania sunt produse prin boli ale aparatului circulator (cardiovasculare sI cerebrovasculare), boli respiratorii cronice, digestive, accidente si intoxicatii, boli metabolice sI boli infectioase.
In continuare prezentam 2 tipuri de mortalitate specifica, care au o semnificatie particulara pentru stadiul actual de dezvoltare economico-sociala sI a serviciilor de sanatate.
Factori importanti in analiza
In analiza mortalitatii este necesar sa se ia in consideratie o serie de factori care determina expunerea diferentiata a populatiei la riscul de deces. Acesti factori tin de:
a) persoana expusa riscului de deces - este vorba aici de caracteristici cum ar fi: varsta (care este cel mai strans legata de riscul de deces), sexul (inregistrandu-se o supramortalitate masculina la toate grupurile de varsta), ocupatia (care prin continut si prin conditii specifice de exercitare poate presupune riscuri de deces diferite), venituri (care diferentiaza populatia in privinta accesului la servicii medico-sanitare de calitate), studii etc.
b) imprejurarile in care traiesc oamenii si in care se produc decesele - este vorba de conditii de mediu geografic (care pot fi favorabili sau mai putin favorabili sanatatii si care pot induce riscuri diferite de deces), mediul de rezidenta (tipuri de rezidenta urbana sau rurala si marimea acesteia fiind puternic asociate cu riscul de imbolnavire si deces) etc.
c) evenimentul demografic insusi - respectiv decesul - este vorba de cauzele deceselor care pot fi externe sau interne si care au incidente diferite si prezinta riscuri de deces diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mortalitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!